Příspěvek na péči pro partnera

Anonymní
22.8.26 19:59

Příspěvek na péči pro partnera

Dobry den. Omlouvám se za anonymní, ale jedna se o velice citlivé téma, téma zdraví. Mi samotné je do breku, jen to píšu.
Partner trpí těžší formou neuropatie, což mu způsobuje necitlivost chodidel (uz se nam i stalo, že šlápla na špendlík a chodil po místnosti a poznali jsme to az podle krvavých stop) a prstu na rukou. Je po 2 mrtvicich (po tech mu zůstala pravostranna hemipareza a kradkodobe vypadky pameti) a 1. infarktu. K tomu mu selhava srdce. Navíc, díky lekum a asi i po tech mrtvicich, začal trpět inkontinenci moci i stolice. Na spaní musi nosit pleny. Do toho spi s maskou kvuli velice silné spánkové apnoe (okysliceni krve mu klesalo na 60%). Bere asi 12 léků denně.
Jídlo si nachysta max. Chleba nebo rohlík s máslem, rozhodně si ho ale nepřinese ke stolu. A uz vůbec ne omáčku nebo polévku. Mají se, ale neni schopen používat příbor a u tekutejsich pokrmů je to jako kdyz vidíte jist 2-3 létě dítě.
Chůzi po rovince zvládá s francouzskou holi, ale po schodech nebo horším povrchu potřebuje i oporu 2. člověka a jde jakoby krok sun krok. I po rovince ujde jen pár metrů.
Trpí na inkontinenci, častokrát se pomoci nebo hůře i treba při 15min. cestě autem k lékaři. V noci je to téměř pravidlo. Když se tak stane, není schopen sám provést očistu, musim ho prostě umyt/utřít.
Do vany bez pomoci nevleze (ani s berli), nemyje si hlavu, nohy. Ve sprše mu dělá problém udržet se na nohou a rozhodně se nemyje od pasu dolů. Česat se občas sám dovede (kdyz ma dobrý den). Zuby si snazi mýt levou rukou.
Leky si sám ani nenachysta (nepamatuje si, jak je uzivat), občas si vzpomene, ze si je ma vzit, ale většinou mu to musim připomínat, chystat inzulín atd.
Nakoupit není schopen. Když pominu dlouhou dobu chuze v obchoďáku, není schopen jit s taškou. O vaření, vysávání, vytírání atd. ani nemluvím (dříve to delal).
Pri oblékání a obouvani mu musim pomáhat s pravou stranou (především s nohou).
Neni schopen něco ručně napsat, ma velke problémy se I podepsat (většinou levou rukou a to s tezi). U lékařů si nepamatuješ instrukce, všude musim chodit s ním. Už mám kvuli tomu i plnou moc, abych za něj mohla věci vyřizovat, podepisovat atd.
Navic mu ted zacala blbnout i cukrovka a namísto vysokého cukru ma kolisavy (minule mu naměřili hodnotu 1,5), takze z toho ma kolabovat stavy, kdy ma i vypadky zorneho pole (cerne fleky před ocima) a potřebuje okamžitě dodat cukr, aby neupadl do šoku.
Koníčky uz víceméně nemá žádné z tech, co jsme měli, protože je nezvládne (plavání, procházky v lese a houbaření, bowling, procházky atd.) Byli jsme docela aktivní rodina, ale teď společně nemůžeme ani vyvenčit psa nebo jit na procházku s dětmi.

Bal mu priznana invalidita 2. Stupně a zazadala jsem i o prispevek na peci.

Můj dotaz zní. Myslíte si, že je šance, ze mu schválí příspěvek na péči, popr. Jakeho stupně?
A jak probiha „šetření v místě bydliště“?

Dekuji všem, kdo to dočetl do konce a kdo napíše nějaké věčně postřehy a zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3650
22.8.26 20:20

To musí být nesmírně náročné, mít partnera dle tvého popisu doma ve své péči. Ty chodíš do práce? Kolik je partnerovi? Jak máte staré děti? Zdá se, že vyžaduje péči 24/7 a stav nemá naději na zlepšení.. Odhaduji příspěvek na péči 2-3. stupeˇň, měly by k vám přijít sociální pracovnice na šetření a zjišťují, jak je samostatný/soběstačný v příslušných oblastech sebepéče. Dovolím se zeptat, nechci znít necitlivě, ale jak dlouho budeš zvládat péči doma? Co rovnou žádat o dům s pečovatelskou službou nebo aspoň domácí péči domů, až dostaneš příspěvek na péči, čekačky na pečovateláky jsou na měsíce až roky.. domácí péče by ti aspoň pomohla s praktickou starostí o partnera - mytí, léky atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9407
22.8.26 20:28

Ta šance tam určitě je, ale těžko říct v rámci jakého stupně - taky to vidím na 2-3 (možná spíš bych řekla, že tu 3ku).
Toho šetření se neboj - pracovnice přijde a bude se ptat/sledovat, co je schopen sám a kde potřebuje pomoct (což u tvého partnera těch věcí je dost).
Posílám hodně sil, musí to být pro tebe velmi náročné :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.26 20:33
@teroonka píše: Více

Partnerovi je 50 let. Děti máme 8 a 3 roky. Jsme spolu 10 let, to byl, když to řeknu blbě, uplne jiný. Bohužel stresy s lidmi, ktere mame kolem sebe a ktere celý život považoval za přátelé, způsobily ty mrtvicky a infarkt.
Já jsem jednatelka v jedné rodinné firmě, kdyz na to přijde, můžu do práce pouze na skok nebo řešit na dálku. Naštěstí jsem původně zdravotní sestra a vím, co očekávat. S péči pomáhají jeste jeho starší děti, i kdyz je většina na me. Samozrejme je mu blbé, aby ho přebalovali atd. Ale naštěstí mame dobré vztahy a pomáhají…
Docela me zajímá, jestli to šetření bude pouze rozhovor nebo jestli budou chtít aby pred nimi jedl, psal atd. I z praktických důvodů (ať mam třeba uvařeno polívku, upečené maso atd., aby to mel na čem předvést :)

• Citovat
  • Upravit
80426
22.8.26 20:39
@Anonymní píše: Více

z mých zkušeností bylo šetření vždy pouze rozhovor, ale když je pán tak mladý, tak možná budou zkoumat víc, ale jelikož má tolik závažných diagnóz, tak zřejmě bude rozhovor stačit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3650
22.8.26 20:43
@Anonymní píše: Více

Nic z toho není nutné řešit. Pracovnice hlavně uvidí, jak to vypadá doma, co máte za pomůcky, celkově bude pozorovat partnera, ptát se - jak se nají? Jak se myje? Zvládne si po sobě uklidit? Mám zkušenost, že právě ten nemocný člověk si přibarvoval pozitivně schopnosti - klientka tvrdila, jak se sama bez problému nají, ale už nezmínila, že si sama ani nenandá, ani neohřeje, ani nenamaže a skoro neudrží lžíci. Hodně taky řeknou lékařské zprávy. Zkrátka, neboj se a buďte autentičtí, odpovídejte pravdivě. Na tom není nic co zkazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80426
22.8.26 20:50
@teroonka píše: Více

jo, s tím mám také zkušenosti, že ten nemocný si to pozitivně přibarvuje a povídá, co všechno zvládne a přitom to vůbec není pravda - dělají ze sebe haury a přitom je to naprosto nevhodné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6651
22.8.26 23:44

Já si pamatuji, když jsme si dovezli domů prababičku. Začala mít už demenci, nakonec z ní byl ležák. Mamka pak musela jít z plného úvazku jen na částečný, protože se neměl kdo o ni starat.
Myslela si, že jsme úplně cizí lidé, nevěděla ani kdo je ona a pořád nám říkala, že její manžel byl Václav Havel.
Mě obviňovala, že ji kradu papuče, protože je nemá u postele. Chtěla telefon, aby na mě zavolala 158. Já ji pak podala mobil a ona na mě začala křičet, že z ní dělám krávu, že ona chce telefon a ne kalkulačku.

Když k nám pak přišla sociální pracovnice na posudek, tak babi vytáhla všechno. Kdo je, kdy se narodila, kde je a dokonce i co je za den. No bylo nám v tu chvíli úplně špatně :mrgreen:
Naštěstí ona už opravdu nechodila, takže mamka příspěvek dostala.
U nás se jen ptali nás i babičky. Ale ona měla 90 let :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.26 00:03

V příbuzenstvu máme příspěvek na péči pro dítě. Nevím, jestli je to u dospělého stejné. Dítě je těžký autista. Sociální pracovnice přišla k nim domů, popovídala si s maminkou a u toho sledovala dítě. Bylo zřejmé, že dítě nezvládá hygienu, samo se nenají, nekomunikuje a jen vydává zvuky a další kontrolované body. Dostali myslím trojku. Ale jen rozhovor nestačil.

• Citovat
  • Upravit
4356
23.8.26 06:36

Kamarádka má příspěvek na péči na babičku. Je jí 89let.
Sama se doma obslouží, jediné v čem jí pomáhá jsou nákupy a vozí ji po Dr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
23.8.26 07:12

Zjisti si, jaké body se posuzují pro proznaninprispevku- je to někde na netu. A jak už tu bylo řečeno, ať si partner nic nepribarvuje! Jestli se v půlce případů naji a v půlce ne, říct rovnou, že najíst se nezvládá.
A sociální šetření stejně moc významné není, nejdůležitější je všechny ty. ppsuzovane body mít napsané ve zprávách od lékaře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.26 07:41

Přečti si tento dokument. Úplně dole je tabulka. Ale přečti si to celé, než přijde sociální pracovnice, ať víš.

https://mpsv.gov.cz/…is%C5%AF.pdf

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.8.26 08:31
@Markéta188 píše: Více

Jo, to taky znám. Manželova babička (za chvíli 90) má Alzheimera, dost potíže s chůzí, artrózu v rukách atd. Tcháni ji pomohli vyřídit žádost o příspěvek na péči. Když přišla sociální pracovnice, tak babi taky vystřihla všechna data, pomalu udělala stojku…no prostě předvedla, jak je schopná vše zvládá a je soběstačná. :zed: :zed: :zed: Jako z lidského hlediska to chápu, je těžké si přiznat, že už nejsem mladá, zdravá, silná, schopná…ale chudáci ti lidi, kteří zajišťují tu péči. Těm by ten finanční příspěvek pomohl, trochu ulevil. Babička tehdy díky posudkům od lékařů dostala ten nejnižší příspěvek, aspoň se za to nechávají dovážet obědy z charity. I to pomůže.

Zakladatelko, posílám moc síly, musí to být šíleně těžké, ještě s malými dětmi v zádech :hug: :hug: :hug: Na příspěvek určitě dosáhnete. Ať manžel nehraje haura a fakt vše řekne popravdě. Zkus si pak pozjišťovat od sociální pracovnice/charity co nejvíc pomůcek a tipů, jak si tu péči o manžela ulehčit. Ať vás to nesemele.

• Citovat
  • Upravit
41981
23.8.26 08:42
@stinga píše: Více

jj, to znám…dědeček měl rakovinu, vše dělala babička, ale když přišly na šetření dvě mladé slečny, začal se před nimi předvádět :mrgreen: jako typický chlap, ale realita se stejně ukázala, jen jsme koukala, jaký byl najednou gentleman a jak slečny bavil :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
604
23.8.26 09:32

Určitě má nárok na příspěvek na péči. Já to teď vyřizovala mamce. Podejte žádost na úřad práce a sepište dopodrobna podle 10 bodů v čem potřebuje pomoc, i když jde jen o částečnou pomoc, je to také uznatelné. Tento soupis zaneste i praktickému lékaře, bude psát posudek a měl by být informovám co vše zvládá a co ne. Není co sice povinné a hodně lidí co žádá to nechává vyloženě na lékaři, ale z vlastní zkušenosti vím, že je to leší. Lékařka mámy byla dokonce ráda, že má určitou kostru. 10 posuzovaných bodů najdete tady a doporučuji to opravdu pečlivě podrobně sepsat. Při šetření sociální pracovnice si na polovinu nevzpomenete. Držte se a přeji hodně sil. https://mpsv.gov.cz/…evek-na-peci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat