Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky. Syn často trpí na zadní rýmu, přes den dýchá normálně, v noci relativně taky, zvlhčovač jede v ložnici furt, máme doma hodně suchý vzduch. Ale tu a tam jednou za čas k ránu začínám slyšet, jak má jakože ucpaný nos ale nic nevysmrká. A já se ptám, jaké rady tip, triky, fígle máte na zadní rýmu vy? Jen mě to zajímá. My hned začneme sinupretem, abychom pomohli jí povolit a nešlo mu to do krku, protože to pak hned má ten laryngitidovej kašel, nebo mu to jde do uší. Taky hned nasadím inhalaci vincentky a raději i kalobu, kdyby přece jen nějaký kašlík. No a sterimar, to je taky takovej kamarád. Taky mám v lednici pro všechny případy domácí tymiánový sirup, ten už dělám ve dvojité dávce, protože ho u nás tu a tam pro jistotu dlabeme všichni. A musím říct, že předevčírem a včera jsem měla knedlík v krku, dala jsem si včera přes den pár lžiček a dneska o knedlíku nevím. No jo, hold léto a klimatizace 🙈 Většinou tou zadní rýmou u nás hodně věcí startuje, tak se to snažím zarazit hned v začátku. Bohužel syn je hodně citlivý na tyhle změny teplot venku 🥹 když se konečně udělalo a bylo hezky, tak byl klid a včera, hned druhý den tohohle super počásí, ráno slyším nosík, takže jsem hned začala. Děkuji za vaše poznatky. 🙏
k_hand: 👍
Bydlíme rok v novém, dřevostavba, hodně větráme, plíseň nemáme, ano zjišťovali jsme, nic nemáme 🤷♀️ prakticky co je teplo, máme otevřenou terasu a stále cirkuluje vzduch. V zimě, kdy topíme je to horší, ale alespoň v ložnici máme ten zvlhčovač a snažím se udržovat vlhko. Ale zvlhčovač jsme do nedávna neměli a taky syn měl stále tyhle zadní rýmy. Lékařka řekla, že z toho musí vyrůst, protože prostě mají ty dětičky ty dýchací cesty nedovovyvinuté, což chápu. Jsem s tím smířena, stejně tak jako s chrochtáním půlroční dcery. Oba dva na orl, vše čisté, průchodné, prostě z toho musí vyrůst 🤣
k_hand: 👍 jen spis mě zajímají rady, tipy, jak prďolům ulevit, pomoct, urychlit to a nerozjet 🤷♀️ 🌸 👍
k_hand:
A samozřejmě také podotýkám, první rok ve školce, takže každý prd přitáhne domu 🤷♀️ 🥹 🙈
rok v novém, dřevostavba - teoreticky by mu mohly vadit i látky, kterým se ošetřuje to dřevo.
@vedma007 na tu zadní rýmu trpěl už než jsme se přestěhovali a to jsme bydleli v kamenném domě 🤷♀️
Vhodné jsou každodenní proplachy nosu konvičkou a nosní kortikoidy, ev. v kombinaci s druhogeneračním antihistaminikem celkově.