Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Těsně před vánoci si dcera ze školky přinesla neštovice, teď už je OK. Automaticky jsem počítala, že se opupínkuje i syn (14 měsíců). Vím, že inkubační doba je až 3 týdny, ale jsem už trochu nervózní, že pořád nic
. Myslíte, že by mohlo mít vliv, že je ještě kojený a mít tím určitou imunitu?
Ahoj mě neštovice chytil malej,když měl 19měsíců a byl také kojený.
Měl je bohužel i v pusince a nemohl pít. Nakonec se odstavil úplně a já měla po 3dnech po mlíčku:-( Takže buď ráda, že je malý nechytil. Pokud nemá oslabenou imunitu nějakou virózou tak je chytit nemusí.
Ahojky-tak já se Matyho snažila v cca 14ti měsících nakazit. Zrovna je měla jeho sestřenice, tak se asi hodinu intenzivně tulili a já počítala s neštovicemi jako s hotovou věcí. A houby. Přikládám to právě tomu, že bylo ještě kojený…
PS: Nakonec je chytl o rok později a vůbec netušíme kde…protože nepřišel do styku s níkým, kdo by je měl (aspoň o tom nevíme) ![]()
ahojky, řeším ten samý problém. Karolínka je taky donesla ze školky a ted je to týden,co je v pohodě. Dr. mi řekla, že Adélku mám prohlédnout až cca za 14 dní, dříve ne. dr. na pohotovosti mi řekla, že když je kojená, může je dostat jen v mírné formě a nebo vůbec.
Kojení může mít vliv a nemusí.
Moje dcera je prodělala ve 14 měsících, taky kojená. Starší dítě 4 roky to chytlo od ní, mělo jen pár pupínků, dá se říct, že to byla akce ze dne na den.
Existuje i bezpříznaková forma neštovic, já jsem ji pravděpodobně prodělala, protože jsem je neměla, ale protilátky mám a myslím, že stejně tak moje starší dítě. V budoucnu samozdřejmě požádám dr. o testy na protilátky.
Takže je možné, že Tvé dítě neštovice na první pohled zvnějšku neprodělá, ale prodělá je vnitřně. Já mám 3 sourozence, všichni měli neštovice zároveň, já jsem pupínky neměla. Ale asi jsem prodělala bezpříznakově.
Drahokam píše:
Těsně před vánoci si dcera ze školky přinesla neštovice, teď už je OK. Automaticky jsem počítala, že se opupínkuje i syn (14 měsíců). Vím, že inkubační doba je až 3 týdny, ale jsem už trochu nervózní, že pořád nic. Myslíte, že by mohlo mít vliv, že je ještě kojený a mít tím určitou imunitu?
kojenim bohuzel, dite je imuni asi 6 mesicu od narozeni diky protilatkam, co ma jeste od mamy z bricha - pokud ovsem mama nestovice taky mela. Ale takhle velkej kluk by je mel zvladnout bez potizi, alespon to bude mit za sebou, neplanopvala li jsi teda nechat ho ockovat
Tak přesně tímhle problémem jsme si prošli. Starší syn donesl ze školy neštovice a náš malý prďola(5měsíců) je chytil dá se říct přesně 14 dní po té co se u staršího objevily pupínky. Teplotu vůbec neměl, pupínků všeho všudy asi 10, ale snad tři dny hodně brečel a byl dost nervózní a neklidný. Doktor říkal, že kojené děti většinou neštovice nedostanou, ale není to pravidlo, tak ať na to nespolíhám a malého prohlížím. Jen říkal, že pokud už se tak stane a je kojené a maminka neštovice prodělala jsou vyhlídky na mírnější průběh což u nás bylo, ale taky to není u každého jedince. Prostě každý to snáší jinak ![]()
Tak já musím přidat opačnou zkušenost, syn přinesl neštovice taky ze školky (malá měla tou dobou 9 měsíců, kojená cca 6× denně + 2 příkrmy). Je pravda, že asi byla ta její imunita silenější, vzdorovala déle, než je dostala, až po třech týdnech od prvního pupínku u syna (toud dobou už byl vyléčený a chodil týden do školky), ale průběh měla dost silný, měla hodně vysoké teploty a osypaná byla šíleně, nakonec jsme byli i u pediatra a potrvdila, že má těžší průběh - nasadila Zovirax. Taky jsem si myslela, že jako kojená se třeba vyhne nebo to proběhne skoro nepozorovaně, ale bohužel
, naštěstí už je to za náma.
Já taky přidám opačnou zkušenost.
Štěpán mi donesl neštovice za školky před Vánocema. Průběh měl téměř bez teplot - jen nízké, pupínků cca 250. Ale bylo to naprosto v pohodě.
Julianka se osypala 12. den po něm. 3. den měla zhruba 600 pupínků, skončili jsme na pohotovosti, protože je měla i v očích a v puse. Dostali jsme 2 masti do očí a Herpesin. Dnes je to 6. den a konečně jsme se zbavili horeček a zlepšila se. Ale měla jsem o ni vážně strach. Teď už je jen ubrečená, tak snad konečně neštovice porážíme.
A to je kojená dostatečně. Nepije mi nic jiného než mlíko a příkrmy už teda baští. Ale jen cca 14 dní.
Doktorka mi říkala, že proběhla studie a že kojení na neštovice nemá vliv ![]()
holky, nestrašte.My máme dnes desátý den. Jen doufám, když už je dostane, tak bude bez teplot.
Malá měla neštovice ve dvou měsících, bez horeček, pupínků bylo asi 40, byla kojená plně a prý je dostane znovu. Díky kojení měla prý hladký průběh. Když jsme zjistili, že chlapeček, co byl u nás doma měl neštovice, volala jsem do Motola a prý neviděli kojené dítě s neštovicema. Jak vidno, rarita to zas až taková není.
Děkuju všem za ohlasy. Dopadli jsme tak, že minulý čtvrtek se Tomáškovi vylouply pupínky. Těšila jsem se na mírnější průběh, ale byl na tom asi tak třikrát hůř než Terezka. Terezce jsem pupínky tečkovala, Tomáškovi některý části těla spíš mažu. Má toho spoustu i v obličeji, tak ho lituju, že si to takhle musel vyžrat. Teď už pupínky zasychají, akorát ty, co jsou pod plínou jsou pořád ošklivý.