Příjmení pro dítě po otci

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2
23.10.15 11:59

Příjmení pro dítě po otci

Chtěla jsem se zeptat, je tu některá maminka, která je svobodná dala příjmení dceři po otci a chtěla tvar zanechat bez koncovky ová? Jaký je postup a jestli to vůbec u nás jde. Dozvěděla jsem, že jak která matrika to schvaluje, tak jestli je to pravda nebo ne. Chtěla bych trochu informací než na matriku zajdeme. Děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4454
23.10.15 12:30

K tomu, aby matrika povolila jméno bez ová by měl být důvod - příjmení cizího původu, život v zahraničí. Pokud se nepletu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
23.10.15 12:55

@Terezek86 myslim,že to moc nepujde my i u kluka museli v žádosti o české občanství ouhlasit, že kdyby to byla holka bude mít koncovku ová. Jinak by nedostal občanství

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
23.10.15 12:55

@cverunka ještě jiná národnost, pokud vím. Musela bys tvrdit, že je dcera Eskymacka třeba :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
610
23.10.15 12:58

Tak to jste me holky nepotesili, taky jsem chtels holce dat prijmeni bez koncovky :-S

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
23.10.15 13:01

Kamarádka se nedávno vdávala a nakonec jí schválili koncovku bez ová (manžel není cizinec, nechystají se stěhovat do ciziny) a tam pak tato přijmení přecházejí i na děti. Ale takhle za svobodna nevím, jestli to jde zařídit :think:

• Citovat
  • Upravit
721
23.10.15 13:11

Také jsem chtěla pro případnou holčičku nepřechýlené příjmení a ptala jsem se přímo na matrice. Bylo mi řečeno, že to lze, ale až po porodu. Předem nikoliv. Ve formuláři, který příjmení upravuje, je totiž kolonka rodné číslo, a to dopředu známé není. Já sama mám po svatbě (vdávala jsem se až po narození dítěte) příjmení nepřechýlené. Musela jsem v žádosti uvést, že mám národnost jinou než českou. Nakonec máme chlapečka, ale kdyby to byla holka, ani teď by neměla příjmení bez -ová. V oddacím listu je uvedené příjmení u dětí přechýlené a museli bysme podávat žádost, i přesto, že já příjmení bez -ová mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
23.10.15 13:12

Kamaradka ti tak ma, pokud vim, tak stacilo napsat ze budou zit v zahranici

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
23.10.15 13:14
@geilens píše:
Kamaradka ti tak ma, pokud vim, tak stacilo napsat ze budou zit v zahranici

U toho je problém ten, že někde chtějí tento záměr prokázat.

• Citovat
  • Upravit
4620
23.10.15 13:24

@Tunrida :nevim: s tim sem se nesetkala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
23.10.15 13:27

@geilens Já právě jo. Fakt mi to přijde, že je to podle toho, jak chce paní matrikářka prudit. Vzhledem k tomu, že ta, o které mluvím já, je pruda už jen při pozdravu, tak se není čemu divit :lol: Ale je tam kolonka, že se dotyčná žena necítí být Češkou a to se prokazovat nijak nedá, tak ta je taková nejschůdnější :lol:

• Citovat
  • Upravit
10905
23.10.15 13:33

@Tunrida a to je normální správní řízení? mně normálně začíná být líto, že v tomhle směru asi nebudu dělat pokusy :) jsem hroznej prudič, bych ji nechala rozhodnout a pak se odvolala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
23.10.15 13:38

@Knihomyš Člověče, tak to přesně nevím, ale myslím, že asi ne :think: Zařizovala si to nepřechýlené příjmení cca 3 týdny před svatbou, to by se někde (tohle je teda městys :mrgreen: ) ani nestihlo, kdyby to šlo do řízení. To bych se jí musela zeptat, když si na to vzpomenu, až ji uvidím :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze

Poradna porodní asistence