Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nabizim jsem to, co normalne svaci moje deti a mam doma
Ted uz mam decka vetsi, ale v tom veku nakrajene ovoce, zeleninu, nejake ty susenky nebo krupky, nekdy jsem byla schopna spichnout nejakou buchtu apod…zalezelo ![]()
Edit: to je pro ty kratke navstevy, u delsich pak treba toasty nebo i ty palacinky nebo testoviny co varime (spis je ted mivame odpo/na veceri, uz mam skolaky, tak co jime my) jak je v dalsim prispevku…a nekdy se mi nechce a objednam pizzu ![]()
Jeste jeden edit po docteni dalsich prispevku - k nam chodi ale deti, u kterych funguje i reciprocita, tj moje deti chodi k nim a taky neco vzdy dostanou. Jako carky si nedelam, jestli je to presne 1:1, ale fungovat jako jidelna pro okoli by me urcite taky nebavilo.
Příspěvek upraven 28.04.24 v 07:38
U nás byl kdysi top, když jsem vytáhla na terasu palačinkovač a před děckama jsem dělala palačinky. To u nás byla v létě tlupa v bazénu. A měli hlad. Vylezli z bazénu a pak seděli, hleděli, čekali každý na svoji palačinku. Jinak oblíbená bývá nějaká domácí pomazánka na kolečka pečiva a na to zeleninu. Nějaké
variace jednohubek s pomazánkou a zeleninou. Kupuji v Lidlu Palouček. Ten je na pomazánky fajn. Pak dělám různá těsta na pizzu. Italské těsto recept mám i různá alternativní (jiné mouky).
Jinak čerstvé ovoce, zeleninu jak píšeš. Oblíbený je i grilovaný kuřecí plátek. Záleží na tobě, co jsi ochotná nabídnout, co máš v zásobě.
Já už nenabizim nic, dokud si samy neřeknou. Nakrájím jabka, nasypu křupky nebo sušenky, k pití u nás jen voda. Roky mám na zahradě bezne 3-5 děti, takže už mě přešlo jim něco chystat😆 Něco jiného je domluvena návštěva, kamarádka ze školy, ale takhle děti co přilítnou od sousedů každou chvíli o ty se nestaram.
Příspěvek upraven 28.04.24 v 07:33
@Mamanova93 zas bych to neprehanela. Kus rohlíku se šunkou, trocha ovoce nebo zeleniny, nějaký krupky, upecena buchta, v lete zmrzlina
nevim jakou mate dohodu ohledně stravování s maminkou. K nám návštěvy moc nechodí, ale spis beru ven - po kroužku, ze školky dítě navíc. Tak jen vezmu o rohlík víc, kolacek atp. A porci jako normální velikost. Moje děti sní 1 rohlík (predskolak) což mi prijde adekvatni. Občas beru holku, která je statnejsi a malý kombajn, takže tam beru adekvátně jako mým dětem a odděluji třeba krupky pro mladší batole, protože by všechno snedla sama, starší už se ‘ubrani’ o svůj díl.
@Alušáček píše: Více
Ani se nedivim. Mít doma tlupu 3× týdne, tak nás sezerou. Já třeba nemám zásoby, abych mohla hostit ve velkém a musela bych pak furt do obchodu a ani nevidím důvod, abych živila další dítě. Kdybych to chtěla dělat tak si poridim víc vlastních
U nás na zahradě se většinou nacházejí děti z blízkého sousedství, takže pokud mají hlad, není pro ně problém si dojít domů. Většinou jim tam dám vodu a nějaké ovoce ze zahrady, max oplatky nebo sušenky, ale že bych chystala nějaké jídlo, bych se mohla…
Jednu dobu se u nás na zahradě vyskytovaly podezřelé často děti jednich sousedů a chodily hlavně v době oběda a když ne, tak vždy naši kluci přišly říct, že kamarádi mají hlad, jestli jim něco donesu.
Několikrát poobědvali i povečeřeli.
Později byly naše děti u nich na zahradě a přišly se domů najíst, že jim teta řekla, že doma nic nemá a přišly s nimi i jejich děti.
Poslala jsem se je se najíst domů, od té doby nechodí. ![]()
Rodiče na cigarety peníze mají, tak mají snad i na jídlo pro děti.
Když je návštěva ohlášená, udělám většinou plněné tortilly, nějakou buchtu nebo koláč, nakrájené ovoce a zeleninu.
Sijes si na sebe bič. Copak ta holka nemá rodiče kteri ji dají najist? Pochopím nějaký ovoce, krupky… ale svačiny, obědy? ![]()
Nabízím ovoce, tousty. Sama bych nechtěla, aby dítě na návštěvě spuclo kde co.
My mivame takhle návštěvu pravidelně, pořád tu stejnou. Chystám většinou zeleninový talíře, nějaký krupky (kukuřičný, složením velmi zdravy), ovoce, piškoty… pak co si řeknou, vždy v lednici něco je. Kamosla dela vetsinou jednohubky, krupky, decka u ni radi sni zbytky od obeda… My máme celiaka a kámoška počítá/váží u jednoho dítěte cukr, takže je to náročný dát dohromady něco, co můžou všichni, většinou máme víc variant, pro každého něco.
My jsme častěji ti, kteří pravidelně hostí, protože se schází u nás víc. Ale nám to nikdy nevadilo. Vždycky je dost připraveného jídla. Když k nám přijdou kamarádi děcek. Jakože často je to. Tak většinou něco donesou (křupky, popcorny do mikrovlnky, nějaké pití atd.), že se společně podělí. Chystám automaticky, že zahrnu všechny. Když jdou moje děcka zas k nim na návštěvu. Taky říkám, ať něco vezmou sebou pro všechny kamarády, když tam jdou. Že jich se pochopitelně schází víc. Ale na oběd a večeři vlastním říkám, ať se vrátí, nají se a můžou zas jít.
@Tajemnadama
No věř, že né záměrně. Jen asi neumím zatím odmítnout dítě když k nám chce jít, když se ptá jestli s námi může obědvat, jestli si může dát ten banán co je na stole (svačina pro moji dceru).
Asi budu muset obecně zapracovat na nastavování osobních hranic
![]()
@Mamanova93 píše: Více
Tak prostě říct, že přijde poobede. Dítě to nepochopi, ale normální rodič ano.
@Mamanova93 palacinky,toasty, zemlovku, spagety.. když tedy mame planovanou kinder party. Jinak sousedi, jak pises.. ovoce, voda, krupiny, susenky..
@Mamanova93 píše: Více
To se postupně naucis, až budou děti větší, bude jich víc, tak je s klidem posleš najíst se domu. Malé 3lete holčičce bych taky asi dala vše co by si řekla
Spis je zvláštní, ze sousedi takhle malé dite v době oběda nepostradají..
Zdravím

Tříletá začíná na zahradu vodit první dětské návštěvy - sousedku přes plot, tak chci pochytat nějakou inspiraci. Obyčejně nabízím ovoce, případně sušenky. Obecně se zatím jednalo o návštěvy trvající tak půl hodiny, ale stejně si návštěva vždy vyžádala, že by si něco dala.
Včera se návštěva protáhla, tak si nejprve holky daly obě ovoce, pak oběd, pak kindervajicka a pak si ještě návštěva řekla o banán.
Máte nějaké tipy co takto nabízíte k občerstvení dětským návštěvám??