Přírodní čisticí prostředky

45
14.5.20 22:01

Přírodní čistíčí prostředky

Dobrý večer, nemáte nějaké tipy na „domácí“čistící prostředky? Po porodu se mi rozejly alergie akožní problémy a chtěla bych něco méně agresivního. Děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6667
14.5.20 22:09

Muž je atopik a já jsem ekoterorista, takže napíšu, co používáme doma my: :lol:

Na praní mi funguje mýdlový sliz. Ten se vyrábí z prací sody a z mýdla - já používám Jelena, ale ten též není 100 % přírodní, ale dá se koupit i čistě třeba kokosové nebo olivové mýdlo na praní, které žádná syntetická aromata apod. neobsahuje. O vynechání aviváže asi nemusím psát. Do fochu na aviváž dávám cca 2 lžíce octa (ne, prádlo pak nesmrdí po octu), ale to není nutné.

Na podlahu, utírání prachu, mytí oken a vlastně čištění čehokoliv používám vodu s troškou octa (komu smrdí, může dát kyselinu citronovou) a kapkou saponátu - kupuju Sonett nebo Tierra Verde, obojí je to zas bez syntetických přísad, které by mohly vyvolávat alergie atd. Těmi i myju nádobí.

Kde je třeba odstranit vodní kámen nebo nějakou usazeninu, zas ten ocet/kyselinu citronovou.

Sebe myju mýdlem, které si vyrábím z olejů+louhu, ale kdo se s tím nechce patlat, dá se přírodní mýdlo i koupit. Na vlasy, pokud zrovna nezkouším nějakou alternativní metodu (žitná mouka atd.), kupuju šampon Caltha.

A nic dalšího vlastně nepoužívám. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
14.5.20 22:29

Ja pouzivam skoro vyhradne prostredky Frosch, pro lepsi pocit a taky jsou fakt skvele, hlavne ty na vodni kamen

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13376
26.5.20 19:52

Nejčistčí na trhu a současně funkční je podle mě Sonett. https://ze-zeme.cz/…ands/sonett/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
14.12.23 14:30

Ahoj tak se přidávám..od léta se mi rozjely ekzémy a zatím jsem nenašla šetrné přípravky na nádobi, po kterých bych se neosypala…jestli máte i tipy na prací prášky, které jsou přírodní a hezky voní, tak budu ráda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4974
18.12.23 13:55
@Jogo-Bela píše:
Ja pouzivam skoro vyhradne prostredky Frosch, pro lepsi pocit a taky jsou fakt skvele, hlavne ty na vodni kamen

Akorát dost parfemované.
Zakladatelko, ocet nebo kyselina citronová na vodní kámen, soda na mastné, na nádobí se dá použít třeba i mýdlo (myslím Tierra Verde má nějakou univerzální kostku mýdla na všechno), ale ze šetrnějších doporučuji Sonett, mně myje dobře, prostředek od TV mi nefungoval vůbec. Když smícháš vodu, ocet a mýdlo/prostředek na nádobí, naliješ do rozprašovače, máš po ruce i rychlý čistič. Na WC a odpady používám perkarbonát sodný, ten i na praní bílého prádla. Bělí a desinfikuje. Prací prostředky beru od Sonettu, low cost varianta je kokosové mýdlo, to pere lépe než třeba olivové. Prádlo namáčet před praním, jako máchadlo ocet nebo kyselinu citronovou. Prací sliz mi vůbec nevyhovoval, za mě ho doporučit nemůžu.
@lucihudek žádné šetrné prací prostředky nevoní, protože právě parfémy jsou velmi dráždivé (navíc taky patří mezi hormonální disruptory), stejně tak mezi šetrné nepatří aviváže. Můžeš zkusit kápnout éterický olej do pračky/sušičky, ale může tě klidně dráždit i tohle malinké množství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný