Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Lucie.t - jo jo, pindíci jsou jenom na ošteru. A vypiplat takového pindíka je pro matku nadlidský úkol ![]()
Berushko
máš pravdu s těma tatínkama. Náš taťka by na urologii brečel s malým, já to zvládnu asi líp.
beruska2× píše:My jsme měli docela dlouho pokoj.A teď se mu to objevilo pod kolenními jamkami a nějak hodně a i po nohách má fleky a zatím nemůžu přijít z čeho.Zatím to tipuju na čokoládu dneska měl po 14 dnech kousek trošku mu to zase vylezlo.petra79 píše:tak to mame stejny…beruska2× píše:my taky od 4 měsíce atopický ekzém a kortikoidama jsem mu to mázla když bylo opravdu ouvej a měl to hodně a to bylo asi 2krát.Taky mu nechci rvát žádný tyhle mastičky.Veveří píše:nevim, pro me jsou kortikoidy vetsi zo, nikdy nevis co to v telicku udela, jaky hormonalni zmeny to muze zpusobit, nemam tohle rada, nenechala jsme to do kluka cpat ani pri atopaku, tak pri tomhle uz vubec ne…
Berushko, taky jsem slyšela o té kortio masti. Kortiokoidy způsobují ztenčení pokožky, takže se to může samo odlepit. Třeba nám doktor navrhne toto, ale je jasné, že chirurgický zákrok je jistota.Já jsem hlavně ráda, že jsem pochopila, že nechat to ležet do puberty je blbost. Malý to má taky tak z 1/3 přirostlé, vůbec mu to nepřetáhnu, hrozně ho to bolí. A zánět už taky jednou měl. My jsme na uro chodili i s retraktilníma varlátkama, ustřelovaly mu do třísel, ale to už se zlepšilo. Takže teď už „jen“ ta předkožka.
mam na to dost vyhraneny nazor…![]()
nastesti vime proc a uz mame na 95% pokoj…
Holky,
muzu se prosim taky vtirnout s dotazem?
Jak se u chlapecka resi predkozka, ktera nejde pretahnout na urologii? Zacina se s mastickama anebo to rovnou nejak nariznou?
Malemu je jen 10m, predkozka mu pretahnout vubec nejde. Je ale po zanetu ledvin a ted mel opakovane bakterie v moci, tak nas dr posila na urologii, protoze je potreba zacit pretahovat uz ted. Jdeme tam s malym pristi tyden a vubec nevim, co nas tam ceka.
monika215 píše:
Holky,
Jak se u chlapecka resi predkozka, ktera nejde pretahnout na urologii? Zacina se s mastickama anebo to rovnou nejak nariznou?
Malemu je jen 10m, predkozka mu pretahnout vubec nejde. Je ale po zanetu ledvin a ted mel opakovane bakterie v moci, tak nas dr posila na urologii, protoze je potreba zacit pretahovat uz ted. Jdeme tam s malym pristi tyden a vubec nevim, co nas tam ceka.
Postoje lékařů se hodně liší. My byli naposledy na vyšším pracovišti tam jsou toho názoru do čtyř let nechat, jen mazat mastným krémem a napínat. Nám se zúžení nahoře pomalu rozvolňovalo až po druhém roce, ale ještě ji máme slepenou. Podle mě chlapečkovi udělají ultrazvuk ledvin a močového měchýře, jestli zúžení nezpůsobuje zadržování moči. Pokud ne, tak s tím snad nebudou zatím dělat nic. Je to jenom můj laický názor…
Kaczenka píše:monika215 píše:Postoje lékařů se hodně liší. My byli naposledy na vyšším pracovišti tam jsou toho názoru do čtyř let nechat, jen mazat mastným krémem a napínat. Nám se zúžení nahoře pomalu rozvolňovalo až po druhém roce, ale ještě ji máme slepenou. Podle mě chlapečkovi udělají ultrazvuk ledvin a močového měchýře, jestli zúžení nezpůsobuje zadržování moči. Pokud ne, tak s tím snad nebudou zatím dělat nic. Je to jenom můj laický názor…
Holky,
Maly uz je sledovany na nefrologii a utz mocovych cest uz mu delali - delali mu i specialni vysetreni MCUG, jestli nema reflux.
Zacit s pretahovanim nam prave poradili v nemocnici, kam jsme nosili moc, kdyz mel maly horecky (po tom zanetu ledvin musime odnest moc na kontrolu pri kazde teplote nad 38) a kde mu prave opakovane zjistili bakterie v moci, ale chemicky byla moc v poradku - zatim mu nechteli nasazovat ATB a poslali nas k nasi dr, at s nami poresi to pretahovani. Nase dr zkoukla pindika, rekla ze je otvor prilis uzky a vypsala nam rovnou zadanku na urologii.
