Zkušenost s přípravkou do školky

alli_li
1.10.13 16:02

Přípravka do školky

Ahojky holky,

řeším teď takové dilema - holku mi v září nevzali do školky a já našla náhradní řešení v přípravkách do školky v mateřských centrech.

Ale nevím, který vybrat, proto ráda vyslechnu i ostatní názory.

1. Bylo by to 1-2× v týdnu na 95 min - jde o tvoření, zpívání, tancování - takový spíš hlídací kroužek :-) Dcerka ráda maluje a tancuje tak si myslím, že by se jí to líbilo. Hodně to přirovnávám k hlídacímu koutku, kam občas dcerku dám a moc se jí tam líbí.

2. By bylo pouze v pátek na 3 hodiny. Je to přípravka do klasické školky, kde se děti učí barvy, tvary apod.

Už týden v tom ležím a pořád se nemůžu rozhodnou. Jestli ji bude stačit být někde jinde než doma s bráškou jen na 1,5 hod nebo jestli má jít už do té přípravky. :nevim:

Děkuji moc za názory či Vaše zkušenosti

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5829
1.10.13 16:05

Dala bych jí na tvoření a zpívání, tam se vyblbne a ani si nevšimne, že se jedná o „přípravu“. Ta je obsažená už v tom, že bude chvíli bez maminky, v kolektivu dětí a bude poslouchat jinou autoritu. To bohatě stačí. Je zbytečné jí drilovat barvy a tvary..to se bude procvičovat až v MŠ :) Doma se u ní zaměř na sebeobsluhu a hygienu a jinou přípravu nepotřebuje. Věř mi, učím ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
1.10.13 16:08

Dala bych ji na to tancování, zpívání, pokud ji to baví. Procvičovat barvičky můžete doma nebo potom v MŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
1.10.13 16:10

@Kyslíková Právě, že na sebeobsluhu už je šikovná - kalhotky, kalhoty si oblíkne a obuje se, tričko jí dělá trošku problém :-). Sama se nají - takže v tomhle s ní problém nemám :-)

Já jen, že půjde vlastně o „rok později do školky“, že tam půjde až v těch 4letech, tak aby tam nepůsobila jako „zaostala“

Ale právě zvažuji to, chci aby se jí tam líbilo a byla spokojená.

• Citovat
  • Upravit
colafit
1.10.13 16:10

A proč ji nedáš na oboje?

• Citovat
  • Upravit
alli_li
1.10.13 16:22

@colafit Protože se to navzájem časově kryje, tak právě proto nad tím přemýšlím.

• Citovat
  • Upravit
44193
1.10.13 16:32

Rozhodovala bych se i podle toho, kolik má let a co ji baví. A taky - to by pro mě bylo hodně důležité - podle režimu mladšího dítka - jídlo spaní, aby nebylo nutno budit a radikálně zasahovat.

Dítě žádnou přípravu nepotřebuje. I dítě, které jde do školky na předškolní rok a před tím nenavštěvovalo žádné organizované akce, není nijak nepřipravené ani zaostalé. Za předpokladu, že rodina disponuje nějakým kulturním a sociálním kapitálem - přátelé s dětmi-setkávání se, občas divadélko nebo zajít třeba do dětské knihovny, na nárazové akce. A že se mu věnuje matka, oba rodiče, je součástí rodiny a podílí se na jejím chodu.

Obě moje děti šly do školy ve 4 letech a byly chváleny, nezažila jsem žádné plačtivé scény, že by tam nechtěly jít. Starší je ve druhé třídě, má výborný prospěch a ještě zvládá úspěšně sport(se kterým taky začal až před 6. narozeninami).S nejmladší chci být taky 4 roky doma, je to ještě za dlouho a nikdo neví, co život připraví, ale počítám s tím, že půjde do školky až po 4. narozeninách. Považuju to za „tak akorát“, žádné „pozdě“.

Podle toho, co píšeš, že se bojíš, aby nebyla „zaostalá“, jsi masírována zbytečným tlakem(že dítě nutně potřebuje kolektiv :roll: ). Udělej to tak, jak to vyhovuje Tobě, jí a v neposlední řadě vašemu rodinnému životu, režimu mladšího dítěte. A taky rodinnému rozpočtu - zdarma tyto předražené aktivity, které dítě nutně ke svému vývoji nepotřebuje, nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
1.10.13 16:43

@Jana206 Hezky a výstižně jsi to napsala.

Dcerce bylo teď na začátku září 3 roky, hodně jí baví tancovat - takže i proto se mi líbí jen ten kroužek na hodinku a něco - a hlavně vím od hodně maminek dobré recenze.

Mladší dítko nemá režim praktický žádný jsou mu už 2 roky, takže mají děti režim stejný, takže na tohle se ohlížet nemusím.

A asi ten kroužek zvítězí - je tam hned vedle veliký hřiště, kde bych po dobu co bude dcerka v kroužku, byla se synem aby si vyhrál.

• Citovat
  • Upravit
5829
1.10.13 18:58

@alli_li zaostalá určitě nebude :) Nejdůležitější je, aby zvládla odloučení od maminky a i s tím se počítá, že děti první měsíc i déle propláčou. Je to veliká změna pro každé dítě a to, že ji chceš takhle připravovat je bezvadný :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin