Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravim,
Byl nekdo z vas na operaci resp. odstraneni příštitných tělísek? Nebo leci se s nimi nekdo? Zjistili mi je na scintigrafii a nyni se musim domluvit s endokrinologem co dal. Jedno je spatne. Budu rada za kazdou informaci. Dekuji moc
Byla jsem v zari 2021 v Motole na kompletnim odstraneni stitne zlazy a pani se mnou na pokoji byla na vyndani jednoho teliska. Jestli mas nejake dotazy, ptej se, dle prubehu a trvani operace mi to pripadalo jako mensi zakrok nez odstraneni cele zlazy a i se ji to lepe hojilo. Vim, ze muze byt problem je vubec v te zlaze najit.
@Fokulinka píše:
Zdravim,Byl nekdo z vas na operaci resp. odstraneni příštitných tělísek? Nebo leci se s nimi nekdo? Zjistili mi je na scintigrafii a nyni se musim domluvit s endokrinologem co dal. Jedno je spatne. Budu rada za kazdou informaci. Dekuji moc
Mám jedu pacientku, kterou jsem posílala na operaci. Byla v Příbrami. Odstranili jí to jedno příštítné tělísko, operace bez komplikací. Chce to vybrat dobré pracoviště. V Příbrami operuje MUDr. Smutný, patří mezi nejlepší na štítné žlázy v republice.
@Helca83 píše:
Byla jsem v zari 2021 v Motole na kompletnim odstraneni stitne zlazy a pani se mnou na pokoji byla na vyndani jednoho teliska. Jestli mas nejake dotazy, ptej se, dle prubehu a trvani operace mi to pripadalo jako mensi zakrok nez odstraneni cele zlazy a i se ji to lepe hojilo. Vim, ze muze byt problem je vubec v te zlaze najit.
Mohu se zeptat jak to probihalo? Celkova anestezie? Jak dlouho jsi byla v nemocnici? Jak dlouho trvala ta operace? A po te operaci ti neco trčelo z krku? Jako nejaka hadice nebo dren? Ja to vcera guglovala a jsem z toho dost vystrasena dost se bojim tzv
Pry kdyz se netrefi, tak prijdes o hlasivky? A priznaky jsi mela jake? Me ji nasli diky zvysene hladine vapniku v tele. Jen jedno to telisko je zvetsene, ale puvodne se pstralo bo polestech bricha, chrapteni, sucheho kasle, pocitu ciziho telesa v krku a bolesti zaludku/bricha. Moc dekuji za odpoved
@Lucka1111 píše:
Mám jedu pacientku, kterou jsem posílala na operaci. Byla v Příbrami. Odstranili jí to jedno příštítné tělísko, operace bez komplikací. Chce to vybrat dobré pracoviště. V Příbrami operuje MUDr. Smutný, patří mezi nejlepší na štítné žlázy v republice.
A to si mohu vybrat kam chci jit na to odstraneni? Ja myslela, ze kdyz ki to zjistili v nemocnici, tak ze musim tam. Plati se tam neco? A co kdyz si ho nenecham vyndat? Co mi hrozi? 😥 Takze se to neda bytesit lekama a reseni je jen operace? Dekuji moc za odpoved
@Fokulinka píše:
@Helca83Mohu se zeptat jak to probihalo? Celkova anestezie? Jak dlouho jsi byla v nemocnici? Jak dlouho trvala ta operace? A po te operaci ti neco trčelo z krku? Jako nejaka hadice nebo dren? Ja to vcera guglovala a jsem z toho dost vystrasena dost se bojim tzvPry kdyz se netrefi, tak prijdes o hlasivky? A priznaky jsi mela jake? Me ji nasli diky zvysene hladine vapniku v tele. Jen jedno to telisko je zvetsene, ale puvodne se pstralo bo polestech bricha, chrapteni, sucheho kasle, pocitu ciziho telesa v krku a bolesti zaludku/bricha. Moc dekuji za odpoved
Ja mela nador na stitne zlaze, to je neco jineho, takze Ti sve priznaky popisovat nebudu. Pani spolupacientka mela vysoke hladiny vapniku v moci, pokud jsem to dobre pochopila, a i v krvi, a tak se na to prislo, jinak ji to asi nic extra nedelalo, byla v dobre kondici (byla ve veku me maminky a super pani, fajn spolupacientka).
Ano, u obou operace v celkove anestezii, asi 15-30 minut ona (ja asi 2 hodiny neb to bylo komplikovanejsi, mela jsem byt snad hodinu). Ja po operaci odpoledne a noc na JIP a potize s nefungujicimi vsemi pristitnymi telisky (krece v tele a nutnost infuzi, nasledne dodavani vapniku, nez se to stabilizovalo), spolupacientku rovou privezli na pokoj (sla den po mne, tak jsem mela prehled), pokud vim zadne krece nemela. Prvni den az dva to boli a hlavne mas po operaci hleny a sucho v puse, ale prejde to.
Ano, obe dren den az dva, to je to nejmensi. Obe jizva na krku, obe nas pustili stejny den tzn ja sla na operaci ve stredu, hospit jsem byla od utery, pani sla ve ctvrtek a domu jsme sly v sobotu.
O hlasivky neprijdes, kdyby spatne rizli, preriznou nerv a hlasivky docasne hure ovladas, je to jedna z moznych komplikaci; zname se to stalo a rozcvicila to znova ze to nejde poznat. Myslim ze to nejde lecit jinak nez operaci, rostouci nador na stitne taky ne, pokud clovek nechce riskovat a chodit kazdy pulrok na sono, coz jsem nechtela.
Příspěvek upraven 26.04.22 v 20:06
@Fokulinka píše:
A to si mohu vybrat kam chci jit na to odstraneni? Ja myslela, ze kdyz ki to zjistili v nemocnici, tak ze musim tam. Plati se tam neco? A co kdyz si ho nenecham vyndat? Co mi hrozi? 😥 Takze se to neda bytesit lekama a reseni je jen operace? Dekuji moc za odpoved
Vybrat si asi muzes po dohode s Tvym lekarem, ja zvazovala Motol a UVN a byl mi doporucen Motol, absolutne nelituji, se svym operaterem jsem byla moc spokojena, pan doktor byl skvely a sympatak a jizvicku mam malinkou. Neplati se nic, pokud nechces nadstandard a mas zdravotni pojisteni. Myslim ze u spatne fungujicich pristitnych telisek hrozi osteoporoza, protoze Ti jakoby vyhospodari vapnik z tela a to by vedlo dlouhodobe k osteoporoze. Jsou celkem 4, takze vyndani jednoho nicemu nevadi. Myslim ze to nelze resit leky. Po operaci je treba dodrzet nejakou dobu klidovy rezim a nic nezvedat (napr. dite, tezsi nakupy)… myslim ze aspon mesic, kvuli jizve…
@Fokulinka píše:
U nás na endokrinologii doktorka doporučí některá pracoviště se kterými má dobrou zkušenost a pacient si může vybrat. Ta příštítná tělíska nebudou operovat v každé nemocnici, není to tak častý výkon. Tehdy jsem tu mojí pacientku na endokrinologii konzultovala a doktorka mi doporučila tu Příbram, tak jsem tam paní poslala. MUDr. Smutného si pamatuji z dob kdy jsem studovala, tehdy byl v Motole.
@Lucka1111 píše:
U nás na endokrinologii doktorka doporučí některá pracoviště se kterými má dobrou zkušenost a pacient si může vybrat. Ta příštítná tělíska nebudou operovat v každé nemocnici, není to tak častý výkon. Tehdy jsem tu mojí pacientku na endokrinologii konzultovala a doktorka mi doporučila tu Příbram, tak jsem tam paní poslala. MUDr. Smutného si pamatuji z dob kdy jsem studovala, tehdy byl v Motole.
@Helca83 mohu se zeptat? Mozna to bude znit divne, ale ja nikdy zadnou operaci nemela znam je max z tv
Pri tehle operaci teda ze salu davaji pacienta na jip? A pak az na normalni pokoj? A asi tam manzel nemuze pak ze? A kdyz vas proberou po oeraci muzete na wc nebo vas cevkuji? Dekuji moc
@Fokulinka píše:
@Helca83 mohu se zeptat? Mozna to bude znit divne, ale ja nikdy zadnou operaci nemela znam je max z tvPri tehle operaci teda ze salu davaji pacienta na jip? A pak az na normalni pokoj? A asi tam manzel nemuze pak ze? A kdyz vas proberou po oeraci muzete na wc nebo vas cevkuji? Dekuji moc
Po operaci telisek konkretne ve FNM dali moji spolupacientku rovnou na pokoj; mne po vyndani cele stitnice od odpoledne do rana na JIP. Nemyslim si ze je nutne aby tam byl manzel, clovek je sjety a neni mu dobre, ani mi to nepripada slusne k ostatnim pacientum, na JIP je jich vic, oddeleni plentami, nekteri po operaci jeste nazi nez se prevleknou, nekteri v tezkych stavech, sedtricky se tam nezastavi a furt kolem nich litaji… nasi si volali a byly jim sdeleny vsechny informace.
Na pokoj pak muze dojit navsteva, ale to taky asi bude zalezet na covidove situaci, ne? A prvni den je to fakt nanic, spis az pozdeji, kdyz uz clovek nevi coby a uz je i chut si treba dojit pro nejakou dobrutku do obchodu ci kavarny ![]()
Necevkuji a ani nejdes na WC, od rana pred operaci nesmis pit, ani jist, abys nezvracela, takze curat jdes az po nejake dobe… ono ani po te operaci neni piti uplne prvni vec co bys chtela. Ja teda jo, ale muj plan operace se zpozdil a byla jsem bez piti dlouho, stejne ki ho nemohli dat peotoze uz na sale mi bylo zle a hrozilo ze se pozvracim, takze jsem dostala gazu namocenou do vody na cucani, piti velice opatrne az par hodin po probuzeni.
Jeste je to tak, ze konkretne v Motole dostanes vecer pred operaci a rano opet premedikaci, abys byla vic v klidu. Ja dostala neurol, do te doby jsem nevedela, co ten prasek umi - nadherne jsem se vyspala, ale myslim ze druhy uz mi davat nemuseli, byla jsem pak zblbla az moc a mela jsem nizky tlak ![]()
Moc Vam vsem dekuji za cenne rady. Ja to porad googluju a cim vic hledam info, tim vic se bojim pokud to jeste jde. Vsem Vam moc zavidim, jak jste to zvladly a nepanikarily. Mate muj obdiv. Koncem tydne jdu na endokrinologii pro vsechny papiry a zrejme se bude objednavat operace. Nemocnici uz jsem si vybrala. Fakt to trva jen 25 min? Ja cetla na netu 90 min😕bojim se, ze budu mit neco zaintubovanyho v krku nebo ze budu moc krvacet, ze nebudu moc polykat, budu mit redenou krev Fraxiparinem. Ach jo co nadelam hokt se tomu nevyhnu. Jedno blbe telisko co ma 2 cm😥 pokud to dobre dopadne pisnu Vam info.
Dobry den preji. Mam po operaci vyndani stitneho teliska. Mohu se zeptat jak dlouho vas bolelo polykani a krk? Kdy jste se mohli naplno narovnat a fungovat prosim? Boli me v týlu zezadu hlavy ale i ta jizva a cely krk. Vxera jsem byla na operaci. Dren nemam jen zasite to misto. Holky prosim moc je to normalni ze to boli pri polykani, i celej krk a hlava? Nemuze se jiz nyni nic zkomplikovat po operaci? Hlasivky naskocily plne ok i vapnik je ok. Bude to lepsi a kdy cca? Moc dekuji komukoliv za odpoved.
@Fokulinka na operaci štítné žlázy jsem byla před dvěma lety
v krku bolí od intubace, za pár dnů to přejde, stejně jako bolest za krkem, která je kvůli poloze hlavy při operaci.
Minimálně ještě jednou ti budou odebírat krev na vápník, když to bude trochu nižší, dostaneš jednu dvě kapačky a domů půjdeš buď s receptem na vápník v tabletách, nebo aspoň popíjet „vápníkové šumáky“
Za cca 10 dnů jdou ven stehy, neschopenku jsem měla 4 týdny, ale já byla v zimě a nechtěla s oslabenou imunitou po operaci do uchrchlané MHD, v pohodě jsem byla prakticky okamžitě. V USA jdeš druhý den ráno domů a pozítří hezky do práce.
Jinak v Praze je dle mé endokrinoložky nejlepší prof. Astl z Vojenské nemocnice. Učila ho, takže myslím, že má nějakou představu.
Moje doktorka zas rika ze Astl uz dobry neni a ze jsou lepsi v Motole, tak si vyber
Myslim ze na obou pracovistich jsoi fajn, na obou mi poradili totez.
Do tydne Ti bude dobre, ale neschopenka je na 4 tydny, nic tezkeho netahat (deti, nakupy) kvuli jizve aby hezky srostla.
Tot asi vse, stitnou celou Ti nevzali, tak bys nemela mit potize s hormony jako je to po vyndani stitne, tam pak chvili trva nez se srovna uplne hladina, ale i to jde ![]()
Nechodila bych s tim moc na slunicko, opet kvuli jizve, myslim ze se to s cerstvymi jizvami nema.
@Helca83 píše:
Moje doktorka zas rika ze Astl uz dobry neni a ze jsou lepsi v Motole, tak si vyberMyslim ze na obou pracovistich jsoi fajn, na obou mi poradili totez.
Do tydne Ti bude dobre, ale neschopenka je na 4 tydny, nic tezkeho netahat (deti, nakupy) kvuli jizve aby hezky srostla.
Tot asi vse, stitnou celou Ti nevzali, tak bys nemela mit potize s hormony jako je to po vyndani stitne, tam pak chvili trva nez se srovna uplne hladina, ale i to jde
Nechodila bych s tim moc na slunicko, opet kvuli jizve, myslim ze se to s cerstvymi jizvami nema.
Helčo a bolí vyndavání stehů prosím? Zítra bych měla jít na vyndání je to 7 den od operace. Holky moc všem děkuji za ty příspěvky tady, já jsem moc ráda, že to mám za sebou, strašně jsem se bála. Když si na ten krk resp tu ránu máčknu, tak to cítím a bolí to trošku to je taky normální? Ani to nechci vidět, nedělá mi to dobře, ale předpokládám, že mi zítra po vyndání stehů už sundají i tu náplast z krku, že? A nepoteče krev z té rány po těch stehách nebo nerozjede se mi to? Já se toho tak bojim
samozřejmě nic nedělám, nic netahám a šetřím se, nic nezvedám, nechodím na slunce ani to nejde namočit nijak. Děkuji moc