Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Už si vážně nevím rady jak „ochočit“ to mé dítko. Je to andílek, smíšek, ale jen do doby, kdy mu jak já říkám „rupne v bedně“. Úplně stačí,aby se mu nepodařilo kopnout do míče, aby mu spadla hračka, aby kolem něho prošel kocour zrovna ve chvíli, kdy na něho prostě nemá náladu a je zle! Začne šíleně ječet, pištět, dupat na místě a začne mlátit do všeho kolem sebe a co je nejhorší-přijde ke mě a praští i mě!!Jakékoli pokusy o utišení nezabírají. Naopak je to ještě horší. Vyzkoušela jsem všechno. Po dobrém, po zlém......zkusit ho zabavit něčím jiným. Bohužel
Vše vede jen k tomu, že přidá a je ještě víc zlý
Četla jsem na netu hodně článků o „období vzdoru“ ale na něho opravdu neplatí vůbec nic. Mám úplně úzkost z toho, když tohle začne dělat venku mezi lidmi. Absolutně nevím, jak se chovat
Od malička je zvyklý na pozornost. Sám si hrát neumí a pořád mě všude potřebuje no a nedejbože, když mu řeknu NE. nebudeme si hrát..... Začíná to všechno znovu
Vydrží se vztekat a ječet 3/4 hodiny a někdy z toho i vysílením usne. Když za ním jdu v úmyslu ho utišit a říct mu, že už to stačilo, ať jde ke mě, je to ještě horší a o to víc řve.
Omlouvám se za román, ale opravdu budu vděčná za jakoukoli radu!!
Mila ulicnice, vyrusta vam doma maly otrokar, ktery vas ma omotane kolem prstu…sama zminujes, ze si neumi sam hrat a je od malicka zvykly na pozornost. Ono rict mu NE a myslet NE, jsou 2 veci. Vas chlapecek musi pochopit, ze je to on kdo se musi naucit poslouchat VAS a ne vy jeho. K jeho zachvatum…doporucuji IGNOROVAT!!! Jen at se vzteka. Ono ho to taky prestane bavit, kdyz uvidi, ze si ho stejne nikdo nevsima…cim vic ho budes utesovat a nedejboze konejsit, za to, ze mu spadla hracka..
musis byt nekompromisni mamo, je cas na disciplinu…at si malej zvyka…
. Drzim pesti. ![]()
díky moc za příspěvek! Ignoruju ho co se dá- bohužel, když takovýhle hysterák přijde v 10 večer a bouchají na nás sousedi, je to něco jiného
No a rada co se týče toho mlácení? Ještě jsem zapoměla napsat, že když je u babičky, je to zlaté dítě!! Nezabrečí, neodmlouvá. Jakmile se ale oběvím já, začne to
Jasně ignorovat
Já se s malým taky nechci bavit když řve a něco si snaží vyřvat(já mu teda fakt nerozumím když do toho řve).
Souhlasím s příspěvkem nade mnou ![]()
Když se vzteká u kopání do míče-nezabírají domluvy,ukončit hru…Když je zlý na tebe,ať jde do pokojíčku a přijde až se bude umět chovat.....
Chápu,že ty noci jsou hrozný-taky jsme si tím prošli,ale ať prostě řve.Určitě bych nekonejšila,že mu upadne hračka,něco jiného je když se rozbije ![]()
Ještě bych zkusila pevné objetí…určitě neustupovat a NE je NE.
S odpuštěním z něj vychováváš pěkného spratečka ![]()
Máme to samé… Já teda jsem dělala všechno možné,a by to bylo po dobrém- žádné fyzické tresty.. Po zadku dám opravdu hodně vyjímečně, ale u nás začalo zabírat spíš takový spíš přísný výrazv obličeji a hodně zvýšený hlasa běž do pokoje a když nešel, tak jsem ho tam odvedla zavřela dveře a buď si tam..
Můžu říct, že to časem pomohlo… Samozřejmě zase kdo čtou chytré knížky, tak napíšou, že je to psychická újma, když dítě někde zavřete s tím, že až bude hodné má křpijít, že je to, že ho nemáme rádi
Už s takovou rakci jsem se setkala, ale můžu říct,že to zabralo, malý na zadek nedostáváa zbytečně tady na sebe neřveme jak on tak já
![]()
Nene, nekonejším.Rozhodně ho nelituju, když mu upadne hračka!! Jen jsem opravdu zkoušela vše možné…a to po dobrém i po zlém! Toho, že z něho bude sprateček se právě docela děsím. Proto se ptám na všemožné zkušenosti a rady
Pevné obětí je děs!! Začne řvát ještě víc, i když si do té doby myslím, že už to víc ani nejde
Zrovna dneska- byli jsme dopoledne na hřišti a byl zlatej! Houpal se, hrál si s míčem, byli jsme se podívat u řeky…a v poledne domů na oběd! U vchodu se ale zarazil a začal utíkat a řvát. Prostě domů ne a ne! Opět- po dobrém ne (slibování, že po obědě a spinkání opět ven půjdeme nezabralo) tak jsem ho čapla a šla. No, ale o mi opět jednu vrazil
Dostal přes ruku a vynadáno! Ale vím, že to prostě stejně udělá znovu
To pevné objetí nedělej, to si myslí je kravina!!!!!!!!!! MOžná to zabere na nějaké dítě, ale je to jak ze vším, na každé platí něco jiného..
Můjmalý od malička nesnáší vyloženě mačkání, tulení.. Kdyby mu toto udělala, tak dostane větší hysterii a to ani nemusí zlobit..
Chápe už vzítí oblíbené věci??? Že bys mu vzala třeba autíčko oblíbené, když zlobí??
Ještě je na toto malý, ale já mám chlapečka v prosinci tři a už chápe, když zlobí a jdu a vezmu DVD Krtečka
že se nic pouštět nebude, tak se s nim už lepší domlouvá
Příspěvek upraven 11.09.11 v 13:12
Obdobím vzdoru opravdu prochází každé dítě. Jediná opravdu univerzální rada je DŮSLEDNOST - ve smyslu, že vztekem nesmí nikdy dosáhnout toho, co chce… To je aplikovatelné na každé dítě.
Už jen samotný fakt, že se takto vzteká jenom s maminkou, o něčem svědčí - konkrétně o tom, že maminku má omotanou kolem prstu, že moc dobře ví, že maminka je slabý článek, který je nejistý, povoluje, utěšuje, zabavuje a u něhož se dá nejsnáz dosáhnout svého.
V zásadě také souhlasím s prvním příspěvkem.
uličnice píše:díky moc za příspěvek! Ignoruju ho co se dá- bohužel, když takovýhle hysterák přijde v 10 večer a bouchají na nás sousedi, je to něco jiného
No a rada co se týče toho mlácení? Ještě jsem zapoměla napsat, že když je u babičky, je to zlaté dítě!! Nezabrečí, neodmlouvá. Jakmile se ale oběvím já, začne to
Vidis, tady to o necem svedci…u babicky je hodny a jakmile se objevis,zacina peklicko…protoze vi, ze s tebou muze zametat..
. Deticky jsou moooc vychytrale…proste musis zmenit strategii..jsi hodna mama, kdyz je on hodny chlapecek…no a kdyz zlobi, tak proste prijde trest…nerikam fyzicky…nerikam, at na nej kricis…to podle me stejne nepomuze, ale proste ho vzit za ruku, postavit do kouta a rict mu, klidnym ale pevnym hlasem, ze bude v koute, za to ze zlobil (nejlepe mu vysvetlit konkretne za co). Tohle ja mam odkoukane od Supernanny v TV, podle me je Jo Frost uzasna a jeji metody zboznuji a urcite je hodlam praktikovat, az se nas malej do toho obdobi dostane…no a sousedi holt musi vydrzet…snaz se jim vysvetlit, ze maly ma momentalne obdobi vzdoru, takze obcas je proste slyset i vecer…i kdyz v 10 vecer uz by opravdu mel davno spat…rezim vam nic nerika? ![]()
O Supernanny slyším prvně. Ano, režim nám něco říká. Poslušně si jde v 9 večer lehnout do postýlky. Neříkám, že okamžitě usne, ale hraje si tam a potom usne. No a právě, když ho to chytne, začne řvát a ječet. To vztekání trvá klíďo 3/4 hodiny a to už je potom kolem té 10 večer
Poslední 3 dny praktikuju toto- jakmile praští a začne se vztekat, dostane přes ruku, a pošlu ho do pokoje! Opravdu tam odejd a zavře za sebou dveře. Někdy vyčerpáním i usne… Ale zatím nepozoruju žádné zlepšení
musíš mu dát najevo, že jeho chování není v pořádku! tak to prostě nejde a tak se chova nemá! těžko se radí jak toho dosáhnout… nechat být… odejít z místnosti a nechat ho tam samotného… prostě cokoliv! moje dcera několikrát skončila pod studenou sprchou!
prostě takhle ne! to není dobře a za každou cenu ukázat, že to opravdu není dobře a že si tímto nic nevydobyde! ba naoopak.. že zůstane sám v pokoji… někdy to nejde.. ale stejně to nějak vymyslet.. když to udělá venku odvést někam kde děti nejsou a nechat ho tam… jít od něj dál.. a nechat být..
popř. nevím zda jsi zkoušela metodu pevného obětí.. ![]()
věř, že je to období! ale je důležité aby viděl, že si tímto způsobem opravdu nic nevykřičí.. a věř, že za chvíli dá pokoj!