Problém na střední škole

Anonymní
2.10.24 08:09

Problém na střední škole

Dobrý den, syn se na jaře nedostal na svou vysněnou školu. V druhém kole si zvolil školu, která ho teď ale vůbec nebaví. Jsem z toho opravdu nešťastná, totálně tam na to kašle. Jaké máme možnosti. Jediné co mě napadá, že by se začal připravovat na přijímačky a na jaře to zkusil jinam.Ale to už se mi pak vykašle na učení úplně. Zohledňuje se vysvědčení v pololetí u střední školy? On chce úplně jiný druh oboru, takže je mi jasné, že začne znovu od prváku :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4943
2.10.24 08:17

Zkusila bych obvolat školy s tím vysněným oborem, jestli jim náhodou někdo nevypadl a neumožnili by přestup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
2.10.24 08:30

Taky bych zkusila zavolat na tu vysněnou školu, ale moc šancí bych tomu nedávala. Začala bych na něj apelovat, ať se učí na přijímačky, co taky jiného. Škoda, že si nedal druhou školu podobného typu, přestup by byl snazší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35777
2.10.24 08:31

Zkuste obvolat nějaké školy co by ho bavili jestli nemají místo a byl by možný přestup. Kdyžtak i soukromé, pokud si to můžete finančně dovolit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.24 08:51

@JancaS84 To už jsem zkoušela, vypadá to na jedinou možnost, zkusit na jaře znovu přijímačky. Zase je asi lepší teď, než kdyby nám utekl třeba až ve třeťáku. Snažila jsem se mu vysvětlit, že když si to dodělá a udělá maturitu, tak pak bude snažší jít si za svým snem.Ale je to úplně marné :roll:

• Citovat
  • Upravit
53190
2.10.24 08:52
@Anonymní píše: Více

No protože studovat 4 roky na něco, co dělat nechci a nebaví mě, je pěkná kravina a on to ví :nevim: Ať prostě nějak dopytlíkuje tento ročník, u toho se soustavně připravuje na přijímačky, aby se dostal. U kluka jeden rok „odkladu“ zase až takovou roli nehraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3796
2.10.24 09:10

No dobře, ale co když se do vysněné školy opět nedostane? Půjde smažit hranolky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4943
2.10.24 09:13

A ty obory jsou jaké? Je to opravdu tak strašně daleko od sebe?
Já bych rozhodně tlačila na to, že do současné školy bude chodit a aspoň trochu se připravovat. A jestli chce, tak bokem teda pojede přípravu na další přijímačky. Ale je velké ryziko, že se zopakuje situace z loňska, protože proti němu budou v tom krysím závodě stát děti z devítek, které mnohdy celý rok nedělají nic jiného, než se připravují na zkoušky. Měl minulý rok rezervy v přípravě? Mohl dělat víc a nedělal? To je asi taky docela důležité. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
2.10.24 09:19

Teď v prváku bych neřešila, že „přišel“ o prvák a jen doufala, že se dostane na tu vysněnou.

Zaplatila bych mua si i doučování nebo speciální kurz, prostě udělala maximum. Ale trvala na tom, aby se učil i do současné školy, protože co když se nedostane…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.24 09:28
@Zmatka píše: Více

Přesně takhle bych postupovala já.

Vysvědčení bude uvádět zase to ze základky, pokud se na dané škole ke známkám přihlíží.

A fakt je lepší, když půjde na školu, která ho (snad) bude bavit. My jsme syna nechali osmiletém gymplu, i když v kvartě mu učení moc dobře nešlo a nebavilo ho to, v kvintě to už šlo hooodně těžko.

Na jaře šel na přijímačky a teď je na čtyřletém oboru s maturitou v oboru, který ho baví a vypadá to zatím velmi nadějně. Holt je ve třídě nejstarší, ale ničemu to nevadí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.10.24 11:34

Řekla jsem mu, že pokud chce, ať si tedy udělá přípravu, ale prostě se bude i věnovat učení v současné škole. Školy si na jaře vybere sám a já mu do ničeho nebude zasahovat. Pokud se mu to nepodaří, zůstane na škole kde je.
A hlavně jsem mu vysvětlila, že tímto moje snaha končí. Minulý rok jsem vše zařizovala, nervovala se s ním u učení, teď si to bude muset odřít sám.

• Citovat
  • Upravit
8984
2.10.24 11:47

Už bych žhavila telefon, e-mail a kontaktovala bych vysněnou školu, jestli mají místo na možný přestup. Pokud ne. Tak by s dítětem proběhla debata, jestli chce zkusit řešit místa na stejném oboru, přestože bude jinde. Jestli je ochotný dojíždět a je to cesta, aby byl spokojený a mohl studovat. Nebo chce zkusit znovu přijímačky na vysněnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
2.10.24 11:53

Ne v případě znova přijímaček podáváš opět vysvědčení z 8 a 9 třídy.

Jinak bych zkusila tu školu kontaktovat, ale záleží jako moc ty přijímačky neudělal.
Jinak to že se nedostane, nebaví, nebude první ani poslední. Pokud opravdu chce a škola ho nevezme, tak prostě se učit a učit a učit … Vždyť to může zkusit. No a na stávající škole by mohl procházet, protože co když je neudělá že :nevim:

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
2.10.24 11:55

Protože nebuďe mít vyjeté vysvědčení od ZŠ na potvrzení bude dávat ověřené kopie vysvědčení jako přílohu do Dipsy.

• Citovat
  • Upravit
12214
2.10.24 13:49

S dcerou jsem vloni prošla něco podobné. Na tu co chtěla víc se nedostala a na tu, co chtěla taky, ale trošku míň na tu se dostala.
Taky po měsíci, že ji to nebaví a že chce jinam.
Jenže o té škole mluvila 2 roky. Hlavně ale nebyl důvod ten, že baví-nebaví. Jednoduše ji ten přechod na střední zaskočil tak, jak to nečekala. Že nestačí jenom dávat pozor ve škole, jak ji to stačilo na základce.
Pomohlo až to, že jsem ji poradila, aby se podívala na studijní plány škol, kam by chtěla jít a zjistila, že maturitní obory mají +- podobný počet hodin maturitních předmětů, na všech je občanka a dějepis v určitém množství, informatika že je taky všude.
2 měsíce trvalo než si to sedlo.
Jednak to přijmula, že ta náročnost je prostě jinde a taky si našla kamarády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin