Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Logické to je. Podle mě je srážení teploty, která nepřekročí cca 38,5 stupně kontraproduktivní, protože se jedná o mechanizmus, při kterém dochází k aktivaci imunitního systému a navíc přitom dochází k pocení, při kterém z těla odchází spousta škodlivin.
Jiný názor nemám, v podstatě souhlasím s tím, co jsi napsala. Jen pokud horečka trvá delší dobu a je vysoká, pak si myslím, že lék proti horeče je na místě. Dítěti, nebo i dospělému se uleví, vypotí se, a taky vysoká horečka představuje velkou zátěž na celý organismus, zejména na srdce. Jinak o tom, že horečka je přirozenná obranná reakce není pochyb. Ale nesmí být pro dítě vyčerpávající a horší než samotný ůtok bacilů.
Logicky to zní.
Jenže pokud vím, tak u nejmenších dětí při horečce nad 38 stupňů hrozí febrilní křeče. Což je věc, které bych se u svých dětí ráda vyhnula.
Pokud bych jim byla nucena srážet teplotu třikrát do měsíce, pak se budu Tvou teorií zabývat velmi důkladně. Jelikož horečku nad 38 stupňů jsem u své tříapůlleté dcery řešila během jejího života třikrát a u ročního syna jednou, zůstanu u svého podávání antipyretik při zvýšení teploty nad 38 stupňů.
Myslím že 2-3 dny to je naprosto v pohodě, jen dítě musí hodně pit. Teploty sražim nad 39°C a to s pomoci zábalu. Zatim se nam to nestalo že by neustoupily.
Musím zaklepat…
Příspěvek upraven 29.12.10 v 22:37
Bohunko vím co jsou křeče zač ![]()
Už jsem to zažíla s dcérou. Od te doby to hlídam. na prášky zatim nesahám. Ale nikdy nařikám Nikdy.
Febrilní křeče nejsou závislé na výši teploty, ale na rychlosti, kterou teplota vystoupá. Podání antipiretik jim tedy nemá šanci zabránit. ![]()
Souhlasím, že teplotu není třeba srážet, do 38° nemluvíme o horečce. Když má dítě ale 38,5°a já budu čekat, může se stát - jako nám - že ty křeče, resp. febrilní bezvědomí nastane. Zažila jsem a nikomu to nepřeju. Nastalo to až ve 2 letech, děti jsou naštěstí zdravé, byla to první angína, dcerka měla již 3 den horečky, které jsme sráželi léky i zábaly (při té teplotě nad 38), bohužel po 3 hodinách od léku to šlo opět nahoru a protože ji choval manžel, já si toho nevšimla, a když jsem ji chtěla změřit a položila, najednou oči obrátila v sloup a stala se z ní hadrová panenka. 3 minuty nám trvalo, než jsme ji pod studenou vodou probrali. Neměli jsme bohužel doma příslušné léky ( myslím na křeče- diazepam) a bylo velké štěstí, že nešla až do křečí a nedusila se, nicméně po tomto zážitku, pokud bude mít horečky, při 38,0 podávám lék. Samozřejmě jsme okamžitě odjeli do nemocnice, rychlou jsme díky tomu, že nekřečovala a nedusila se volat nemuseli.
Je to absolutně zdravé dítě, žádné alergie, kojená, do té doby nebyla ani nemocná (pominu-li nějaké ty virózy rýma kašel)
Doktorka mi řekla, že u dětí do 6 let je ta hranice k podání léku opravdu 38°. Ono zábal je hezká věc, ale nesmí se dávat, pakliže má dítě zimnici, studené končetiny, což zpravidla při nástupu horeček a nemoci bývá, než se nemoc dostane do druhé fáze, kdy je horké kompletně.
Jen na okraj: tvrzení, že plíce jsou základní bariéra nebo jak to bylo, ehm, pěkný nesmysl. Jestliže by infekce už došla do plic… no nedej Bože… Asi si spíš myslela horní cesty dýchací, ne?
Jenže 38°C je minimalni teplota pro boj s infekci. Pak nastáva to o čem jsem už psala. Toxiny se naspálí. Ukladaji se.
Markéta M píše:
Febrilní křeče nejsou závislé na výši teploty, ale na rychlosti, kterou teplota vystoupá.
Což je věc, kterou bohužel nedokážu vysledovat. Možná někdo jiný ano, ale já ne, protože na mých dětech se teplota moc nepozná (kromě doby spánku, kdy se jim mění frekvence dechu).
Všechny teorie, které Lena prezentuje tady a Ty v jiných diskusích, jsou logické a já za sebe je používám. Pro nás dospělé. Ale jejich aplikování na nejmenší děti je velmi riskantní.
no, prvotní bariéra je kůže a sliznice. Se zbytečným srážením souhlasím, ale asi je vhodné zohlednit věk, rychlost nástupu horečky, denní dobu (večer a v noci bývá vyšší než ráno a odpoledne). Luky měl 38,3 po očku, dala jsem Nurofen, protože byl i hodně nevrlý, tak aby se v noci vyspal. Od té doby neměl ani malinko zvýšenou, takže nechemické srážení jsme zatím nezkoušeli.
Já bych to neviděla tak radikálně. Je pravda, že horečka pomáhá likvidovat bakterie v tělě, a ty tudíž nemohou produkovat tolik toxinů. Ale s bakteriemi zatočí hlavně bílé krvinky. Horečka je jen podpůrná. Já bych tedy dítěti v horečkách lék dala. Sama vím, jak mi je když mám horečku, a jak se mi uleví, když jí srazím.
Dobrý večer všem!
V posledhich dnech se tady objevuje spousta diskuzi na tema horečka. A skoro pořád v teto souvislosti název nějakých antipyretik.
Chtěla bych povykládat o tom jak řešit horečnaté nemoci bez pomoci léku. Vždyt' přítomnost horečky při akutních nemocech je projevem dobré a funkční obranné reakce organismu.
Hlavní organ, ktery zajíšt'uje ochranu vůči zevnímu prostředi, jsou slizníce . Pokud škodlivina překoná tuto bariéru, je aktivován imunitní system. Vnitřní teplota stoupa za učelem ochrany proti větřelcum. Pokud se hned použijí antypiretika imunitní bunky nemají dostátečny prostor vyhledát a odstránit škůdce.
Proto toxiny po vírových, bakteriálních a jiných zatěžích zůstavají v organismu , hromadi se, kumulují a usazují tam, kde má organismus slabší místo. Za par let se to projeví onemocněnim kloubu, šlach, jater či jiného organu. Opakováné snižování teploty pomocí chemie vede k poškození imunitního systemu.
Myslím že to je docela logické, ne? A nebo máte jiný názor?
Příspěvek upraven 01.02.11 v 08:33