Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Svistice
Já si pamatuju na hovory po Vánocích. Kolil kdo dostal dárků. Většinou to i za socíku bylo kolem 10 nebo i víc. Ale jak to mají dnešní děti, to nevím. Syn posbírá po rodině taky asi 10 dárků s tím, co dostane od nás. Ráda bych to stopla, ale příbuzní ho rádi obdarovávají a on rád rozbaluje.
Dokud jsou malé, koupila bych víc, děti baví to rozbalováni a já mam krásné vzpominky, když pod stromečkem bylo dárků hodně
Z mě jsou to velké a poměrně hodnotné dárky, možná přihodit buď něco na sebe, knihu nebo hru, ale jinak asi nic.
Děti nepřepočítavají na peníze pokud teda ještě věřína Ježíška, a nejsou to pubertáci.. U nás neví kluk jestli dotal dárek za 400 kč a nebo dárek stál 2000 tis..
Takže zae podle mě je nesmyl z pohledu dítěte, řešit cenu dárku. Pro rodiče je to samozřejmě, že podle toho řeší kolik můžou utratit, ale u nás se nic nepřepočítává..
Za mě dva dárky je málo.. Neni to o dárcích, ale proč dětem neudělat radost s nějakýma maličkostma ještě k tomu, nestavila bych se k tomu tak že to,, stačí..
Já vždycky se zeptám, takto, když někdo řekne, ž stačí kolik měl sám jako dítě, a dva to nebyly ![]()
Ale toto neni o tom, jak to kdo jiný cítí, jeslti chcete dát dva dejte dva.. Pokud někdo cítí 15 dá tolik..
Prostě dítě vidí dva dárky, neřeší cenu..A Vánoce opravdu o tom nejsou, a le po diskusích tady, tak si myslím, že je fakt jedno kolik dráků kdo má, protože tady je to samé, jak v rodinách jsou naštvaní- koho pozvat, koho nepozvat, a po Vánocích bude, jak lidi nadávají co dostali..
Je to jenom opřístupu o těch Vánocích, a je fuk, kolik těch dárků je, ale zase si nemyslím, že když dítě dostane víc jak dva, že se rozmaslí..
Taky mi to pride hodně málo, ano Vánoce nejsou jen o dárcích ale jsou to děti a ty stejně nic jinýho než dárky nezajímá, já chci pro své děti aby měli hezké Vánoce a vidět tu radost v jejich očích…
Doplnila bych to drobnostmi. Detem udelaly velkou radost treba takove ty protahle balonky, co se daji tvarovat. Ctyrbarevna propiska. Svitici naramky. Skrabaci obrazky. Samolepkova knizka. Baterka.
Jsou to „blbosti“, ale vyradi se s tim.
@Anonymní píše:
Dobrý den máme 2 děti. Dcera 6 let a syn 8 let, koupili jsme každému 2 velké stavebcice/hračky. (dceři babyborn panenku a kuchynku, synovi velké lego a autodráhu) Peníze máme, ale myslím si že to stačí. Koupili by jste ještě něco? Loni měli podobně
Na naše poměry je to málo, ale vím o rodinách, kde děti dostanou i jen jeden větší dárek a hotovo.
Určitě bych ještě darovala nějakou knížku nebo hru, která bude tak trošku pro všechny. Nebo prostě nějakou maličkost pro radost.
Neteři jsme koupili houpacího koně, tu pocuravaci panenku a Barbie s domeckem, autem a stájí s koňma.
Pak mi to ještě nedalo a koupila jsem takovou dětskou encyklopedii koní, vše co má na sobě kone ji nadchne, takže pohoda a úspěch předem zaručen
Její rodiče tedy moc na tohle nejsou, dostává od jich jen jeden dárek. Prý je rozmazlena
, budou jí 3, tak nevím no. Me rozmazlena nepřijde, je to normální dítě.
Je to každého věc, mě to přijde málo. U nás dostávají klucit 6-8 dárků, Jsou mezi nimi teda i měkké dárky, knížky atd. Na druhou stranu během roku dostávají minimum věcí jen tak.
@Rachel_cz jestli jo.. píšeš, že ne, tak mi přijde, že dárkama to nebudu, vždycky je to celoroční přístup a ne o tom, jeslti pod stromkem je jeden, dva dárky a nebo 6.-8.
Mě přijde,,, někteří rodiče, ze strachu z rozmazlenosti to tak mají dají jeden, da, ale myslím, si, že je to opravdu v něčem jiném..že spíš změnit přístup během roku a ne řešit to takto na Vánoce
Každopádně, kažedý má právo si nadělit v rodině kolik uzná.. ale řeknu upřímně, že takové dáme pár, aby nebylo rozmazlené a během roku…
a pak si myslet, že děti co třeba dostanou i k 10, jsou rozmazlenci, ale chovají se zase jinak..
U nás mají teda 6 každý
Mě se pak líbí, když se i známé tato zeptám co oni, a mobil, manžel foták, něco do kuchyně nějaký spotřebič a dítě tři, aby nebylo rozmazlené ![]()
Zastávám takové pravidlo, že dárky má každý pod stromečkem 3 - něco, co dotyčný potřebuje, co chce a knížku
rodinu máme velikou a dárků bude v konečném počtu až až
@Janasas píše:
@Rachel_cz jestli jo.. píšeš, že ne, tak mi přijde, že dárkama to nebudu, vždycky je to celoroční přístup a ne o tom, jeslti pod stromkem je jeden, dva dárky a nebo 6.-8.
Mě přijde,,, někteří rodiče, ze strachu z rozmazlenosti to tak mají dají jeden, da, ale myslím, si, že je to opravdu v něčem jiném..že spíš změnit přístup během roku a ne řešit to takto na Vánoce
Každopádně, kažedý má právo si nadělit v rodině kolik uzná.. ale řeknu upřímně, že takové dáme pár, aby nebylo rozmazlené a během roku…a pak si myslet, že děti co třeba dostanou i k 10, jsou rozmazlenci, ale chovají se zase jinak..
U nás mají teda 6 každý
Mě se pak líbí, když se i známé tato zeptám co oni, a mobil, manžel foták, něco do kuchyně nějaký spotřebič a dítě tři, aby nebylo rozmazlené
Hele já to neřeším, nejsem její rodič, ale rozmazlená mi nepřijde. Spíš taková vděčná, na dítě až moc. Vyžaduje pozornost a mazlení, což je správný. Já to beru tak že máme možná víc prostředků, tak můžeme tomu jejich dítěti víc dopřát těch hmotných dárků, než ti rodiče. Oni ji zase dávaji tu rodinnou lásku a zázemí. Dárky vždy dáme pod jejich stromeček u nich doma, takže je to v závěru asi jedno.
U nás už pak má vždy jen drobnost, treba dva drobné dárky, které třeba doplní ty, které jsme dali u nich pod stromeček.
Mně to přijde taky málo. Ať si užívají Vánoc, dokud jsou malé. Přece jenom vám to taky udělá radost, když uvidíte ty rozzářené očíčka. ![]()
Doted si pamatuji jedny Vanoce, kdy jsem byla jeste v predskolnim veku a ze to tedy je uz let… dostala jsem 2 darky. Svitici policejni auticko, co dostal i bratr, aby sme si nezavideli tedy a jeden jakoze velky, hlavni - byl to takovy ten detsky kufrik, ten byl uplne plny kdejakych dalsich malych hracek, bylo jich tam opravdu dost… a ja pak brecela cely vecer, ze jsem dostala „jen“ jeden darek vlastne, auticko sem asi moc v tu chvili nebrala, i kdyz posleze sem si s nim take hrala. Mamu tenkrat mrzelo, ze to vyresila salamounsky a dala vse do toho kufriku a nebalila jednotlive. Pamatuji si to doted, tudiz pro mou malou detskou dusicku to tenkrat muselo byt zklamani
proste v mych ocich to byl jeden darek, ne kufrik plny darecku. Detske oci to vnimaly jinak. Kdyby ty malickosti byly vsechny zabalene zvlast, jak bych skakala a piskala, ze mam kopec darecku, byt to byly drobnustky ![]()
Příspěvek upraven 20.12.20 v 15:06