Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
To by ti měl říct snad tvůj gynekolog.
Ale dle mě, jestli nemáš dělohu, tak na co hormony? Děti už mít nemůžeš ![]()
Příspěvek upraven 17.05.20 v 13:43
Proč by to měl být problém? Moje mamka taky dělohu nemá a nic nebere, je ji teda skoro padesát, ale stejně.. v přechodu ještě není a prý normálně proběhne..
Pokud ti zůstal druhý vaječník, tak ten se o přirozenou produkci hormonů postará. Jestli chodíš na pravidelné prohlídky, doktor o tom ví, tak je vše v pořádku.
Tak problem jak se to vezme. Menstruační cyklus se v době přechodu udržuje co nejdéle, protože produkující hormony udržují tělo jakoby mladší a v lepší kondici. Napr nedostatek má za příčinu rychlejší únavu posevnich svalu, následný pokles mocaku a inkontinenci. Pleť je lépe vypnuta atp. Zkus si přečíst hormonální následky klimakteria. Zas když mas jeden vajecnik, tak nějakou hladinu hormonu budeš mít z nej a menstruační s jedním vajecnikem a vejcovodem mas ne? Asi to v tvém případě nebude tak velký problem.
@Anonymní píše:
Problém v tom že neberu žádné hormony.
Tak jestli Ti jeden vaječník zůstal, tak to problém není. Je spousta žen, co mají jen jeden vaječník.
@Anonymní píše:
Problém v tom že neberu žádné hormony.
pokud máš jeden vaječník, ten hormonálně vykompenzuje ten druhý. I ženy s jedním vaječníkem mohou, často bez problémů, otěhotnět. Samozřejmě pokud mají dělohu.
Takže čistě z hlediska hormonů, pokud je zbylý vaječník funkční, bys potíže mít neměla.
@Anonymní píše:
Proč by to měl být problém? Moje mamka taky dělohu nemá a nic nebere, je ji teda skoro padesát, ale stejně.. v přechodu ještě není a prý normálně proběhne..
Děloha hormony neprodukuje, jen vaječniky.
Jsem bez menstruace bez dělohy mám jen jeden funkční vaječník, bojím se hormonálních změn které pomalu nastávají únava, deprese, návaly horka atd.
@Anonymní píše:
Jsem bez menstruace bez dělohy mám jen jeden funkční vaječník, bojím se hormonálních změn které pomalu nastávají únava, deprese, návaly horka atd.
V tom případě si dojdi k lékaři a popros ho o hormonální profil. Třeba ten druhý vaječník nepracuje tak, jak má a budeš potřebovat nějakou substituci.
Děloha s hormonama nijak nesouvisí. A s jedním vaječníkem se dá existovat úplně normálně, pokud je funkční, produkuje hormonů dostatek. Pokud ale cítíš nějaké potíže, samozřejmě je řeš s lékařem.
@yogina píše:
V tom případě si dojdi k lékaři a popros ho o hormonální profil. Třeba ten druhý vaječník nepracuje tak, jak má a budeš potřebovat nějakou substituci.
proč? Vždyt jeden vaječník má
takže hormony také. Jinak by jí léčbu nasadili ihned.
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď
Dobrý den, přišla jsem o dělohu a jeden vaječník v 19 letech při komplikovaném porodu. Dítěti je už 7 let a od té doby neberu žádné hormony je to problém?