Přítelova dcera a já

144
28.8.15 09:01

Přítelova dcera a já

Ahojte dámy :mavam:, jdu si k vám pro radu. Už jsem tu pročítala několik diskuzí, bohužel jsem nenašla zatím odpovědi na svoje otázky.
Jsem s přítelem 9 měsíců a funguje nám to. Už přemýšlíme i o společném miminku. :pankac:
S jeho dcerou (4) z předchozího partnerství mě seznámil celkem brzy. Dcera mě přijala výtečně. Asi po hodině se mě na procházce chytila za ruku a komunikovala se mnou. Oba jsme byli překvapení a šťastní, že mě tak přijala. :potlesk:
Prvním dotazem a problémem je, že nevím jak s ní jednat. Bohužel neznám nikoho kdo by si takovou situací procházel a já to prožívám také poprvé. To víte, není to moje dítě, tak je to takové zvláštní a tatínek se moc k výchově nemá. Nechci, aby si pak u nás dělala co se jí zlíbí. A nedej bože až budeme mít miminko 8o. Přítel ji má na víkend každý lichý týden a v létě ji měl na 14 dní. Ty už mám za sebou a řeknu vám, že mi to dalo hodně zabrat :cert:. Teď mě čekají Vánoce, bože.
A to je druhý problém. Jakmile ji pokáráme za nějakou nezbednost, tak se nafoukne a přestane komunikovat a nikdo s ní nehne. Tohle dělá i když se jí něco nelíbí, nebo něco nechce. Neřekne, že tohle nechce. Nafoukne se a nemluví. To se pak musíme ptát co se děje, proč nemluví. Neřekne to, jen kýve na otázky. Několikrát jsme jí vysvětlovali, že nám má všechno říkat co se jí nelíbí, že to jinak nezjistíme. Bohužel beze změny. :zed:
A posledním problémem je její psychika. Řekla bych, že je hodně zmatená z celé situace, že maminka s tatínkem nejsou spolu. Myslím si, že její nekomunikativnost hlavně pramení z toho, že je z celé situace ve stresu. Jak jí „pomoct“, aby to tak neprožívala? :think: Když ji vezeme k mamince, tak přestává mluvit a je „zaprdlá“. Při loučení s tatínkem vždy strašně brečí, že chce tatínka atd. Je to smutné a ani vysvětlování, že se za pár dní zase uvidí nepomáhá. Když chtěl tuhle situaci přítel řešit s bývalkou, že by si spolu všichni sedli a popovídali si, nebo zašli k psychologovi, tak neprojevila vůbec žádný zájem. Nemáte někdo nějaký nápad, jak malé ulehčit předávání. S maminkou není řeč, takže bohužel bez její pomoci.
Všem moc děkuju za nápady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1118
28.8.15 09:13

Ahoj Paty, je to moc smutná situace. To její nafoukávání možná souvisí s jejím věkem. Je dobré mít stanovená pravidla, přes která nepojede vlak a dodržovat je - klidně mít nastavený rozvrh, co budete dělat, jíst, kdy spát, co se koupí a podobně.

Partner by mohl k psycholožce zajít sám - myslím, že mu poradí a pomůže, jak situaci řešit. :-
Hodně štěstí, iva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2874
28.8.15 09:16

Možná to bude znít hnusně a odsoudíš mě, ale proč si svobodná hledá už chlapa se závazkem? Sama píšeš, že ti malá čtyřletá holka dala zabrat a už si nedokážeš ani představit s ní Vánoce!
Píšeš: tak je to takové zvláštní a tatínek se moc k výchově nemá. A dokážeš si představit, že až ta holka bude větší, v pubertě, každý druhý víkend (pátek-neděle) u vás doma, k tomu vaše uřvané mimino, to jako dávat už budeš? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
28.8.15 09:20

@Blekota a proč by měl chlap se závazkem být sám??? :nevim: snad má taky právo na život v partnerství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7626
28.8.15 09:22

@čičiPaty podivej proste bych bez vysvetlovani ji proc a jak proste s pritelem nastavila hranici co se u vas Doma smi ci nesmi a hotovo. a ze se nafoukne a nebavi se? No tak se s ni taky nebav :nevim: neni nic horsiho nez dolezat za nafouknutym deckem a prosit ho at zacne milostive mluvit. Jiste to pro malou neni lehke, ale pokud k tomu vsemu u vas Doma pridate hromadu lasky a psychicke pohody, verim, zese s malou krasne srovnate.Za predpokladu, ze tvuj pritel se bude plne podilet na vychove dcery - „…a tatinek vychove taky moc neda“…- to zmen predevsim, jinak se tes az se narodi male, to vam teprve poskace hlavu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2874
28.8.15 09:24
@R.O.L.F. píše:
@Blekota a proč by měl chlap se závazkem být sám??? :nevim: snad má taky právo na život v partnerství.

V pohodě, ale tady zakladatelka ještě dítě nemá a jeho dcera jí dává docela zabrat a navíc píše: Teď mě čekají Vánoce, bože.
Takže to jeho dítě je docela číslo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
28.8.15 09:25

@Blekota zakladatelka nepíše kolik jí je let, ale s přibývajícími léty ubývá množství mužů bez závazku… ;)

a na druhou stranu, když si padli do oka, tak chlap, kterému nevyšel vztah (třeba si paní našla někoho jiného), tak by se měl seznamovat jen se stejně „postiženýma“ maminkama? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144

Ty jsi asi nikdy neslyšela o tom, že si láska nevybírá. Ale jinak s tebou souhlasím. Bojím se toho, že to pak s miminem nedám. Proto se ptám už teď co a jak mám udělat, aby to nebyla taková křeč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103

@čičiPaty doporučuji trpělivost, vytrvalost a lásku. Je moc malá, aby situaci dospěláků pochopila, ale na druhou stranu je dostatečně malá, aby se se situací vyrovnala - což je i hodně na tobě. Jak „zacházet“ s malým dítětem si časem zvykneš a zažiješ :-) toho bych se nebála, je to jen nové. Spíš myslím, že jednou za 14dní je strašně málo času - pokud by to šlo, tak bych s ní (buď vámi) trávila více času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
28.8.15 09:26

Dámy, promiňte, můžete se vrátit k tématu a neřešit názor jedné paní? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2874
28.8.15 09:39
@čičiPaty píše:
Ty jsi asi nikdy neslyšela o tom, že si láska nevybírá. Ale jinak s tebou souhlasím. Bojím se toho, že to pak s miminem nedám. Proto se ptám už teď co a jak mám udělat, aby to nebyla taková křeč.

Zapojit chlapa, aby se začal starat a vychovával, stanovte si pravidla u vás doma. Protože jednou se jeho dcerka dostane do puberty a bude to horší. Je potřeba jí krotit a nastavit pravidla hned od začátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
552
28.8.15 09:42

Bože zase další maceška, co chce vychovávat cizí dítě a chce mu strašně pomoct a řešit jeho psychické problémy…ale už teď v létě je na nervy, že ho bude mít o vánocích… a bývalka nemá zájem a nechce se domluvit a ubližuje vlatnímu dítěti a nová partnerka teď musí celou tu situaci vyřešit… :roll: :roll: :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33047
28.8.15 09:44

Je to celkem obvyklá situace. Klasické chování 4letého dítěte. Reagujete dobře, vydržte. Změny nechodí během dvou dnů, výchova je dlouhodobá činnost. Hlavním vychovatelem je tatínek, když je u vás, pravidla tvoříte vy, když je s vámi v domácnosti. Trvejte na nich, hodně se jí věnujte, naslouchejte. Ja malá a i když tě přijala dobře, tak to, že nejsou rodiče spolu, bude řešit průběžně dalších x let, s tím jak poroste, bude jí to v hlavě šrotovat a může se to projevit na jejím chování.
Předávání je v pořádku, to že někdy nechce k mámě, pak zas k tátovi, pak nechce od jednoho k druhému..standard, zažilo to spousta lidí. Důležité je mít pravidla, aby dítě cítilo jistotu a ono se to časem utřepe.
S miminkem bych počkala, je to další stresující faktor do nelehké situace. Nespěchejte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2874
28.8.15 09:45
@taibi píše:
Bože zase další maceška, co chce vychovávat cizí dítě a chce mu strašně pomoct a řešit jeho psychické problémy…ale už teď v létě je na nervy, že ho bude mít o vánocích… a bývalka nemá zájem a nechce se domluvit a ubližuje vlatnímu dítěti a nová partnerka teď musí celou tu situaci vyřešit… :roll: :roll: :zed: :zed: :zed:
:pankac: :potlesk: :potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33047
28.8.15 09:46
@taibi píše:
Bože zase další maceška, co chce vychovávat cizí dítě a chce mu strašně pomoct a řešit jeho psychické problémy…ale už teď v létě je na nervy, že ho bude mít o vánocích… a bývalka nemá zájem a nechce se domluvit a ubližuje vlatnímu dítěti a nová partnerka teď musí celou tu situaci vyřešit… :roll: :roll: :zed: :zed: :zed:

tak to je přesný :potlesk: realita

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna