Příprava dítěte na první třídu

39
7.2.26 16:10

Příprava dítěte na první třídu

Ahoj, mám obavy ohledně mé dcery. Byla nám doporučena pedagogicko-psychologická poradna, protože dcera je pomalá, nechce s dětmi spolupracovat a má svůj svět. Problém je, že všude v poradnách mají tak plno, že se mi nedaří nikoho sehnat. Nicméňe teď už vím, že to tam jede na běžícím pásu s co slýchám od maminek, které tyto poradny navtěvují, tak se akorát dozvídají, že jejich děti jsou hloupé a dostanou možná tak nějaký papír, nebo asistenta pedagoga.
Mně o to ani nejde. Spíš bych ráda své dceři pomohla sama. Chtěla bych doporučit nějaké cvičení, knihy na soustředění logické uvažování pro děti v předškolním věku. Pomohlo Vám něco, máte s tím některá zkušenosti?

Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
88
7.2.26 16:25

@Little Mouse Pokud zajdeš do knihkupectví, ale u nás to třeba mají i v papírnictví nebo hračkárně, najdeš tam spoustu sešitů pro předškoláky - na uvolňování ruky, na čísla, písmena, logické hádanky atd. Něco je se samolepkami. Někdy mají takové věci i v Lidlu. Nebo se můžeš podívat po Albi - tam jsou ty sešity barvené, dá se do nich psát fixem a zase mazat a jsou dražší. Žádné takové úkoly jste zatím s dcerou nedělaly?
Pak je určitě fajn dítěti číst příběhy, ale pohádky před spaním asi čtete.
A taky můžeš zkusit třeba tohle cvičení
 https://wiki.rvp.cz/…4%8Den%C3%AD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
7.2.26 16:37

To že mají PPP dlouhé objednávací lhůty je věc známa roky.
Ja se tam tedy nikdy nedozvěděla, že mám hloupé dítě. Naopak se vždy snažili pomoci. Ač se SPC mám osobně lepší zkušenost.
Jinak ano, pomohl nám kurz Maxik, pomohl nám kurz pro děti s ADHD. Pomohly nám sešity pro procvičování, které seženeš v každém obchodě snad.
Jinak docela nechápu, že to začínáš řešit v únoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24995
7.2.26 17:01

No, ja mam předškoláka s loňským odkladem. Byli jsme loni v PPP a letoc v SPC a objednání mi dlouhé nepřišlo. SPECKU jsem objednávala začátkem ledna a vyšetření už má za sebou.
Ale syn má za sebou z loňska i vyšetření psychologa, neurologa a na logo chodíme pravidelně taky. Takže ne, za mě jsem na žádné vyšetření nečekala dýl jak půl roku, ale i to spíš míň.

Podkladů pro rozvoj je dneska všude plno. Doporučeno bylo hlavně propojení pravé a levé hemisféry, rozvolnění ruky, vymalovávání, sluchové vnímání, spojování bodů, rozcvičení prstů, trénovat, aby se „trefil“ na řádek…

různé sešity mají v každém knihkupectví, u nás poskytuje i školka, teď končily bloky „edukaček“, z tama máme taky materiálu dost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1141
7.2.26 17:02

Nam pomohly edukacne stimulacni skupiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1050
7.2.26 17:14

Syn měl taky odklad, ale nikdo neřekl, že je hloupý, spíš že je malinký, pomalejší a není dostatečně zralý na 1 tridu. Nevím jak u vás, u nás mají na ZŠ nulté ročníky, právě pro děti s odkladem a zavřen rok syn udělal takový pokrok, že teď ve druhé třídě učení miluje a je schopný si místo normlaniho hraní s hračkami se učit ( číst, psát, počítat, přepisovat knížky) a další výhoda v tom byla, že měli paní učitelku, která s nimi šla dál, takže ji znal, většinu třídy znal, prostory školy znal a nebyl to pro něj žádný šok ani velká změna :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
7.2.26 17:15

@Little Mouse mě teda naopak řekli, že je dítě nadprůměrně inteligentní a navrhli odklad. Bez asistenta. Ono stačí otevřít pinterest a zadat si tam úkoly pro předškoláky. Najdeš tam tisíce cvičení a pracovních listů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9392
7.2.26 17:26

Opravdu nekdo v PPP řekne rodičům, že mají hloupé dítě?? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1606
7.2.26 17:45
@Janli píše: Více

Proč navrhli odklad pro nadprumerne inteligentní díte? To nedává smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1606
7.2.26 17:52

Já mám s PPP taky špatné zkušenosti, byla tam psychložka ke které se radeji nebudu vyjadřovat. Dcera celkove taková ješte detská, chodili jsme na logopedii, je narozena na konci srpna, takže na hrane. Dala jsem ji do nultého ročníku, mela takovou školu „nanečisto“ ale hodne ji to prospelo. Dnes ji třetačka, má samé jedničky a učí se ráda a z vlastní iniciativy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2113
7.2.26 17:54
@jamik1416 píše: Více

Proč? Můj syn je taky nadprůměrně inteligentní, ale zároveň měl odklad. Protože byl sociálně nezralý a neudržel pozornost. Později se tedy taky zjistilo, že má několik dys. Nic z toho se s nadprůměrnou inteligencí nevylučuje, ale zároveň je to dobrý důvod k odkladu. Nebo alespoň byl, teď se situace změnila a nepřijde mi, že by školy na to byly připravené. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
7.2.26 18:20

My s PPP meli 2 naprosto odlisne zkusenosti, ale jo, jsou deti, se kterymi pracuji dlouhodobe, ale to uz nestihate. Jinak je tech materialu na domaci praci fakt spousta, i kdyz ta kvalita se trochu ruzni…koukni na Kuliferdu, pak na sesity od Bednarove - napr. https://www.megaknihy.cz/…o-7-let.html?…¶m1=¶m2=&adposition=&campaignid=21355226339&adgroupid=&feeditemid=&targetid=&loc_physical_ms=1003803&loc_interest_ms=&searchtype=&gad_source=1&gad_campaignid=21359046211&gbraid=0AAAAADp5MlYqlVfaputr6gYX6L95QaLV-&gclid=Cj0KCQiA4pvMBhDYARIsAGfgwvztJ8Dwg6eUi8mI9_dLq9brPdjrDKV2NTuYjWtDTJxYLfjw5LIiQYUaApY7EALw_wcB
Ale ma jich vic…

Oboje doporuceno specialni pedagozkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
7.2.26 18:25

@jamik1416 Dává to smysl víc než se může zdát. On může být třeba sociálně nezralý.
Můj syn je mimořádně inteligentní ( což zjistilo SPC ) a zároveň má VD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1584
7.2.26 18:46

@izabe Ne, má to od jiných maminek. Takže, jedna paní povídala :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1584
7.2.26 18:50

@Little Mouse Já s dcerou, chodila na poradnu od první třídy, protože koukala z okna a nevnímala učitelku. Na poradně, nám hodně pomohli. Dostali asistentku, pro více dětí a dcera udělala kus práce. Dneska je v šesté třídě a je moc šikovná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová