Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
Chci se zeptat. Syn měl jít do přípravky na doporučení z poradny. Dnes jsem se dozvěděla, že přípravku zrušili pro nedostatečný zájem. Tak mě bylo nabídnuto, že buď půjde do 1. Třídy a nebo zůstane ve školce. Myslím si, že na 1. Třídu není úplně připravený a aby tam neměl problémy…a ve školce se nic nového už nenaučí a akorát by ho to tam brzdilo. Řešil toto někdo? Já počítala, že půjde do přípravky a oni nám tak hodily vidle do toho, že teď fakt nevím jak se mám rozhodnout.
Co myslíte vy? Ještě se nám teď v červnu narodí další mimi..
@Simik12 píše: Více
Pokud máš pocit, že se ve školce už ničemu novému nenaučí a souhlasí s tím i paní učitelka, tak ho dej do školy.
Jiná přípravka v okolí není? Jestli není dítě připraveno na školu, tak bych nechala ve školce. Netlačila bych na pilu.
@Simik12 U nás není široko daleko žádná přípravná třída, školy je nechtějí.
Sama víš, ve kterých oblastech má dítě problémy a podle toho se rozhodni.
Bez hlubší znalosti případu nejde doporučit ani jedna možnost, i když osobně jsem proti zbytečným odkladům.
@Simik12 Tak pokud je dítě připravené na školu a školka mu už nic nedá, tak je přípravka zbytečná a dej ho do školy. Pokud na školu připravené není, tak ho nech ve školce. Jinak tedy moje dítě mělo odklad a chodilo do přípravky - u nás na škole je to ve formě kurzu, nikoli denního vzdělávání. Na tom kurzu se děti učily prakticky to samé, co ve školce a vlastně ani nevím, co jiného by se tam měly učit. Jak školka, tak i přípravka mají dítě připravit na první třídu. Benefit přípravky jsem viděla v tom, že dítě mělo čas se postupně seznámit se školou, učitelkami a některými dětmi a nešlo v září rovnou natvrdo „do cizího“.
A změnit školku, u nás jsou třeba třídy zvláště pro předškoláky a jedou už přípravu do školy, logopedii, fletničky, sport, velké výlety, exkurze..prostě program adekvátní věku a složení třídy. Jeden rok byla skoro celá třída odkladová a opravdu se ve školce nenudili. A navíc učitelky potom v první třídě bezpečné poznají, které děti jsou z těchto tříd, než ty, které se motaji kolem trileťaků.
Zápisy do školky ještě myslím nejsou uzavřené, tak hledej školku s dobrou třídou pro předškoláky.
Meli jsme to pred par lety, syn mel doporuceni na pripravku ale ta moznost realna nebyla a dali jsme do skoly, ktera nam slibila malou tridu a hodne indivudualni pristup a bohuzel z toho seslo taky a prvni trida byla solidni peklo…ve druhe se to trochu srovnalo, ve treti uz je docela ok (nicmene neni uplne neurotypicky, takze s podporou, nicmene to ty ta pripravka stejne nejspis nebyla zmenila)…zalezi, co preferujes ty a v cem vidis nepripravenost, muzes se rozhodnout pro skolu ale pocitat s tim, ze budete treba muset vic makat doma, treba i s podporou nejake soukrome pedagozky…tak jsme to resili my. Nektere skolky ale umi hezky s temi predskolaky pracovat, tak to taky zalezi…nase tehdy rovnou rekla, ze se jim tam bude nudit, zajem nula…
Nechala bych ve skolce. Dala jsem do pripravky dceru, ktera byla takova na hrane odkladu a nedalo ji to nic
. Kdybych mohla volit znova, necahala bych ve skolce. Pracovních listu a podobneho pro predskolaky jsou miliony, muzes s nim doma trenovat.
@Aglája75 a proč dceři přípravka nic nedala? Má to být mezistupeň mezi školkou a školou.
@Bája6 píše: Více
No nevím. Původně přípravky byly jenom pro děti s nějakým deficitem - já nevím, třeba jazyková neznalost, sociálně vyloučené prostředí… spíš aby dohnaly to, co je nenaučila rodina. Teprve později s povinnou školkou se začaly víc otevírat i ostatním dětem, ale nepřišlo mi to jako mezistupeň, spíš jako taková z nouze cnost - ve školce není dost místa a do školy je ještě dát nemůžeme.
Fakt mi nepřišlo, že v ní děti dělaly něco extra, normální předškolácké věci, které děti dělaly i ve školce. Ten mezistupeň možná byl v tom, že se musely víc přizpůsobit školnímu prostředí než v přípravě jako takové.
@Simik12 dej ho do školky a paralelně pracujte na deficitech, které má. Je spousta programů, Kupoz, Elkonin, Feuerstein, Maxík, Neurovyvojova terapie…
Z PPP vám určitě dali zprávu, jde by měli být specifikované ve kterých oblastech není zralý. I oni by vám měli doporučit, co konkrétně máte dělat
@sysi píše: Více
Tak benefitem přípravky by mělo být to, že je tam míň dětí než ve školce, (u nás asi 10 dětí ve třídě) nemíchají se tam děti různého věku, většina jsou opravdu předškoláci a děti už mají školní režim- sedí v lavicích, je to rozděleno na nějaké výukové bloky atd. Jo a učí tam vysokoškolsky vzdělaný pedagog.
Pokud toto je schopna zabezpečit školka, tak je to si jedno, kde dítě je. Jinak ano - pracovní listy a podobné věci budou asi stejné jak ve školce.
Za mě by měla být výhoda ve větším individuálním přístupu díky menšímu počtu dětí a v tom, že všichni žáci třídy dělají předškolní přípravu.
@sysi asi záleží jak kde. U nás byla přípravka naprosto skvělá. Holky, co tam učily byly perfektní. Děti měly celý rok propojeny akcemi a i ve škole si je chválili. Opravdu příprava nebyla o tom, že by dělali jen listy.
U nas ji zavřeli pro malý zájem. Dítě jsem tam neměla, ale měly je tam asi 4 kamarádky.
Naopak u nás předškolní příprava v MŠ byla k ničemu. Jednou týdně list a když jsem chtěla, aby dítěti aspoň opravily úchop tužky, tak mi učitelka řekla, že je na to malé a naučí se ve škole…
Odkladovy rok v MŠ byl zbytečný. Byli tam tři předškoláci a 16 malošků. Takže bych hodně přihlížela i ke kvalitě MŠ. U nás je jedna a v dojezdové vzdálenosti jsou sice další, ale vesnické MŠ, kde je všude smíšený kolektiv.
Kromě předškolní přípravy jsem byla s MŠ velice spokojená.
U druhého dítěte učitelka v MŠ tvrdila, že je takové pomalejší, že někde sedí a listuje pomalu knížkou. Dítě se nudilo, tak si četlo, že umí číst, ale učitelka nevěděla a nijak nezjišťovala.
@Simik12 nechávala jsem dítě po odkladu v MŠ. Ten rok jsme jeli Maxika, Elkonina, Předškoláčka a přihlásili jsme na kroužky pro „velké“ děti. Plus jsme měli speciální pedagožku, co s ním dělala i další věci. První a druhou třídu zvládlo dítě s přehledem.
@Anonymní píše: Více
Za me proste nedelali skoro nic. Ano rezim je jako ve skole, ale to prumerne inteligentni dote zvladne v pohode. Myslela jsem, ze budou cvicit ruku, psani, ale delali toho opravdu malo. Byly tam takove ty deti opravdu s problemem, ukrajinci co neumeli cesky, deti co maji velke problemy. Myslela jsem co ty, ale zpetne bych ji proste nechala ve skolce.