Takze u nas se s tim pretahovanim asi bude muset zacit stoprocentne (jinak by musel mit asi ATB) - jen by me zajimalo, jestli se zacne mastickama anebo rovnou „obrizkou“ (nevim jak to nazvat, ale dr v nemocnici mi rikala, ze se to bcas musi nariznout, ze me ale nechce strasit)
monika215 píše:
Holky,
u takhle malych se to vetsinou jeste neresi, takze to bude asi hodne individualni - jak moc to je prirostle, zacina se mastickou - nekdy uz to nema s ni cenu, to urci urolog…
Běžně se používají dvě kůry s mastičkou. Ale nevím, jak je to u komplikovanějších případů…
Holky, tak dik moc. Pockam do ctvrtka na tu urologii a uvidime.
Holky, bavíte se o srostlé předkožce, a tak přemýšlím, co přesně si pod tím představit? Můj syn totiž taky má tu předkožku nějakou přirostlou nebo co.. Když přetahujeme, tak se nedostanem až za žalud, zdá se to jakoby nakonci žaludu srostlé. Je to ten stejný problém? Měla bych to nějak řešit?
Ahoj maminy, jsem ráda, že jsem narazila na tuhle diskuzi. Jsem malinko zoufalá poradíte některá jestli máte stejnou zkušenost. Náš čtyřletý syn minulý čtvrtek byl pod narkozou s pindou, protože měl srůsty a nešlo nám přetahovat. Všechno proběhlo v pohodě dělala jsem všechno co nám pan doktor řekl, že máme po zákroku dělat a přesto jsem s hrůzou zjistila, že se nám ta kůže opět začala lepit zpátky. Bohužel v pondělí při kontrole nám to doktor potvrdil, že se to na jednom místě opět vrátilo zpátky a že máme přijít za půl roku na kontrolu znovu, že to opět pod narkozou rozruší,a nebo že se to možná samo ještě uvolní ať to pořád zkoušíme ve vaně. Zatím je to docela boj, protože to má stále čestvý a tak to koupem v heřmánku ále nevím jestli to můžu máznout bepantenem abych to slepování už proboha zastavila. Opravdu už nevím co s tím..............
Vetr… Bepantakem nee, je to hojiva mast, spis by vam to uskodilo, mohlo by se to „hojit“- prirustat jeste vic. Podle me jsou dobre na neslepovani jedine oleje, klidne obyc olivovy. Jinak si myslim, ze by vam mohl dr. napsat masticku s kortikoidy, ta by to uvolnit mohla. Ale poradit by vam mel predevsim ten doktor.
my to mazali Framykoinem.ale nevím jestli není na předpis…ale to ti fakt měli říct,co a stím máte dělat ![]()
My by jsme měli jít na zákrok v dubnu a řekli mi na urologii že si máme koupit mast Dermuzalen obsahuje heřmánek.
vetrnahurka píše:
Ahoj maminy, jsem ráda, že jsem narazila na tuhle diskuzi. Jsem malinko zoufalá poradíte některá jestli máte stejnou zkušenost. Náš čtyřletý syn minulý čtvrtek byl pod narkozou s pindou, protože měl srůsty a nešlo nám přetahovat. Všechno proběhlo v pohodě dělala jsem všechno co nám pan doktor řekl, že máme po zákroku dělat a přesto jsem s hrůzou zjistila, že se nám ta kůže opět začala lepit zpátky. Bohužel v pondělí při kontrole nám to doktor potvrdil, že se to na jednom místě opět vrátilo zpátky a že máme přijít za půl roku na kontrolu znovu, že to opět pod narkozou rozruší,a nebo že se to možná samo ještě uvolní ať to pořád zkoušíme ve vaně. Zatím je to docela boj, protože to má stále čestvý a tak to koupem v heřmánku ále nevím jestli to můžu máznout bepantenem abych to slepování už proboha zastavila. Opravdu už nevím co s tím..............
framykoin a pak po tydnu bepanthen - a koupali jsme v odvaru z repiku… info primo z nemocnice…
a je to v pohode…
Přirostlou kůžičku jsme taky řešili, děcká nám řekla ať mu to manžel násilím silou přetahne
jsme to skusili jen jemně a dál už jsme na to neměli nervy, pak nám druhá doktorka řekla že to nemáme do tří let řešit že se to samo, tak jsme přetahovali jen při koupání co nás to pustilo, no a jak mu ten cvrček dorůstá tak se to zmenšovalo a dnes vnoci se mu ten zbytek odlepil, tak to má takové trošku jako krvavé, jak se mu to odlepilo, tak jsem mu to namazala Infadolanem je to mastička na bázi něco jako vazelína, tak snad tím nic nepokazím
A prosím vás, jak často to máme přetahovat? a nemam dat jinou mast?