Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
1. Ano, asi bych ta prkna zakryla aby mezi ně netekla moč. Že by kousal prkna z podlahy, to bych nepředpokládala, ale tříska se může v tlamě blbě zapíchnout, to mám vlastní zkušenost.
2. To je hodně různé, někdo napíše, že ve 4 měsících bez nehod, někdo, že byly loužičky pomalu rok. U nás to bylo asi 7 měsíců než to bylo na 100%
3. No záleží kus od kusu, hlavně už ten měsíc zvykejte na samotu a to místo kde má pak trávit čas.
4. Ano, 12m2 stačí, ale pes musí být zvyklý a nevnímat to jako zlo, musí to považovat za své místo a být tam v pohodě jinak vám tam z toho udělá kůlničku na dříví a sousedi budou mít radost.
Jinak radím důslednost, kdybych něco mohla změnit, byla bych důslednější už od štěněte. A odmala učit otvírat tlamu, stříhat drápky, pouštět na volno a nezdrhat. To poslední dáváme, s ostatním bojuju. Ale mám už skoro desetiletou bábu, tak jí netrápím s věcma, co jsem jí měla učit odmala.
Určitě zakrýt, lino ideál. Počítej že nehody budou klidně pár měsíců. pozor hlavně na kabely.
@Azeretereza A od kdy byl tvůj pes sám takhle na víc hodin a zvykala jsi teda asi úplně od začátku? Těch 4-5 hodin bude u nás dlouho stačit…
To omezení prostoru v bytě myslím jen u štěněte, už kvůli tý podlaze, máme ta prkna i v obýváku a spacích pokojích… zakryla bych předsíň a asi kuchyň…a snad to nějak dáme. ty začátky
1.
Ono to neni jenom o louzickach. I dospely pes muze mit prujem a zvracet. Ja se treba kvuli steneti stehovala do jineho najmu, protoze na stare parkety jsem si ho poridit netroufla. A dobre jsem udelala. Takze ja bych doporucila dat vsude lino.
2.
Louzicky zvladalo venku ve 4 mesicich, bych rekla celkem stoprocentne.
3.
Na samotu ho ucte postupne. Prvni dny s nim budte porad a pak zkuste treba jenom odejit do vedlejsi mistnosti a zavrit za sebou na okamzik dvere. Idealne v momente, kdy steneti date neco na kousani, co ho zabavi a nebude vas odchod resit. A postupne prodluzivat a pak trenovat podobne i odchod z bytu. Poridte si kamerku, pres aplikaci uvidite, co stene po vasem odchodu dela. Ve trech mesicich uz bude odchody na par hodin zvladat dobre, akorat se mu muze jeste porad prihodit bobek, nebo louzicka.
4.
Doporucuju ho naucit na klec, ze je to domecek. Budete tak mit v dobe vasi nepritomnosti pojistene, ze nikde nic nevyvede, nic na sebe nestrhne, nic neprekouse, nicim se neprizabije, nebo neotravu. A jeste bude mit svoje mistecko. Do klece mu davejte nejake trvanlivejsi pamlsky, at si zvykne, ze je to fajn misto. Bude se vam to hodit i pri cestovani - vezmete pak klec nebo latkovou klec a muzete se v klidu z ubytovani vzdalit, aniz byste se museli obavat, jestli pes neco neponici.
Jak píše @Afrikana posledního (mám 3 psy) jsem taky od mala učila na klec, je to super, když je pes na tohle zvyklý.
@Anonymní píše: Více
Zvykala jsem jí hned. Byla jsem asi tři nebo čtyři dny doma, během toho jsem jí vždycky chvíli nechala, pak si jí brala tehdejšího přítele máma, třeba na čtyři hodiny, pak jí dala domů a cekala na nás. Nevím jak přesně to už bylo, je to devět let, ale takhle nějak, nebyla doma sama hned tak dlouho, ale zase jsem to zbytečně neprodlužovala.
@Afrikana Děkuju! No bylo by nejlepší položit lino/vinyl všude, ale dřevěné podlahy je škoda a taky kolik by to stálo
Tak jsem trochu doufala, že překryjeme jen místnost a až se naučí čůrat venku, bude to ok i s dřevěnou, nevím
![]()
1. Určitě bych dala lino. Třísky by mu nic neměly udělat, je to stejné, jako když venku kouše klacek. Ale spíše je horší to, že je to vším možným napuštěné.
2. Náš se to naučil cca po 6ti měsících. Ale každý zvíře je jiné.
3. Jde o to, ho naučit samotu. Postupně odcházet z bytu na delší dobu. Zvykne si. Náš je doma sám cca max. 9h.
4. To těžko říct, zda mu to bude stačit. Náš kříženec belgického ovčáka má k dispozici od mala chodbu 3×2m, obývák 6×4m s oknem a kuchyň 2×4m s oknem.
Náš byl celkem hajzlík. Rozkousal si všechny pelechy, tak pak byl bez nich. Nábytku si nevšímal, ani gauče, ale co ho nejvíce štvalo, tak zipy na polštářích, co jsme měli na gauči. Ty všechny vykousal. Zklidnil se zhruba do roka. Než odcházíme, tak mu dáváme do balónku granule, aby se zabavil. Nebo co má rád, tak zatažené žaluzie jen v obýváku a pouštíme mu na časovač TV ![]()
1. ano, zakryla
2. Mladší pes přišel od chovatelky naučený, že se venčí venku. Chodila jsem každých pár hodin a ani jedna nehoda. Starší pes měl občas nehodu tak do 5. měsíce.
3. Zvládne to úplně v pohodě, pokud ho na to naučíte. Rozhodně s ním nebuďte 24/7.
4. Stačí to úplně bohatě. Mladšího psa mám v kleci, když s ním nejsem a je naprosto spokojený.
1. zakryla bych, ale štěndo asi neuhlídáte, aby se nepočůral i v jiných pokojích i když budete doma, tak je otázka, kde všude ten vinyl dát. Třísek bych se nebála.
2. mám pocit že cca ty 3-6 měsíců to chápal, ale tak do roku se stávali nehody, třeba z radosti z návštěvy
3. 4-5 hodin určitě zvládne po tom měsíci učení, do 2 týdnů pochopí, když budete odloučení po troškách trénovat. Taky doporučuji zvykat na klec, jestli nechcete řešit, že nudící se pes zlikvidoval všechny podlahové lišty, nábytek, boty nebo kabely. Časem se to naučí co nesmí a bude moct mít klec otevřenou a bude do ní chodit dobrovolně jako do svého domečku. Na cestování je to taky fajn.
Urcite doporucuju to polozit vsude. Za skoro rok, co ho mame, uz se mu dvakrat podarilo nekde chytit infekci zazivaciho traktu a oproti tomu, co z nej litalo za nechutne pachnouci hnedou vodu pri tom, jsou nejake louzicky uplne nic.
Ahoj,

díky 
prosím pejskaře o rady a informace, brzy k nám přibude štěně, naše první😊
1. Máme v bytě podlahu z dřev. prken, která nejsou zcela u sebe (renovace). Kdyby nám načůral do těch mezer, to neuklidíme.. A jsou vůbec prkna bezpečná, kdyby je kousal? (tříska). Jak byste to vyřešili? Zakrýt dočasně část bytu linem a později už to bude ok?
2. Za jak dlouho se už štěně doma nevyčůrá? Jak to trvalo u vašeho?
3. Máme na něj měsíc dovolenou, pak už bude třeba, aby byl doma sám 4-5hodin asi 4dny v týdnu. Zvládne se to?
4. Na jak velkém prostoru jste nechávali štěně ze začátku doma samotné? Stačí 12m2 s oknem?
Plemeno učenlivé, střední velikost.
I jiné rady vítám