Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, mám dotaz. Mám dceru Anetku, který je 10 měsíců. Od předminulý neděle přes den pokašlávala a v noci se nám dusila. Nasadila jsem jí stoptussin, ale nepomáhal, tak jsem jí dala na radu kamarádky hedelix. Když už to trvalo přes týden, vyrazili jsme k doktorce, která mi řekla, že má malá zadní rýmu a je zahleněná, dostali jsme mucosolvan a kapky, které nám dělali v lékárně. Třetí den po aplikaci se rýma spustila a vysáváme každou chvilku. Ale na co jsem se chtěla zeptat, už 14 dní (vlastně od tý doby, co začala kašlat) Anetka nakládání hlavičku na pravou stranu, někdy i na levou. Mačkala jsem jí na ouško a kolem, ale nereaguje bolestivě, v noci ještě kromě občasného kašlání spí, chci se zeptat, jaké jsou příznaky kromě horečky zánětu středního ucha. Děkuju.
Já myslím, že při zánětu středního ucha to hlavně dost bolí, takže by asi hodně plakala. Podle mně, to spíše bude od té rýmy, jestli nemá zalehlé v uších.
Naše malá měla oboustranný zánět středního ucha před týdnem, také měla hnusnou zadní rýmu,ale nespustila se jí. Hodně to bolí, takže v podstatě jediný příznak je pláč a velký, nemusí mít ani teplotu. My jsme odjížděli na pohotovost a měla jen 37,2.
Zkus jí ještě máčknout za ouško, ne na tu kost,ale níž,pod tu kost asi tak na úrovni boltce do toho měkkého místa. Tak jí šahla dr. na pohotovosti a bylo jasno. Hned začala plakat a hodně.
Myslím, že když se rýma už spustila, tak jste za vodou a přeji ať se Vám to vyhýbá.
Martina
Ahojík
Tak náš měl zánět středního ucha ( obou) je to tak dva měsíce.
A bylo to tak, že nastydl, měl šílenou rýmu, hustou. A když rýma skončila ( prý to tak bývá často po skončení) tak najednou, z ničeho nic když se bouchl do hlavy, né jako nějak moc a začal brečet, tak si šahal na ucho.
Četla jsem, že to hodně často pláč rozjede. Nevim teda proč.
Šahal si pořád, říkal že ho bolí ucho a i si na něj lehal, tahal si za něj. Tak na pohotovost.
Tak dr řekla že za to který se držel tak ještě na píchnutí neni, a to druhý musí. Že to jak většinou je, že za to za který se chytaji, tak je ještě ok a píchají to druhý.
Dostal atb augmentin duo. druhý den už byl o dost lepší.
takže příznaky u nás.. chytání za ucho, pláč, lehání na ucho., tahání si za něj.Bez teploty. A na pohmat nebylo nic. Prohmatávala jsem to jak chtěla, nic.
Tak držíme palečky at se vám to vyhne a ať je brzo dobře!! ![]()
Jinak nám na ORL dr poradila jak začne rýma tak nasadit Sinupret. Po po týdnech po zánětu střed.ucha měl rýmu, já na prášky že to bude mít znovu. A nasadila jsem ho. A fakt musím říct, že jak mi říkala sestřička na ORL že ten Sinupret nedovolí rýmě zhoustnout tak musím potvrdit. Fakt super! Takže jsem s nim hrozně spokojená. Akorát čtu že tady píšou že se může dávat dětem od 1 roku, takže na vás je ještě brzo ![]()
Šemo, my to určitě využijeme,takže dík za radu. Já už teď mám hrůzu z další rýmy, protože už jí měla několikrát a vypadalo to stejně,jak ty předchozí a pak se z ní vyklubal oboustranný zánět. Tak třeba to malý příště pomůže.
Jinak naše Kačka si netahala ani za jednou ouško, ani si na ně nelehala, tak jsem při jízdě na pohotovost doufala, že to uši nebudou a nakonec obě ![]()
Díky.
Martina
Tak nevím, ale my jsem šli na kontrolu s rýmou, malý byl doma občas nevrlý, ale neplakal, teplotu neměl a ona nás poslala na ušní, což jsme zůstali v šoku, proč a nakonec mu píchal ucho
![]()
Malý vůbec neplakal. Doktor nám řekl, že prostě někdy to nebolí a ani rodiče to nepoznají, pokud je dítě malé, tak u nás zase velký pláč nebyl…
No, ani ta horečka není spolehlivý příznak. My jsme prodělali oboustranný zánět středního ucha teď přes Vánoce. Malej 3 noci vyřvával. Ale teplotu neměl a rostly mu 4 zuby, tak jsme mysleli, že je to od toho. Protože nebyla horečka, tak nás uši prostě vůbec nenapadly. No a na Štědrý den mu to prasklo.
Ahoj holky, děkuju moc za odpovědi. Nakonec se to rozřešilo včera večer. Malá pořád kňourala, každou chvilku jí vysáváme rýmu i v noci, protože nemůže dýchat a zdálo se mi, že má horečku. Měla po odečtení 37,9°C, tak jsem jí dala Nurofen a dneska jsme stejně jeli do Příbrami, tak jsme hned zajeli na ORL. Co vám budu povídat, řvala jak tygr, zlatíčko moje. Dr. nám řekla, že to na zánět nevypadá, jen to má trochu zarudlý a vpáčený, tudíž může cítit tlak a proto se tak chová. Doporučila nám kapky Sanorin a odsávat. Jo to odsáváme každou chvilku, ale kdyby u toho tak neřvala, tak jak jen vidí, že zapínáme vysavač, tak už řve. Tak snad už se to zlepší a budeme moct jít ven. Mějte se.
Jarka tak to jsem ráda že nemáte zánět. A držíme palečky ať je vám brzo líp! Mě kámoška která na uši trpí říkala, že jak to třeba jen je zarudlé tak v těch uších chrastí, tuká atd. Tak třeba taky proto. Držíme Vám moc moc palečky!
![]()
Ahojky, děkujeme moc. Dneska už to vypadalo o moc líp i v noci dokonce spala.
Ale za to já, nechápu kde jsem to sebrala, ale je mi zle, rýma, bolest v krku, tak snad jí nenakazim a nebude to zas dokola.
Měj se krásně. ![]()
Jarko tak to je dobře že jí je lío a tobě taky moc držíme palečky at tě to přejde!! ![]()
Ahoj Šemo, už je mi trochu líp, díky. Ale dneska jsem nechápala. Jak jsem psala, že nám doktorka na ORL doporučila ty kapky Sanorin, tak manžel pro ně byl v lékárně a magistra mu řekla, že to vůbec není pro ní, že jsou agresivní a jsou pro děti od dvou let.
Tak jsem nakonec vytáhla Libenar. Ještě dneska Anet pokašlávala, ale rýma už o hodně lepší.
Měj se. ![]()
Dobrý den, prosím o radu. Mám dceru a je jí 13 let. Už od soboty jí není dobře. Má zvíšené teploty nemůže mluvit, má prý nemocné hlasivky + do toho jí od pondělka bolí v uší (v levém více). Včera(úterý) jsem jí poslala k místní doktorce a ta jí předepsala jenom ŠALVĚJOVÍ ČAJ A TAKOVÉ CUCACÍ TABLETKY + doporučila zábaly na krk. Udělali jsme vše a říká, že jí je stále stejně a žádné zlepšení nepociťuje. Jakmile jsem přišla z práce, tak jsem čekala, že jí nasadí ANTIBIOTIKA, které jí ovšem nenasadila. Řekla jsem jí, že je to teprve 1 den, co se léčí, a že pocítí změny až za pár dnů. No tak co nám radíte. Pokud jí nebude do pátku lépe, mám jí zase poslat k lékaři? Protože lékařka řekla, že pokud teplota neklesne do pátku, má znovu přijít. A i když jí teplota klesne, nebo jí nebude mít vůbec, tak jí tam mám poslat alespoň stěmi uši a krkem? (PS: Do uší jí koukala a právě to levé ucho řekla, že se jí moc nelíbí, tak proč jí nepředepsala nějaké kapičky? Prosím pěkně o radu. Děkuji)
![]()
Poradím podle toho, jak to proběhlo u nás.
Bolest středního ucha je zřejmě tak strašná, že by to od soboty nevydržela a už byste dávno skončili na pohotovosti.
Ale může spíš jít o zánět zvukovodu, ten má víc příčin, bolí, ale dá se to vydržet, ale rozhodně je lepší to léčit
samo to nepřejde.
Nebo prostě může mít ucho jen zalehlé
ale to zase je taky už od soboty dost dlouho.
Na ORL tě ošetří i bez doporučení od PL.