Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím prosím máme problém. Synovi jsou skoro 3 roky a vůbec ho nemůžeme dostat ani do vany ani do sprchy. Dřív se koupal hrozně rád, ani mytí vlásků mu nevadilo a dnes ho do vany dostaneme jen násilím. Už nevím co mám dělat, do vany ho musíme dotáhnout a držet ho tam násilím,protože jinak z ní leze ven. Nikdy se mu nic ve vaně ani ve vodě nestalo, prostě z ničeho nic takhle otočil. Už je to asi tak měsíc co máme tento problém a už si moc nevím rady
chtěla bych aby se zase koupal rád a abych ho musela přemlouvat aby vylezl z vany a ne ho tam tahat a držet násilím
prosím poraďte
A jak často koupeš?
Problém by mohl být v tom „tahání a držení násilím“.
Něčím to ale začít muselo, neměl třeba nějaký nepříjemný zážitek v létě u bazénu?
Koupeme tak ob dva dny, podle toho jak se venku začunčí. nene právě že se mu nikdy nikde nic nestalo, najednou prostě otočil a vůbec nevíme co s ním. zase když ho nebudeme tahat a držet násilím, tak se nebude koupat vůbec ![]()
Ahoj, já bych taky řekla, že se mu někde muselo něco přihodit. Já tohle měla jako malá taky. A až po letech se můj strejda přiznal, že když mě měli na hlídání, tak na mě pustil sprchu a trošku mě opařil. No prostě, asi nenařídil vlahou, ale horkou. Od té doby jsem utíkala z vany namydlená, nenamydlená. Mamka ze mě šílela, držela mě tam násilím a pro obě to bylo stresující. Byla jsem maličká, ale tohle si fakt pamatuju. Možná kdyby to strejc řekl hned, tak by to mamka nějak vyřešila, takhle nemohla a trpěly jsme celá rodina.
No teda, s náma se mu nic nestalo a když jsem se ptala, tak mi všichni říkali, že u nich se taky nic nestalo
uaaa takže to násilím budeme muset asi zvládat ![]()
Je docela možné, že se mu něco zdálo…
Můj brácha, když mu byly asi tři roky, tak se mu zdálo, že spadl ze skály s autobusem - probudil se pláčem a vyprávěl nám to… Od té doby jsme ho do autobusu nedostali ani „za boha“!
Žádné vysvětlování nepomohlo, násilí už vůbec ne, to si lidi mysleli, že ho snad vraždíme… Samo to odeznělo, ale po dlooouhé době - přesně si nepamatuji, ale tuším +/- 2 roky… Neměl malý nějaký sen v poslední době, kdy třeba plakal? Spinká s Vámi nebo sám? Třeba jste ho neslyšeli… ![]()
Ještě dodám, že z ostatních dopravních prostředků žádnou hrůzu neměl… (auto, metro, tramvaj…) Jen ten autobus…
Co zkusit místo vany napustit doma malý bazének?
Já vím, trošku ztřeštěný, ale třeba to pomůže, třeba má strach jen z té vany......
Terez85 píše:
Je docela možné, že se mu něco zdálo…![]()
Můj brácha, když mu byly asi tři roky, tak se mu zdálo, že spadl ze skály s autobusem - probudil se pláčem a vyprávěl nám to… Od té doby jsme ho do autobusu nedostali ani „za boha“!
Žádné vysvětlování nepomohlo, násilí už vůbec ne, to si lidi mysleli, že ho snad vraždíme… Samo to odeznělo, ale po dlooouhé době - přesně si nepamatuji, ale tuším +/- 2 roky… Neměl malý nějaký sen v poslední době, kdy třeba plakal? Spinká s Vámi nebo sám? Třeba jste ho neslyšeli…
Ještě dodám, že z ostatních dopravních prostředků žádnou hrůzu neměl… (auto, metro, tramvaj…) Jen ten autobus…
Co zkusit místo vany napustit doma malý bazének?
Já vím, trošku ztřeštěný, ale třeba to pomůže, třeba má strach jen z té vany......
ten sen mě taky napadl. já se jako malá zas bála nočníku kvůli zlému snu ![]()
Děkuju moc. no my to nezjistíme, on nám totiž ještě nechce mluvit tak nic neřekne, ale spí v ložnici s náma (ale na své posteli), takže jen trošku zaječí tak jsem u něj
opravdu už nevím co s ním, dneska to zkusíme vymyslet nějak hrou, ale vypadá to, že to budeme muset zkoušet asi každý den si myslím a snad se nám to povede překonat nějak
doufám, soused už na nás chtěl volat sociálku, že ho tu snad vraždíme
Bazének…to je nápad, tak to zkusím
neumím si totiž představit, že bych ho cca. 2 roky nekoupala
tfuj tfuj… no snad nevyplavíme souseda ![]()
Ja te uklidnim.Prejde to meli jsme tedka obobi taky.Proste z niceho nic.Pry se to stava.Odeznelo to po nejakem mesici.
Nosfinka píše:
Prosím prosím máme problém. Synovi jsou skoro 3 roky a vůbec ho nemůžeme dostat ani do vany ani do sprchy. Dřív se koupal hrozně rád, ani mytí vlásků mu nevadilo a dnes ho do vany dostaneme jen násilím. Už nevím co mám dělat, do vany ho musíme dotáhnout a držet ho tam násilím,protože jinak z ní leze ven. Nikdy se mu nic ve vaně ani ve vodě nestalo, prostě z ničeho nic takhle otočil. Už je to asi tak měsíc co máme tento problém a už si moc nevím radychtěla bych aby se zase koupal rád a abych ho musela přemlouvat aby vylezl z vany a ne ho tam tahat a držet násilím
prosím poraďte
Náš syn to měl teď taky, pomohlo, když se jeden z rodičů koupal s ním, teď po čase se už zase koupe sám.
Děkuju moc, snad to opravdu odezní. Zkoušela jsem se koupat i s ním, ale vany prostě vlézt nechtěla a ani se mnou tam být nechtěl
tak uvidíme, opravdu doufám, že se to zklindí
takhle se trápíme oba dva hrozně moc ![]()
Děkuju za nápad na bazének a rovnou hlásím, malej se koupe - v bazénku v koupelně
ale koupe. sice protestoval když jsem ho myla, ale zvládl to bez slzičky, tak asi budeme muset koupit větší bazén ![]()
Nosfinka píše:
Děkuju za nápad na bazének a rovnou hlásím, malej se koupe - v bazénku v koupelněale koupe. sice protestoval když jsem ho myla, ale zvládl to bez slzičky, tak asi budeme muset koupit větší bazén
Jéé, tak to mám radost, že to zabralo!
snad se to brzy zlepší a bude vše jako dřív!
![]()