Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Chtěla bych se na něco zeptat. Mému staršímu synovi bude sedm let. Půjde letos prvně do školy. Nikdy mi nepřišel nějak extra opožděný, snad jen víc dětinský. Ani jeho pediatrička nikdy nic neříkala. Je těch problémů víc. Například i špatně mluví. Hodně lidí mu nerozumí a i já mám někdy problém. Žádala jsem o poslání na logopedii, ale doktorka prvně říkala, že do pěti let nemá smysl řeč řešit, že se to časem zlepší. Potom to zas sváděla na špatné zuby (přední má po lécích vydrolené). Až teď začala uhánět, že to není normální. Jenže on jde za pár měsíců do školy, a na logopedii nás objednali až na léto, dřív není volný termín. Bude s tím boj, učitelé mu nebudou rozumět. Problémy jsou i jinde. Není schopný se naučit všechny barvy. Základní zná, ale už si nedokáže zapamatovat například co je bledě modrá a co tmavě modrá. Také jsme ho učili tkaničky, ale jak to pár dní neprocvičí, zapomene to a musíme se to učit od znovu. Není ani schopný něco pořádně namalovat, ale třeba vybarvovat umí pěkně. A takových věcí je víc. Navíc u ničeho nevydrží. Chci si s ním malovat, ale nebaví ho to, chci s ním vystřihovat a lepit, nechce, je to nuda. Loni jsem si zažádala o odklad, letos to už nešlo, ale i učitelky u zápisu řekly, že by to potřeboval. V pedagogicko psychologické poradně jsem řekla, že uvažuji o zvláštní škole. Psycholožka řekla, že rozhodnutí je na mně, ale nehrotila by to a prý mám počkat, jak se mu povede v normální škole, že přeřadit ho mohu vždy. Co myslíte, je to normální? Opravdu se jedná jen o nevyzrálost, která časem pomine?
A další problém je v jeho chování. Stále řeší, že jednou zemře on i já, a že to nechce. Snažím se mu vysvětlit, že to přijde za hodně dlouho, až budeme moc staří, ale on naříká (nepláče), že se toho bojí. A pak, přestože byl vždy docela hodné dítě, snad jen trošku živější, poslední dobou má velké problémy s kázní a dokonce začal ubližovat dětem okolo, což nikdy nedělal. Když se ho ptám, proč to dělá, nedokáže mi odpovědět. Nejsem si vědomá žádných negativních vlivů kolem něj. Zvažuji návštěvu dětského psychologa nebo psychiatra, ale jeho dr. s tím nesouhlasí. Prý se jedná (v případě ubližování) o dětský vzdor a zjišťování kam až může zajít a co mu dovolím. V případě strachu ze smrti tvrdí, že je to tím, že až teď si začal smrt uvědomovat a má přirozený strach z neznámého. Já jsem z toho všeho ale zoufalá a už i zvažuji změnu obvodního lékaře, přestože jsem s touto doktorkou byla vždy (až na tu logopedii) spokojená. Prosím o váše názory.
@Sluníčkonesvítí
Myslím, že bys určitě měla jít na další vyšetření k psychologovi. A pokud doktorka říká, že má jít do normální školy a pak ho přeřadíš, tak mi přijde, že neví, o čem mluví. Pro dítě je obrovský problém pocit selhání… Takže bych oběhla vyšetření. Třeba by měl syn narok na asistenta pedagoga, který by mu v normální třídě pomáhal. Každopádně bych zjistila, kde je problém dřív než půjde do školy. S tou logopedií mi to přijde zvláštní. Určitě se to mělo řešit mnohem dřív. Co logopedie v jiném městě? Drzim palce, ať vše zvládnete. Nástup do školy je veliká změna.
@Tinakaterina o tom přeřazení z normální do zvláštní školy mi neřekla pediatrička, ale přímo psycholožka v pedagogicko psychologické poradně. A bohužel, dojíždět do jiného města na logopedii si nemohu dovolit, navíc co vím od ostatních maminek na netu, je to všude stené s objednacími lhůtami ![]()
@Sluníčkonesvítí
No nechci si představovat, jak musí být dítěti, které chodí do nějaké školy a najednou musí školu změnit a jde do zvláštní s tím, že na to nemělo ![]()
Jinak nevím, co poradit. Ale syn má ve třídě spolužáka, který ubližuje ostatním a musím říct, že je to obrovský problém pro všechny. Moc se mi nelíbilo, že mi chodil domů s modřinama, jak je onen spolužák bouchal jen tak z ničeho nic
no časem se proti němu všichni spikli a nikdo ho nemá rád a naučili se bránit. Paní učitelka je taky zoufalá, protože musí zvládat třídu se třiceti dětmi a jeden takový dokáže vše nabourat. Bohužel rodiče jsou laxní, rozvedení a nic neřeší. Dotyčného kluka je mi líto… Je to problém.
Nedala bych na názor jednoho doktora, když už sama zakládáš diskuzi, tak si uvědomuješ, že problémy jsou. Drzim palce, ať se vše vyřeší a syn nemá třeba poruchu autistického spektra nebo něco podobného.
@Tinakaterina doufám, že tak zle nebude! Také jsem z toho nešťastná ať už z jeho vývoje a nebo z toho chování. Celkově má problém s kázní. Neposlechne, odmlouvá plus to, co píši v diskuzi. Jsem z toho špatná, protože do nedávna byl hodný, až mi ho kamarádky záviděly. Poslechl (netvrdím, že na slovo, ale většinou stačil ošklivý pohled a už se zklidnil), nikdy nijak neodmlouval, hezky si hrál s dětmi mladšími i staršími, věděl, že nemůže mít vše co vidí. To teď najednou pominulo. Na svůj věk je drzý. Když mu něco nekoupím, protože na to nemám, vynadá mi, že jsem si ho neměla pořizovat, když nemám peníze na to, co on chce. Kolikrát mě jeho chování dožene k slzám. To pak chodí a říká, jak mě miluje, a že jsem ta nejlepší máma na světě. Dřív na něj platil otec, který s námi už několik let nežije. Dneska mu řekne, že on mu nemá co poroučet, protože žije se mnou. Začal za podobné výlevy dostávat přes pusu, ale nepomáhá to. Pořád hledám příčinu v tý změně v chování, ale na nic nepřicházím. Ale ve školce s ním problém není, ani tam dětem neubližuje. Ubližuje jen těm ve svém okolí. Kamarádům, příbuzným.
A není to tím, že se bojí změny, která v podobě školy přijde. Je možné že má stach proto kope kolem sebe.
Ahoj a vy jste teda byli na vyšetření v poradně? Ptž tam by měli vydat zprávu o tom, zda je buď nutný odklad nebo vhodná zvláštní škola. Pokud má syn problémy, tak bude v běžné škole nešťastný.
Chtělo by to mít v ruce nějaký dokument a neohlížela bych se na dr. ptž ta je evidentně mimo.
Pokud možno změn dr. mám doma to samé až na to ublizovani…
Syn byl od malička strasne živý, už od 2 let dochazime k dětskému psychologovi, nezvladala jsem ho a byla jsem z něj vyrizena, diagnozu má hyperaktivitu a ADHD, nic strašného, dá se s tím normálně žít, už ve školce byly problémy, neustále narusoval chod třídy, nedalo se pracovat s ostatními dětmi, syn do školky nechtěl, psycholozka doporucila speciální školku, v psychologicko pedagogicke poradne nám zprávu jen razitkem potvrdili a syn prestoupil do speciální školky, pak následovala speciální škola, tam jsou pedagogové pripraveni na živé děti a umí si s nimi poradit ![]()
Zkusila bych urgovat termin na logopedii, s tim, že je to urgentni. Logopedie uže byt v 1.třide velky problem.Mam syna s logo vadou a vim o čem mluvim.Pak vyšetření v PPP, at maš v ruce nějaky papir s doporučenim. Ať odklad, integraci v ZŠ nebo doporučení nějake specialni školy.
K tomu převadění děti za školy do školy. Syn absolvoval 1.třidu na běžne ZŠ, do druhe přechazel ana specialni školu mimo město. JE na intzernatě, domu jezdi na vikendy.BYlo to hodně těžke a složite, začatky mně hodně bolely.Ale nebral to, tak že něco nezvladl.JE to o tom jak se to vysvětli. A on sam ten problem vnimal.
U nas je těch poruch krom logopedie vice.
Ale v tvem připadě uhanět logo a možna změnit OL. Obě me děti chdi na logo od 3,5let
Určitě bych trvala na vyšetření psychologem. K té špatné výslovnosti - problémy s řečí má čím dál víc dětí a na většině základních škol fungují logopedičtí poradci, jsou to učitelé nebo vychovatelé, co mají proškolení a dětem s řečí pomáhají. Můj nejmladší syn měl hodně špatnou výslovnost, už během školky chodil na logopedii, ale tam tak neuvěřitelně zlobil a odmítal spolupracovat, že se mu řeč srovnala právě až během 1. a 2. třídy na základní škole, kde docházel na „logopedický kroužek“.
K té zvláštní škole - ve zvláštní škole jsem kdysi dělala asistentku pedagoga. Byla to skvělá škola, kde většina dětí nebyla ze sociálních důvodů, ale právě jen z důvodů nějakýho handycapu. Pro většinu z nich to bylo jediné a právné řešení a z některých, který by v normální škole byli outsaidři, tam byli hvězdy třídy. Přesto bych zvláštní školu hodně dobře zvážila, ale rozhodně bych jí nezatracovala a neviděla jako případnou tragedii. Pokud vím, tak i na normálních školách je možnost ject s žákem podle osnov zvláštní školy tzv. zvláštního režimu. Vím od známé, co je učitelka, že u nich na škole takhle několik dětí učí a mají k ruce asistenta pedagoga. Ovšem je taková doba, že školy šetří, na asistenta pedagoga už nezbývají peníze a proto je učení podle jiných osnov dost problematický.
Zkus se zeptat na Rodině. cz, tam chodí hodně učitelek, jak je to v praxi a co by ti poradili.
Myslím si, že tady došlo k zanedbání ze strany „chytrých“ - dětské lékařky, která Ti radila, ať vydržíš. Je pravda, že těch 5 let je na logopedii ideální čas, do té doby má šanci se vše spontánně upravit. Já osobně bych s dítětem, které je jinak normální, dřív nešla. I R a Ř nastupuje fyziologicky mezi 5. a 6. rokem, nevidím důvod, proč to hnát dopředu, to je taky trend dnešní doby a možná to tak lékařka brala..Ale musí být schopná dítě komplexně posoudit.
Co se týče té logopedie, termín teď neuženeš, zvlášť ve druhém pololetí školního roku, kdy je tam po zápisech a před nástupem do školy „nátřesk“
Co se týče té smrti, je to normální, děti to v určitém obdobní hodně řeší, většinou kolem 5 let. Teď momentálně to hodně řeší moje 4 letá dcera. Je to období a zase to přejde.
Já bych psychologa navštívila..Dr. bych se neptala, jen bych si striktně vyžádala doporučení..Protože bez doporučení, bohužel, by mohl být problém s proplacení pojišťovnou, musela bys návštěvy plně hradit sama.
A co se týče toho přechodu do zvláštní školy, kdyby k tomu došlo, nedělala bych z toho takovou tragédii
Pokud dospělí o tom nemluví dnes a denně a nevyzdvihují ty důvody, tak samo ani nemusí vnímat, že jde do ZVLÁŠTNÍ školy.
Naopak, vyzdvihovala bych pozitivní důvody, že tam bude méně dětí, hodnější paní učitelka, že mu to půjde líp..
Kamarádka to řešila se čtvrťákem předloni. Nešel teda přímo do zvláštní, ale do integrované třídy na jinou základku ve městě. Má nějaké specifické poruchy učení a problémy s chováním, nezvládal tempo v některých předmětech na normální škole, navíc si nesedl s učitelkou, dávala mu to sežrat, je hyperaktivní..PPP doporučila změnu školy a úplně v pohodě, kluk s učením sice dál bojuje, to se nezlepší mávnutím kouzelného proutku, nároky jsou všude, ale je v pohodě, protože ty nároky nejsou tak vysoké a jeho chování zvládají. Kamarádka říkala, že se mu zlepšilo spaní, celková nálada a chuť do učení, má najednou hodně energie pro nové činnosti. Donesl i pochvalu, což se v bývalé škole nestalo.
Běžně se stává, že se děti přestěhují a zvládnout to musí taky..Já vím, že to není úplně přesné přirovnání, protože zdravé dítě náročné situace zvládá líp než to, které je nějak hendikepované a vyrovnává se hůř..
Ale nebyla by to tragédie.
Odklad bych nechtěla už v 7. letech. Myslím, že tím by se problém jen prohluboval. Chtěla bych, aby už nastoupil do školy, kam, to musí posoudit odborníci..Přeju šťastnou ruku při výběru, protože Tvoje lékařka je zářným příkladem, že někdo lpí jen na tom svém názoru.
Já bych teda se svým dítětem, kdyby mělo nějaké problémy, dojížděla. Udělala bych proto všechno. Pokud nemáš auto, je možné i autobusem nebo vlakem, sedmileté dítě by to už mělo zvládnout..Bude teplo, lze to spojit s nějakým výletem a obědem mimo domov
Pokud nemáš malého kojence, tak nevidím důvod, který by Ti v tom měl bránit.
Známá jezdí s autistou do 100 km vzdáleného Brna, naštěstí jen nárazově, ale jezdí..Znám další 2 rodiny taky vozí dítě pravidelně do Brna do školy k vůli nějakému problému. Protože jde o malé dítě, nechtějí internátní školu, ale jezdí denně.
U syna to může být i taková ta první puberta, děti v tomhle věku začnou být hubaté, odmlouvají a pod. Má to víc dětí, co jsem četla, zkušenost zatím nemám ![]()
Může tam být i vliv toho rozchodu s otcem, to je pro děti hodně náročná situace, i když je to už pár let, možná psycholog by v tomhle mohl poradit.
S tím ubližováním ostatním nevím, nemůže třeba někdo ubližovat třeba někdo ve školce jemu? To mě jen tak napadá, tak třeba to je reakce na to, nevím. Taky není dobré to přehánět s tělesnými tresty, pokud dostává doma přes pusu je možné, že to pak zkouší na druhé, většinou na ty slabší, protože on taky dostává od „silnějších“.
Pokud by sis nevěděla rady a vše selhávalo, tak je dost dobrých knížek jak na výchovu, třeba „respektovat a být respektován“ a jiné. Je to o jiném stylu komunikace a přístupu k dětem, někdy může něco z toho zabrat.
A nedej tolik na doktory, mně taky doktor tvrdil, že je na logopedii dost času, ale já mám svou hlavu, syna jsem objednala bez něj. Tady se teda nečeká vůbec, alespoň u té logopedky kam jsme se objednali, zkusila bych se objednat i jinam, tady okolo je jich třeba docela dost. Do školy jde za 1,5 roku, ale už čtvrt roku chodíme a logopedka říkala, že je to tak akorát.
Jinak syn je na tom podobně, nebaví ho malovat, vystřihovat a vůbec nějak tvořit, má probém s jemnou motorikou, držením tužky, tyhle děti to pak dělat nechtějí, protože samy i cítí, že jim to nejde. Taky zapomíná a nesoustředí se, to má teda od malička, že u ničeho nevydrží.
Já třeba uvažuju o Waldorfské škole, pro děti se špatnou motorikou je to prý ideální. Co se týče školy, tak to je těžké dilema, ale být tebou, tak vybírám dobře kam ho do dáš, pokud se rozhodneš pro kalsickou zš. Objela bych si školy v okolí, promluvila s učitelkama, které by měl mít. Pokud by to jen šlo, tak bych ho nedala někam, kde jich bude ve třídě 30. Sestra třeba nedala synovce do spádové školy, ale dováží je o město vedle, je jich ve třídě maximálně 15 a mají skvělé učitelky, které používají montesorri prvky a nemají problém s různě rychlými a pomalými žáky.
Nečetla jsem reakce… ad barvy… já jsem ani neučila světle a tmavě modrou a pod. prostě modrá je modrá
Leda při hře a pod. nebo když měl nové pastelky jsme ukazovali že ta je světlejší a ta tmavší, to bych asi nehrotila. Tkaničky Jára taky neuměl zavazovat, na co když má všechny boty na sucháč
takže ze zápisu jsme šli že má horší jemnou motoriku
Z naší zkušenosti ti můžu říct, že dítě fakt není cvičená opice a neudělá nic na požádání… a čím víc po něm něco chceš, tak just to neřekne nebo dělá že neví. neházela bych hned teda flintu do žita, že si to nepamatuje
. Kluk už teda v první třídě je, ale nějaký přednes nahlas (ásnička a pod) to neříkal nikdy, tvrdí že si to nepamatuje - pak ho slyším že si někde něco špitá;).
ad zuby - kluk neměl přední řezáky nahoře, a mluvit se naučil celkem dobře. Pravda třeba sykavky mu moc nešly to je jasný, ale rozumět mu je velmi dobře. takže bych s ním trénovala, opravuj a pod a pak teda tu log. poradnu no. ale určitě se rozmluví neboj.
@Ariadne v PPP jsme byli kvůli tomu odkladu v šesti letech a paní řekla, že se jedná jen o nesoustředěnost a nevyzrálost, kterou za ten rok dožene. Jenže on za ten rok neudělal sebemenší pokrok, přestože jsem se snažila to s ním dohánět.