Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Synovi bude v dubnu 5 let.Do školky začal chodit až letos od září, do té doby ho hlídala babička. Školka je celkem fajn, chodí jen na dopoledne.Od září měli úžasnou paní učitelku, ale byla jen na záskok, ptž jejich paní učitelka byla na operaci.Ta se teď vrátila, malý od té doby pláče. Jedna maminka mi říkala, že její syn kvůli ní loni nechtěl chodit do školky, že je hodně přísná, to mi potvrdila i moje tchýňka, která tam také učila, než šla do důchodu. Ach jo, je mi malého líto. Ráno mi říkal, že včera plakal, že se mu stýskalo, ta stará paní učitelka ho vždycky pomazlila, tak jsem se ptala, co na to paní učitelka, jestli ho třeba pohladila, že prý ne, a že na něj byla zlá, jak zlá, to jsem z něj nedostala.Na druhou stranu si říkám, že přísnost dětem neuškodí, člověk neví, jakou paní učitelku budou pak mít ve škole, tak alespoŇ bude už trošku připravenej. Jen mě to maličko mrzí, když vidím třeba u mé sestry na vesnici, jak jsou úžasné paní učitelky. No jo, nedá se nic dělat. Malej je dost citlivej.Snad se nezlobíte, že to sem píšu, jen se chci zeptat třeba, jak to je u vás.
@carola Tak to si počkám. Náš malý taky nechce do školky, kvůli paní učitelce. Takže je doma.Jsem na mateřské takže mi to nevadí. Vloni když chodil do první třídy, tak to ještě šlo. Po prázdninách ho, ale nedali do druhé třídy, ale zase do první mezi prcky. Prý protože je narozený až v červenci a v druhé třídě mají kapacitu 25 dětí nebo tak nějat. Paní učitelka pomáha se vším prckům, ale malýmu ne. Já to chápu, je už přece jenom druháček, ale on to nechápe.
Přísná by měla být na zlobení - bití jiných, naschvály a tak. Ale že je těm prckům smutno, tak přece se na ně za to nebude zlobit ![]()
Nejsem teda ani pro přehnané utěšování, ale pohladit a říct, ať nepláče, že maminka určitě pro něj přijde a zkusit nalákat na nějakou činnost… Tak se to dělá u nás ve školce.
Jenže jediná rada je změnit školku - což nevím, jak moc je možné.
@Mišička63 Teda to by mě naštvala, má se k dětem chovat stejně a je fuk jestli je starší nebo mladší, asi bych si s paní učitelkou promluvila!
@carola To je hloupé no, zase člověk fakt neví jak moc přísná je
Nás to teprve čeká, jsem na mateřské tak syna nevzali, ikdyž on by to tak potřeboval. Ale zatím to vypadá, že spíš půjde do soukromé takže tam předpokládám, že bude klid. Vzhledem k tomu, že je tu soukromých školek dost a můžu jí kdykoliv změnit, tak se i učitelky snaží chovat trošku jinak a hlavně mají na děti víc času, ve třidě jich bude jen 10.
My máme hodné paní učitelky, takže situaci, kterou popisuješ bych taky těžko nesla. Já bych si zkusila asi popovídat s pí. učitelkou. Zeptala bych se co se stalo a řekla bych jí, že taková situace by se rychle a pohodově vyřešila tím, že by ho pochovala nebo pohladila a něco vlídného řekla. Neměl by to být pro ni až takový problém, vím, že takové stavy mají i předškoláčci a učitelky u nás jsou, podle toho co občas vidím, vlídné pořád i na starší dětičky. Však děcka dozrají a za rok může být vše jinak, na školu bych zatím nemyslela.
Příspěvek upraven 30.11.12 v 10:22
@Pipet píše:
Přísná by měla být na zlobení - bití jiných, naschvály a tak. Ale že je těm prckům smutno, tak přece se na ně za to nebude zlobit
Nejsem teda ani pro přehnané utěšování, ale pohladit a říct, ať nepláče, že maminka určitě pro něj přijde a zkusit nalákat na nějakou činnost… Tak se to dělá u nás ve školce.
Jenže jediná rada je změnit školku - což nevím, jak moc je možné.
Pipet, děkuju, to si právě myslím taky a pedagogické vzdělání nemám, což mě mrzí, ptž děti miluju. Přesně jak píšeš, nalákat na jinou činnost, pohladit, hotovo. Změnit školku by problém v podstatě nebyl, vyčkám, jak se to bude vyvíjet. O pár metrů dál je ještě jedna školka, patří k sobě, chodí tam můj malý bráška a žena mého táty si to tam moc chválí, tak uvidíme.
@Lenka-K-85 píše:
@Mišička63 Teda to by mě naštvala, má se k dětem chovat stejně a je fuk jestli je starší nebo mladší, asi bych si s paní učitelkou promluvila!@carola To je hloupé no, zase člověk fakt neví jak moc přísná jeNás to teprve čeká, jsem na mateřské tak syna nevzali, ikdyž on by to tak potřeboval. Ale zatím to vypadá, že spíš půjde do soukromé takže tam předpokládám, že bude klid. Vzhledem k tomu, že je tu soukromých školek dost a můžu jí kdykoliv změnit, tak se i učitelky snaží chovat trošku jinak a hlavně mají na děti víc času, ve třidě jich bude jen 10.
Jo, Leni, opravdu si myslím, že v té soukromé školce to bude fajn, ptž si myslím, že tam se paní učitelky určitě pečlivě vybírají, čímž nechci říct, že by státní školky byly špatné, naopak. Však mi rozumíš.
@Lenka-K-85 jsem jí to říkala. Malý stejně necce ani slyšet. Když má jít do školky tak hodiny brečí. A pořád se ptá jaká paní učitelka tam bude.
@Renčí2 píše:
My máme hodné paní učitelky, takže situaci, kterou popisuješ bych taky těžko nesla. Já bych si zkusila asi popovídat s pí. učitelkou. Zeptala bych se co se stalo a řekla bych jí, že taková situace by se rychle a pohodově vyřešila tím, že by ho pochovala nebo pohladila a něco vlídného řekla. Neměl by to být pro ni až takový problém, vím, že takové stavy mají i předškoláčci a učitelky u nás jsou, podle toho co občas vidím, vlídné pořád i na starší dětičky. Však děcka dozrají a za rok může být vše jinak, na školu bych zatím nemyslela.Příspěvek upraven 30.11.12 v 10:22
Děkuju Renčí, zatím vyčkám, pak bych si kdyžtak s paní učitelkou zkusila promluvit, ale nemyslím si, že by to k něčemu vedlo, ona asi prostě bude taková, malý ráno říkal, že je taková na všechny děti.
@Mišička63 píše:
@carola Tak to si počkám. Náš malý taky nechce do školky, kvůli paní učitelce. Takže je doma.Jsem na mateřské takže mi to nevadí. Vloni když chodil do první třídy, tak to ještě šlo. Po prázdninách ho, ale nedali do druhé třídy, ale zase do první mezi prcky. Prý protože je narozený až v červenci a v druhé třídě mají kapacitu 25 dětí nebo tak nějat. Paní učitelka pomáha se vším prckům, ale malýmu ne. Já to chápu, je už přece jenom druháček, ale on to nechápe.
Mišičko, chuďátko, to je mi ho líto, dítě je ještě malé, aby tohle reálně pochopilo.
Načítám citovaný příspěvek, čekejte prosím…
No tak to je nářez, tak to jen čučím. Potřebné věci v hodnotě do 10tis.mi přijde teda mega hodně a oni ohrnou nos, tak do takové školky bych upřímně ani neměla zájem.
@carola Ještě že jsem na mateřské a může bejt doma. V přečkoláku bude mít jiné učitelky.
@carola Promin radši jsem to pak smázla, uvědomila jsem si, že přece jenom nechci nějaké problémy a tady je dost lidí co můžou vědět o koho jde. A paní ředitelka má své známé i v jiných školkách a hlavně na základku tam pak bude chodit určitě.
No já už taky právě nechci. Vidím to na tu soukromou, nevadí mi dát peníze když vím za co jsou .Tady mi dali vyloženě přesně rozepsané na co peníze a kolik použijou.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.