Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak že od 1.7. začíná prázdninový provoz, ve kterém se běžně slučují třídy, je úplně běžná věc. Asi nikdo nepředpokládal, že by to rodiče nevěděli. Máš i starší dítě, tak to přece musíš znát.
Tak když jsi věděla, že ta 7. nemoc tam je, a že se slučují třídy na prázdniny (to funguje všude, plus navíc jsou tam i děti z jiných školek), tak co jsi čekala?
Pokud mám v plánu dovolenou letecky s malým dítětem, je třeba ho pár týdnů před dovolenou vyčlenit z kolektivu. Nebo holt dát na modlení ![]()
@terien Nevěděla, že jsou třídy dohromady jsem se dozvěděla 1.7. ráno. Třída dítěte je u sebe stále stejně, jen jsou tam i další děti. Že jsou tam i děti z dané třídy jsem se dozvěděla od dítěte odpoledne.
Dítě do té školky chodí první rok, starší dítě chodilo do jiné.
@Lil Kitkatt V pohodě, tak asi s tím ostatní jsou ok. Děkuji za názor. Mě překvapilo, že to jen školka neřekla. O slučování tříd po celý červen nepadlo ani slovo. Že se něco děje jsem zjistila 1.7. ráno. Že jsou tam i děti z dané třídy odpoledne od svého dítěte.
Ostatní rodiče z naší třídy o 7 nemoci nevěděli do chvíle, než se objevila cedule o kontaktu ( což byla středa ).
Příspěvek upraven 10.07.25 v 14:16
@Lil Kitkatt A když chodíš do zaměstnání tak to děláš jak? Jak vyčleňuješ dítě na pár týdnů před dovolenou z kolektivu?
@Anonymní píše: Více
To je ale o prázdninách naprosto běžné, ze se třídy a i školky spojují. To jsi asi jediná, která to neví.
předpokládám, že školka má na svých stránkách vypsán prázdninový provoz. Nehledě na to, že tu sedmou nemoc můžete chytnout i kdekoliv jinde. Stejně jako ostatní nemoci.
@vokishka Co to je vypsaný prázdninový provoz? Na webu je jen že školka je otevřena do X.7. a pak až v září.
Příspěvek upraven 10.07.25 v 14:45
@vokishka To samozřejmě může. Ale tak šance že ji chytím v kontaktu ve třídě je vyšší.
@terien píše: Více
Nevím. Tak kde bych to měla vědět, když tam dítě nechodilo a všechny děti jsou tam první rok. A v soukromé to bylo bez změny.
Navíc jsem se učitelky ptala někdy v červnu jen mezi řečí, zda v létě bude ve své třídě ( jestli je nějaká změna třídy ). Pravila že ano, že změna žádná ( což měl vlastně pravdu - oni jsou u sebe i v šatně, atd…).
Příspěvek upraven 10.07.25 v 14:51
V celé školce máme 26 dětí. O prázdninách jich chodí 9.
Předpokládám že je to všude stejné. Když někde je přihlásených 150 dětí tak pak jich bude o prázdninách chodit 60…
U nás není co slučovat protože je jen jedna třída. Ale jo vlastně změna je nespí ve 2 místnostech ale v jedné.
Dětí o prázdninách je vždycky podstatně méně to je prostě fakt. Myslím že nikoho nenapadlo že tebe nenapadlo že se budou slučovat třídy.. někde se slučují i do jjiných budov když má školka více budov po městě. Tak se střídají v provozu.
@ludmilaadamkova píše: Více
Nejen z více budov po městě, ale chodí tam i děti z jiných školek z města (městské části).
U zakladatelky bych jediný problém viděla v neinformovanosti o výskytu sedmé nemoci.
Tak třeba od kamarádek, jiných maminek,…
ted uz to víš, tak budeš příští rok připravená.
Hned na úvod píšu, že to nebudu řešit v MŠ. Zajímá mě jen váš názor.
V naší školce v 1 třídě v červnu proběhla 7 nemoc. Dozvěděla jsem se to náhodou od jedné maminky, které dítě navštěvuje tu třídu. Třída se v červnu údajně neúčastnila akcí školky a neslučovala se ráno s ostatními třídami. Přišlo mi to fajn řešení - jako opatření -. To přestalo platit ovšem 1 prázdninový den, kdy se sloučila celá školka dohromady a tedy i děti z dané třídy. Sloučení z důvodu počtu dětí v MŠ a čerpání dovolených. Bez jakýchkoliv informací pro ostatní rodiče, že tam jsou děti z jiné třídy, kde ta nemoc ještě týden před byla.
Hned první týden prázdnin se tedy objevila ve sloučené třídě cedule, že ve třídě je potvrzena 7 nemoc - kontakt. Druhy týden prázdnin mi odpadlo dítě. Čekáme zda někdo další to doma chytí a doufáme, že odjedeme na dovolenou a jedno z dětí na tábor.
Chápu nutnost učitelek a jejich čerpání dovolených už v červenci, ale překvapuje mě řešení. Že si bacily logicky nevzaly dovolenou - ostatní třídy s úderem prázdnin o ničem nevěděly a mohly / mohou doufat. Školka funguje 3 týdny v červenci, většina pracující rodičů tam má dítě co vím.
Chtěly by jste být informované předem?
Nám to snad klapne a pokud se starší dítě nenakazí, tak s klidem bezinfekčnost strašímu dítěti podepíši a celý tábor nenakazí 7 nemocí. Ale tak štve mě to?