Příspěvek na péči - nárok?

Anonymní
6.8.25 16:26

Příspěvek na péči - nárok?

Ahoj holky, chci se poptat, zda s tím náhodou nemáte zkušenost. Syn má centrální hypotonický syndrom, DMO a k tomu ještě epilepsii. Teď mu momentálně je rok a neleze, nesedí nic takového, jediné co zvládne je válení sudů a pérovat na kolínkách. Nezvládá jíst (jen mléko).
A já se mám příští rok vracet do práce, vím, že rok je dlouhá doba, ale zajímá mě, zda někdo nemá zkušenost s příspěvkem na péči, zda bychom měli vůbec nárok.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
102696
6.8.25 16:50

Myslim, ze nejaky vam vyjde, ale u takhle maleho ditete je problem v tom, ze ani zdravé dítě v tomhle veku nezvladne spoustu veci samostatně, takže vetsinou moc vysovky nevychází.

Příspěvek upraven 06.08.25 v 16:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.8.25 16:51

@j.a.n.i1 samozřejmě nechci žádat hned teď, myslela jsem až tak po novém roce by se to začalo řešit. Vím, že to trvá než se to vyřeší.

• Citovat
  • Upravit
80319
6.8.25 17:21
@Anonymní píše: Více

ne, „problém“ je v tom, že ani zdravé dítě tohoto věku se samo neobslouží, nenají, nedojde si samo na záchod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21956
6.8.25 17:34

No a proč se musíš vracet do práce příští rok? Vždyť mu budou dva roky. Ze zákona máš nárok na rodičovskou dovolenou do tří let a rodičovský příspěvek si také můžeš rozpočítat v čerpání až do tří let. A za dva roky může být syn motoricky zase o kus dál a třeba se zadaří sehnat nějakou speciální školku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.8.25 17:42

@nozu To samozřejmě vím, ale bohužel nastala situace, kdy jsem si to musela rozpočítat tak, abychom když to řeknu blbě se uživili. I přesto, že jsme měli našetřeno dost, tak dost padlo na synovo léky, pomůcky aj.

• Citovat
  • Upravit
21956
6.8.25 18:19

Tak to chápu. Hele, máte dost specifickou situaci. A taky těžkou. Možná bych se zkusila podívat po nějakých online skupinách maminek dětí s podobnou diagnózou. Případně neexistují neziskovky, které se podpoře rodičů těchto dětí věnují? Oni budou mít přehled o možnostech, jak rodině ulevit a vypomoct. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.8.25 18:28

@nozu když se syn narodil tak mi doporučovali i ranou péči, ale zatím jsem je nekontaktovala tak uvidím

• Citovat
  • Upravit
66514
6.8.25 18:30

proč jsi je nekontaktovala? Vždyt to je velká pomoc, přijedou i do rodiny, poradí. Těch se můžeš i zeptat na příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.8.25 18:40

@vokishka nějak jsem nevěděla, co jim vlastně říct, s čím by nám pomohli (když nebudu počítat ten příspěvek)
Nic moc jsem si zatím o tom nečetla a neznám nikoho kdo by s nimi měl zkušenost

• Citovat
  • Upravit
66514
6.8.25 18:45

mohla ses zeptat toho, kdo ti to doporučil. Oni třeba i půjčují nějaké dražší hračky, které dětem pomáhají posunout se. Ale mívají docela plno, nemusí být místo hned. Zavolej tam co nejdřív a domluv se. Jinak bych zatím s příspěvkem moc nepočítala. Co tak čtu na diskusích, do těch tří let už musí být velké postižení, aby to přiklepli. Hodně bodů nezvládne ani zdravé dítě, jak už tu psali jiní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9302
6.8.25 19:21

To je chyba. Kontaktuj je co nejdříve. Většinou jsou na ní dlouhé pořadníky. Budete čekat než na vás přijde řada.
Poradí různé pomůcky, poradí s úřady, se školkou, terapií. Vozí různé hračky a pomůcky, které pujčují a nemusíš je kupovat.
No a příspěvek :nevim: jako jo na něco budete mít nárok, ale v tomhle věku mu uznají jen pár potřeb, takže to bude max 2.stupeň, když budete mít štěstí a dobře napsané lékařské zprávy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
213
6.8.25 22:39

Ahoj mám chlapečka s DS. Určitě zkus zažádat. U nás je to zatím v procesu. Syn má 22 měsíců. Většina dětí s DS má alespoň jedničku. Myslim, že byste mohli dosáhnout i na vyšší stupeň. Chce to hodně lékařských zpráv. Prijde k vám na kontrolu sociální pracovnice ( tak moc nevychvalovat, spíš říkat co nejde).Jinak syn chodí, sám i něco sní, ale mentálně je na úrovni 15 měsíců. Ono sice zdravé děti jsou také závislé v tomto věku na péči dospělých, ale ony se budou vyvíjet tak jak mají, ale naše děti bez různých terapií ne. Jinak velice doporučuji hipoterapie. Ranou péči určitě kontaktuj. K nám jezdí od 6 týdnů syna. Máš klíčového pracovníka, jezdí cca každých 4 až 6 týdnů. Dovezou pomůcky, hračky. Dají kontakty, poradí jak s dítětem pracovat. Doporučí terapie atd. Vše je z jejich strany nabídka. Nemusíš to udělat nebo využít. Nám to tedy pomáhá hodně moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.8.25 22:53

@fleret Ahoj, syn je narozený o 5 týdnů dřív, má poškození na pravé straně mozku, jelikož byl dlouho bez kyslíku. Bylo nám řečeno, že pohybově je na tom cca jako 9měsíční a co se týče komunikace tak cca 7 měsíců. Chodíme všude možně, neurologie, fyzio, ergo, foniatrie (nenaměřili zatím sluch na pravé straně a pod narkózu nechci aby momentálně šel), logopedie atd. Jediný co ještě nepodstoupil je to psychologický vyšetření, ale už nám o tom neuroložka říkala.
Co se týče toho jídla, tak malý nechce vůbec nic, je plně na UM.
Na hipoterapii jsem koukala ale nic moc jsem u nás nenašla.
Mrknu na tu ranou péči a zkusím je kontaktovat.

• Citovat
  • Upravit
30136
7.8.25 08:09

Ahoj, ranou péči kontaktuj co nejdřív, skutečně dají užitečné tipy, pomůžou se sepsáním PnP (Diakonie v Praze), půjčují rozvíjecí pomůcky a hračky. My se na řadu v pořadníku dostali za půl roku. Už jsme spolupráci ukončili, je to do sedmi let (přešli jsme pod centrum pro PAS).

A příspěvek na péči nám schválili po 10 měsících od podání :nevim: (podávala jsem začátkem října a schválili v půlce srpna). Dítě má ale jinou dg, podávala jsem ve třech letech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat