Problém na střední škole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
2.10.24 16:13

@evi3 Jsem strašně ráda, že se ozval i někdo s podobnou zkušeností. Uvidím, třeba si to sedne a rozmyslí se :think:

• Citovat
  • Upravit
3310
2.10.24 17:10
@unuděná píše: Více

„No protože studovat 4 roky na něco, co dělat nechci a nebaví mě, je pěkná kravina a on to ví“ a to ze sa ma ucit na primacky nevedel? Inak suhlasim ze 4r studovat nieco co ta nebavi je priserna otrava - to nerozporujem. Ja som len chcel ukazat ze otazka ‚uvedomenia‘ sa da polozit aj inak.

Kde je nejaka motivacia? Co takto sa dohodnut ze ked bude mat na sucastnej skole same jednotky tak mu umoznis druhe prijimacky na jeho ‚vysnenu‘ strednu skolu?

Aby konecne aspon na chvilku videl ze nic nieje zadarmo a obcas treba pre svoj sen aj nieco urobit! Ved aj v praci mas aktivity ktore ta bavia a aj take ktore ta nebavia…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
2.10.24 18:34
@IcePlanet7 píše: Více

Samý jedničky na střední škole? Studovala jsi někdy na střední škole? Kolik dětí ve třídě mělo samé jedničky? U nás tedy ani jedno. Pokud se musel hlásit do druhého kola, nechala bych ho delat znovu přijímačky s tím, že bych trvala na tom, aby se letos věnoval předmětům, které by měl mít v učebnim plánu na škole, na kterou se chce přihlásit. Tj. Český jazyk, matematika, cizí jazyk minimálně a pak další, pokud se to nějak shoduje. Zbytek jen aby prošel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9750
2.10.24 18:50

Proč podmiňovat přijímačky na jinou školu samými jedničkami? Vždyť to nedává vůbec žádný smysl, krom úplně zbytečné prezentace pozice moci. Cílem by snad mělo být, že dítě dokončí střední školu a ne ho demotivovat tak, že se na studium úplně vykašle. Dostatečnou ukázkou motivace je to, že se naučí na přijímačky, teď už ví, do čeho jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3310
2.10.24 18:51

Jo studoval som stredni i vysokou. Dokonca ma na vysokou zobrali bez prijimaciek. A mal som dost dobru sancu dostat sa na PhD na najlepsej skole na svete (ale rozhodol som sa v studiu dalej nepokracovat). Da sa vsetko co chces otazka je ina - Co je clovek pre to ochotny urobit/obetovat? A odpoved 90% populacie je NIC, ved chybu treba hladat vzdy v druhych, viz posledne diskusie tu o tom ze ked nieco dietatu nejde/nevyhovuje mu (citaj nechce sa mu) tak by ho do toho nemal nikto nutit a podobne ‚genialne napady‘.

Teraz riesim s nemenovanym dietatom ze by si predstavovalo svoju buducnost v obore kam na skolu zobrali za minuly rok ~20 ludi na celom Slovensku. A teraz ma na vysvedceni priemer 3. Je to realisticke? Aktualna odpoved je NIE a uz to zacina chapat. Este tak rok a pochopi ze pre to aby sa z NIE stalo ANO musi ono samo nieco urobit. Len dufam ze nebude neskoro.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12214
2.10.24 18:57
@Anonymní píše: Více

Ono není zvlášť těžké aby nás bavilo, co nám jde, když se to přestane dařit, tak je to složitější.
Ty dva měsíce před rokem byly šílené. Ještě k tomu ty naivní představy, že bude doma jenom tak vegetovat. Musely jsme si vyjasnit, že střední vzdělání není povinné a ukázat z okna na mekáč, co máme za domem, že bez vzdělání jedině tohle. Uf.
A fakt pomohly ty studijní plány, jsem si je prostudovala nejdřív sama a pak jsem ji poradila aby se na to taky koukla.
Když se podíváš na ty 2 školy, co měl na 1. a 2. místě v čem je rozdíl?
Jako je rozdíl zdrávka/ ekonomka/ průmyslovka.
Ale průmyslovky všech oborů mají společný základ - matiku a fyziku. Dcera je na chemické a i tam měli technické kreslení, počítali potrubí a probírali dokonce i typy motorů.
Držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3310
2.10.24 18:58

@Jahru Cilem je naucit ho sledovat nejaky ciel. Naucit ho aby sa systematicky ucilo. Pravidalne sa pripravovalo. Nezanedbavalo svoje ulohy.

Rozvediem co som pisal v predchadzajucom prispevku s pomocou kristalovej gule: Teraz sa tam nedostalo. Je na inej strednej skole a tej sa predsa venovat nebude pretoze ‚sa mu nepaci‘. Takze neziska ziadne ‚dovednosti‘ ktore sa tykaju ucenia, opakovania, skusania… dokonca zabudne aj tie co malo, pretoze teraz bude ‚len tak vegetovat‘ cely rok. Potom pojde na primacky na svoju ‚vysnenu‘ skolu a cele epipi bude ‚prekvapene‘ ze ich opakovane nezvladlo.

Mozeme sa pytat preco sa tam nedostalo? Asi sa nevie ucit, nema to zazite. Je tak jednoduche odhodit tasku do kuta a ist von alebo pustit PC/tablet/mobil. Co mozeme urobit preto aby ziskalo navyky ako sa ucit, alebo si aspon udrzalo tie co ma? Ako moze rozsirit svoje znalosti/schopnosti tak aby malo lepsiu sancu buduci rok?

Na ktoru z vyssie uvedenych otazok sa da odpovedat „len tak rok vegetovat“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
2.10.24 18:59

@IcePlanet7 hele, jestli něco nenávidím, tak je to buzerace pro buzeraci. Jinak tvému super prospěchu nevěřím ani prd. Slovenštinu neovladám, ale ty chyby v interpunkci vidím na první dobrou. Po svých dětech chci, aby směřovaly k oboru, který je baví a když už jedno na té střední škole je, chci aby se věnovalo hlavně tomu, co bude v životě potřebovat, protože základy už má ze základky a pokud ho nezaujala stredoskolska chemie a ví, že z ní nebude ani maturovat ani dále studovat, tak je mi šumák, že neumí alkany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12214
2.10.24 19:05

Požadování čistých jedniček mi vždy přišlo jak z jiného světa :lol:
Naposledy jsem je měla ve čtvrté třídě na základce, vystudovala jsem kvalitní gympl, těžkou technickou školu s prospěchovým stipendiem ( za mých mladých časů to bylo), mám fajn práci.
Je potřeba tomu rozumět, vědět proč a jak a přiměřeně pracovat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9750
2.10.24 19:07

Kde v mém příspěvku čteš, že by mělo dítě celý rok vegetovat? Mezi nedělat nic a mít samé jedničky je velmi široká škála možností. Než se šprtat zbytečnosti jen kvůli výborné známce, je lepší procházet školou se známkami dobrými a úsilí věnovat přípravě na přijímačky. Ty nemáš moc zkušeností s výchovou vlastních náctiletých potomků, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12214
2.10.24 19:13

@IcePlanet7 „rok vegetovat jsem psala já“ :lol:
a vůbec nechápu, proč jsi v skoro každém svém příspěvku tak nějak pasivně agresivní.
Některé děti se prostě nepotřebovali na základce učit, protože všechno vstřebali ve škole, úkoly zvládli za 20 minut. A tyto děti většinou hůř snáší ten přechod. A „nebaví“ je to a já se jim nedivím.
V čem máš pravdu je, že je tak odpovědností rodiče aby to dítě/nedítě trochu namotivoval/přitlačil. Protože v 15-16 má tuhle odpovědnost minimum lidí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3310
2.10.24 19:14

Ako myslis, pred VŠŽ sa mozno iba sklonit, to sa neda vyargumentovat a o hackach ani carkach sa tu s tebou dohadovat nemienim, pretoze tie nikoho na svete nezaujimaju s vynimkou absolventou VŠŽ.

Svoje argumenty som ti vysvetlil a ci si z nich vezmes nic/nieco/vsetko je iba na tebe. Ty si ziadne argumenty nepredniesla takze navrhujem standardtny zaver „we agree to disagree“ (google ma poucil ze sa to preklada ako Konstatování rozdílnosti názorů, sice neviem co to znamena, ale snad to ma spravne hacky a carky :-) nicmene ti dakujem ze som si takto vdaka tebe rozsiril slovnik)

Verit mi nemusis rovnako ako ja nemusim verit tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9750
2.10.24 19:16

pleteš si interpunkci a diakritiku, ty vzdělanče :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5617
2.10.24 19:30

@Jahru to je snad nějaký spam nebo nevím :D

Jinak třeba mám dceru co se učí na samé 1,je tedy v 7.třídě a všechno jí jde tak nějak samo. Děti jsou opravdu každý jiný a já se stále učím s tím bojovat, aby mi to v budoucnu nevyčítaly. Teď v pubertě nás mají někde teda asi všichni :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3310
2.10.24 19:33

@evi3 „nějak pasivně agresivní.“ V tomto mas asi pravdu, zle sa to cita a zbytocne vyvolava negativne reakcie to chapem. Vedie ma k tomu taky pocit ‚bezmoci‘ ked vidim ako niektory rodicia vychovavaju deti presne tym stylom „nechces, no tak nemusis“ a deti potom nemaju zakladne navyky. Napriklad ze po prichode zo skoly si tasku vylozim, zorganizujem si co sa budem ucit dnes, co zajtra a co sa ucit nemusim, urobim si ulohy, naucim sa, prejdem si poznamky ci som nieco nezabudol a nachystam sa na zajtra. Je to hrozna skoda, deti si to proste neuvedomuju ze v ~15 rokoch rozhoduju o svojej buducnosti a premenit druhu sancu na vytazstvo je o dost tazsie ako prvu (ak mi rozumies). Kolko krat su to inteligentne deti ale tymto pristupom si vlastne sami nicia svoje sance v buducnosti - kazda cesta do pekla je dlazdena dobrymi umyslami. A to ma fakt hneva, aj ked chapem ze s tym nic moc neurobim.

Tych rodicov co to takto robia vlastne chapem (aj ked s nimi nesuhlasim), ale aj tak ma to frustruje a hneva pretoze potom v 18 moze dieta povedat (a takyto konflikt som raz videl na vlastne oci) no keby ste na mna vtedy zatlacili nemusel som teraz robit takuto blbu skolu. Co ma mozno pravdu, mozno mu treba povedat ze aj ono samo sa o to mohlo pricinit, kazdopadne je lepsie tomu predist ako potom spatne hladat priciny (pretoze to beztak nicomu nepomoze - mlieko je uz rozliate).

Nie vzdy je to co je kratkodobo dobre „nechces, no tak nemusis“ pre dieta aj dlhodobo dobre pre dieta. A dieta si strazi iba kratkodoby horizont (ano jedna sa o zovseobecnenie ktore nepokryva 100% populacie a nemam statisticky udaj, ale povedzme ze vyznamne nadpolovicnu vacsinu). Edit: A ten dhodoby horizont by mali strazit prave rodicia.

Ziskat tieto navyky v mladom veku je jednoduche az primitivne, ked dieta ‚donutis‘ to (napriklad ten priklad vyssie) robit 20 dni tak sa mu to tak zautomatizuje ze to tak bude robit uz navzdy a pomoze mu to nielen v skole, ale aj v buducnosti v praci pretoze ten postup je cca rovnaky, akurat sa trosku zmeni slovnik.

Takze este raz, moj navrh same jednotky nieje z dovodu buzeracie, ale z dovodu aby sa dieta naucilo zakladne veci ako rozdelit si povinnosti, vediet co kedy treba urobit, pripravit sa na druhy den do skoly, dokazat „objektivne“ posudit ci je naucene za 1 alebo za 5 (alebo za lubovolne ine cislo medzi 1 a 5 ktorej je vam sympaticke ak to potrebujete takto explicitne napisat), dokazat odhadnut kolko trva ucenie, kolko trva konkretna uloha (nemyslim domacu ulohu v zmysle skolskeho procesu, ale ulohu v zmysle ucenia a pripravy do skoly, napriklad zopakovat si predmet pred pisomkou), pochopit skolsky/ucebny proces… A pochopit ze pre dosiahnutie cielu nestaci robit iba to co nas bavi, ale su aj aktivity ktore nas nebavia, ale su proste nutnou sucastou toho aby bolo mozne vykonavat aktivity ktore nas bavia.

Příspěvek upraven 02.10.24 v 19:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin