Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nebo se muže přejmenovat manžel je to snazší a vůči dítěti dle mého názoru rozumejsi
Řešili jsme podobnou situaci a syn má v RL normálně muzovo příjmení, to moje nikde nefiguruje, žádné rodné příjmení ani jinou zmínku tam nemá.
Pokud víte, že na svatbu dojde, tak je lepší zajít na matriku před narozením dítěte a nechat si udělat zápis o určení otcovství, kde souhlasně prohlásíte příjmení nenarozeného dítěte. Nás čeká svatba za rok, těhotná jsem se vdávat nechtěla, syn se narodí během 4 týdnů a chtěla jsem, aby se rovnou jmenoval příjmením, které za nedlouho budu mít také ať se to pak nemusí měnit.
@Petulka91 píše:
Pokud víte, že na svatbu dojde, tak je lepší zajít na matriku před narozením dítěte a nechat si udělat zápis o určení otcovství, kde souhlasně prohlásíte příjmení nenarozeného dítěte. Nás čeká svatba za rok, těhotná jsem se vdávat nechtěla, syn se narodí během 4 týdnů a chtěla jsem, aby se rovnou jmenoval příjmením, které za nedlouho budu mít také ať se to pak nemusí měnit.
Tohle je nejcastejsi vec, kterou pak resime v diskuzich „Nechce si me vzit“. Vsechny tam pak argumentuji tim, ze deti se jmenuji po chlapovi, tak ho do svatby nic nenuti a ze je to nejvetsi blbost, co muze svobodna udelat (dat jmeno po chlapovi). Tezko radit. Ja dala prijmeni po chlapovi a doufam, ze na tu svatbu fakt dojde ![]()
@1mila2 píše:
Tohle je nejcastejsi vec, kterou pak resime v diskuzich „Nechce si me vzit“. Vsechny tam pak argumentuji tim, ze deti se jmenuji po chlapovi, tak ho do svatby nic nenuti a ze je to nejvetsi blbost, co muze svobodna udelat (dat jmeno po chlapovi). Tezko radit. Ja dala prijmeni po chlapovi a doufam, ze na tu svatbu fakt dojde
Hihi, presne tohle jsem chtela taky napsat
Dite uz ma, tak na co se zenit…
Ano v rodném listě bude mít navždy uvedené rodné příjmení např. po tobě. Pokud muži věříš, ze si tě vezme, dej rovnou příjmení po něm. My to taky nestihli, svatbu už máme naplánovanou s termínem atd. po porodu. Muž teď taky řešil ještě úpravu svého příjmení hlavně kvůli malé (v podstatě blbost, rušil kroužek nad jedním pismenem, protože to znělo debilně a celý roky jim to v rodině na úřadech komoli) a má nový rodný list s uvedením stejně původního rodného příjmení.
![]()
Ano v RL bude mit poznamku ze rodne prijmeni je to puvodni. Nedavno jsem synovi prijmeni menila.
Náš malej měl taky hned příjmení po tatínkovi. Ale já věděla, že svatba bude. Chlap mi hned řekl, řekni, že svatba je zítra a já si vezmu oblek a občanku a jdu
A šel, i když jsme ji naplánovali v klidu, když měl malej 23 měsíců. kdyby použil takové to…někdy se vezmeme nebo až bude dítě větší nebo papír je k ničemu, tak má smůlu… ![]()
Bude, ale až bude ve věku, kdy si toho bude schopen vědomě všimnout, tak nebude problém mu to vysvětlit. Stejně by podle data věděl, ze se nenarodil do manželství.
@Anonymní píše:
Prosim o radu, kdyz dam synovi prijmeni po porodu po sobe, napr. Novák a po nejake dobe se s pritelem vezmeme, napr. Cerny a zmenime diteti prijmeni z Novaka na Cerny, bude o tom v budoucnu vedet? Bude mit v rodnem liste napsany Jan Cerny, rozeny Novak? Nebo se da vystavit uplne novy rodny list?
Zeptám se, to je hodně velký problém pro tebe, že syn bude mít v RL, že byl rozený xxx a nyní je yyy? Myslím si, že dříve než by si to přečetl v RL, se to může dozvědět z datumů. Např. se bude ptát, kdy jste se brali, nebo někdo se zeptá, jak dlouho jste manželé apod. On to pak srovná se svým datem narození.
Jinak já jsem měnila křesní jméno a mám tam, že do data xx jsem používala jméno aaa.
@1mila2 píše:
Tohle je nejcastejsi vec, kterou pak resime v diskuzich „Nechce si me vzit“. Vsechny tam pak argumentuji tim, ze deti se jmenuji po chlapovi, tak ho do svatby nic nenuti a ze je to nejvetsi blbost, co muze svobodna udelat (dat jmeno po chlapovi). Tezko radit. Ja dala prijmeni po chlapovi a doufam, ze na tu svatbu fakt dojde
jo, to bylo první, co mě napadlo po přečtení dotazu.
@Eunnika @zudina Jak jsem psala, syn měl po narození moje příjmení, teď má manzelovo a žádné rodné v RL nemá. Možná je to tím, že jsme to měnili, když měl týden. Ale i tak RL měl s mým příjmením a dělali mu nový s manzelovym příjmením. Tak Teda nevím, jak to je.
Prosim o radu, kdyz dam synovi prijmeni po porodu po sobe, napr. Novák a po nejake dobe se s pritelem vezmeme, napr. Cerny a zmenime diteti prijmeni z Novaka na Cerny, bude o tom v budoucnu vedet? Bude mit v rodnem liste napsany Jan Cerny, rozeny Novak? Nebo se da vystavit uplne novy rodny list?