Příprava prvních příkrmů
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Příprava prvních příkrmů
Ahoj holky, přečetla jsem toho několik o prvních přírmech a mám dotaz hlavně na ty holky co vaří doma. Týka se to hlavně zamrazování a přípravy příkrmu:
1. Nekde se píše, že se má zelenina restovat, nekde vařit ve vodě, nekde v páře. Co děláte vy? Dá se vařit v páře v normálním hrnci? Já mam takovej s deratým dnem, kterej mi jde na:,–(it na muj hrnec.
2. Nevíte, jak zamrazit červenou řepu?
3. Taky mě zaráží, jak se píše, že když zamrazim hotový příkrm, tak po rozmrazení se musí přivést k varu. Mužu pak zbytek rozmrzle stravy mit třeba v lednici do druhého dne? Myslim tu cast, kterou jsem neohřívala?
4. V čem zamrazujete? nekde jsem četla tvořítka na led, ale co jsem koukala, vsude se prodávají silikonové..Máte někdo zjistěný nějaký nezavadný výrobek?
5. Zamrazujete hotovou směs, myslím maso a zel. dohromady? Nebo zmrazujete vsechno zvlast a pak si to nejak oddeltite a rozmrazite?
Díky moc vsem!!!!Jsem poprvé maminka, tak mám proste zmatek jeste. Zatím kupujeme tu výživu, ale ráda bych to střídala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,
se zamrazovanim ti neporadim, vzdy varim cerstve a kdyz nestiham, davam sklenicku. Varim v pare v normalnim hrnci na paracku. Nekdy taky normalne ve vode - polivku. Restovani mi prijde zvlastni, bala bych se moznosti prepaleni tuku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, se zamrazováním taky neporadím,přijde mi to zbytečné skladování nečeho, co pak už v sobě moc výživných látek nemá…
Vařím vždy čerstvé, pokud nestíhám, dávám skleničku (což je tak minimálně 1× týdně). Zeleninu dusím v malinké trošce vody, dřív jsem mixovala, dnes už nechávám kostičky…Pokud toho navařím někdy víc, tak nechám v misce či kastrolku v ledničce na druhý den…
To denní vaření zas tak náročné není, myslím časově, 10 minut čištění a kájení zeleniny, a pak už se to vaří samo:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, docela jsi mě svými otázkami překvapila.
Souhlasím s holkama, že než mražení doma je lepší koupit skleničku a že denní vaření se dá zvládnout.
1. Vařím ve vodě, nemám nic proti vaření v páře, restování myslím není vhodné. Zpočátku bych přece jen yla pro vaření ve vodě a to delší vaření - je to pak lépe stravitelné a pak postupně zkracovat délku vaření a pak třeba přejít na to vaření v páře - asi uchovává více užitečných látek.
2. Červenou řepu zavařuji, takže nevím. Myslím, že proti mrazení červené řepy není námitek.
3. Tuto otázku moc nechápu, nechápu, proč by jsi nechávala rozmrnout více příkrmu než ten den spotřebuješ.
Takže: pokud už mrazíš - tak vyndat z mrazáku vždy jen tu část, kterou ten den sníte, rozmrazit co nejrychleji (např. nenechat rozmrzávat celé dopoledne - jen nechat tak trochu ovlažit) a dát do hrnce klidně ne úplně rozmrazené, asi trochu podlít vodou a přivést k varu. Ohřívat vždy varem, ničí baktérie, které při chladnutí jídla (než ho zmazíš) a pak hlavně při jeho rozehřívání vznikají. Jednou rozmrazené jídlo okamžitě zlikvidovat, rozhodně neskladovat v lednici.
Vaření na dva dny - myslím, že není o moc zdravější než to zmrazené, ale do druhého dne stačí uchovat v ledničce.
4. Nedělala jsem, nepřemýšlela jsem nad tím.
5. Lidi buď mrazí hotovou směs i s masem - pak bych ji spotřebovala cca do týdne, čtrnácti dní, nebo používají právě ty tvořítka na led a do několika si dají např. kombinace mrkev a brokolice a maso, do dalších např. cuketu, jinam pastiňák a další druhy zeleniny samostatně a pak vždycky vyklopí nějakou tu kombinaci a samostatnou zeleninou a mají každý den jinou variantu příkrmu.
Můj názor - pokud to nemá být čerstvě uvařené, tak raději kupovat skleničky.
Nicméně chápu, že se Ti každý denvařit nechce a že skleničky nejsou nejlevnější - i když upřímně, mně přijde domácí vaření dražší (hlavně tedy díky bio zelenině, kvalitnímu masu…) a je to obtížnější sehnat než skleničky. A taky se skleničky nekazí - ale chutnají hnusně.
- Citovat
- Upravit
Holky, díky moc za reakce. Máte pravdu, že je asi lepší třeba zamrazit sezonní zeleninu a pak pripravovat jídlo certsvé. A máš pravdu i s tím, že sklenicky zas nejsou ve srovnání s biozeleninou drahé. No chtěla jsem to vedet hlavně proto, že jsem zvažovala koupit bio kuřecí z farmy ve Zvoli a pak ho zamrazit a rozmrazovat jen trošku..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, samořejmě můžeš si zmrazit maso - a asi Ti nic jiného nezbyde, přece jen běhat obden do řeznictví pro maso osobně nezvládám. Maso rozdělím na jednotlivé kousky na každý den a to na přibližně 14 dní, ale určitě můžeš maso mrazit i déle, máš-li dobrý mrazák.
- Citovat
- Upravit
A taky to pak dáváš do tvořítka na led? A pak jen přihodíš k tomu zbytku?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Maso jsem taky mrazila - povařila ve vodě, rozmixovala a dala do tvořítek na led. Zeleninu jsem vařila v páře a tu kostku nebo 2 k tomu přihodila.
Jinak zeleninu mrazím jen čerstvou nevařenou - co je ze zahrádky - cuketu, dýni, mrkev, atd. a z toho většinou připravuju čerstvé. Když nestíhám, tak nastupuje sklenička. Dřív jsem hotové jídlo taky občas zmrazila, ale po rozmrazení je takové divné, nechutná to moc dobře. Takže teď když udělám větší porci a je mi to líto vyhodit, tak co zůstane, dávám hned do skleničky do ledničky a druhý den udělám čerstvý 1 druh zeleniny a smíchám dohromady.
Martina
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo na maso jsem zapomněla, to mám koupené většinou čerstvé krůtí, občas chlazené telecí či jehněčí, na krájené na kostečky a zamražené v tvořítcích na led. Pak vždy jen vyloupnu, nechám chvíli rozmrazit a povařím. Když potřebuji rozmrazit narychlo, frknu tu kostečku do hrnku s vřelou vodou, je to raz dva.
Jinak osobně nejsem zastáncem masa každý den,navím skleničku s masem máme tak většinou 2× týdně, takže mražené maso sama vařím tak 1-2× týdně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám maso naporcované v sáčcích určených do mrazničky. Tvořítka na ledy nepoužívám.
- Citovat
- Upravit
Já dělám malýmu jídlo do klasických kelímků na kávu 200 ml a zatím papká každý druhý den zeleninový příkrm, střídám to s nemléčnou kaší.
Každej den vařit mě nebaví, skladuji v mražáku při -25°C.
Skleničky jsou zbytečně drahý , ale sem tam jsem mu dvě podstrčila, no moc mu to nejede a BIO zeleninu se přiznám neřeším, co máme na zahrádce teď, tak putuje na přípravu jídla a co ne, tak normálně nebio, myslím, že dnes se to s tím BIO trošku přehání, ale dost maminek si na to potrpí.
Vařím v kojenecké vodě a mixuju tyčovým mixérem i s tou vodou, nastrkám do kelímku, nechám zchladit a vrazím do mražáku překryté folii.
Rozmražuju v ohřívačce pokrmů a před podáním tam lupnu malinkou lžičenku olivovýho oleje pro vstřebání vitamínů.
Co se mi osvědčilo, tak šťávičky leju do peckových sáčků na led a vždy ze 4 pecky z maražáku vylupnu do převařené kojo vody, aby se trochu i napil přes den, vypije toho hrozně málo, ale i 20 ml je aspoň něco.
A taky jak papká příkrmy, tak si sám reguluje množství UM a denně nechá celou flašku, proto se snažím do něj nacpat co nejvíc pití (čaj, jen vodu nechce).
Zbytky domácí stravy zá:,–(ně vyhazuju, pokud je to sklenička může být v lednici i do druhého dne.
S červenou řepou nemám zkušenosti.
Teď budem začínat s ovocem, ale krom čerstvého banánu zatím budu jako pro první podání používat malé skleničky, pak čerství sezóní ovoce co může.
Maso budeme zkoušet až asi za 3 týdny, ale to bych chtěla to BIO jako jediný pro začátek, budu mrazit se zeleninou spolu a pár jich nechám bez masa.
Nevím jestli jsem pomohla, až bude větší tak budu vařit ičerstvé, ale zatím jsem ráda za mražák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
janinkacumacek píše:..my zatím, vaříme v malém množství..i skleničkujem od HAMI..malá moc té zeleniny nejí..spíš spráská hodně ovoce…čekám až příjde na chut zelenině, ale včerá jedla i mrkev+kuře+brambor od HAMI…tak asi začnu pomale dávat něco do mrazáku..i když kámoška, mě taky varovala, abych to nepřeháněla - že některé děti to prostě z mrazáku nechtějí, tak se na to také připravuji…v tom případě asi budu muset vařit každej druhej den.
Já dělám malýmu jídlo do klasických kelímků na kávu 200 ml a zatím papká každý druhý den zeleninový příkrm, střídám to s nemléčnou kaší.Každej den vařit mě nebaví, skladuji v mražáku při -25°C.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já uvařím vždy více druhů zeleniny,namačkám s masem,těstovinou,rýží,vejcem(ale my už jsme větší samozřejmě jak vy,když teprv začínáte) napěchuju to do skleniček od přesnídávek a dám k mrazu,když potřebuju skleničku vyndám nechám povolit,potřebné množství ohřeju a zbytek putuje do lednice na druhý den.Akorát když někam jedeme kupuju skleničku v lékárně,páč mám strach,aby tou cestou se to nějako nepokazilo a kulíšek neměl problémy se zažíváním.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit