Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Přidávám se k tématu. Přítel pronajímá byt kousek od místa, kde bydlíme a všichni to vědí. Sousedé se začali stěžovat na nájemníky, že dělají hluk ve dne i v noci, kdy chodí z hospody domů. Nájemníci jsou romové ale přítel s nimi problém nemá, jelikož platí. Teď každou chvilku někdo přijde za námi domů a stěžuje si na ně. Když s nájemníky přítel mluvil, tak mu tvrdí, že oni rámus nedělají, že to dělají sousedé v bytě nad. Příteli přišel dopis od SVJ, že je má poučit o slušném chování, tak přítel nájemníkům poslal doporučený dopis, kde je prosí o dodržování domovního řádu, kde je i bod s hlukem. Sousedé teď na přítele podali žalobu na přestupkovou komisi. Neví, co má dělat, jelikož nájemníci mu platí a i když je bude chtít vyhodit, tak si myslí, že to jen tak nepůjde a stejně se neodstěhují nebo natruc ten byt zničí. Ale určitě kvůli nim nechce mít potíže ve městě…
Mno ideální by asi bylo, kdyby sousedi dali echo příteli, že jsou nájemníci v hospodě a on si na ně počíhal, samozřejmě tak, aby oni to nevěděli.
@lleennttiillkkaa sousedi příteli oznámili, že to řešit nechtěj a že at přítel zaplatí pokutu na přestupkové komisi, že to tam budou dávat každý měsíc a pochybuji, že by takto chtěli spolupracovat - a hlavně přítel dělá na směny a dělá přesčasy, takže moc doma není… ![]()
Dobrý den, v současné chvíli máme první velkou negativní zkušenost s nájemníkem kterému jsme pronajali dům.
Vypověděli jsme mu nájem a čekáme na odstěhování. Bohužel až nyní jsme zjistili, že pan Tomáš Laštovička má úřední adresu v Železném Brodě a tím se začínáme obávat vymahatelnosti dluhu. Máte někdo podobnou zkušenost? Máme právní zástupkyni, která celou záležitost za nás řeší, bohužel jak se říká „kde nic není, ani smrt nebere“.
Pána jmenujeme celým jménem, jako varování pro případné budoucí majitele nemovitostí jako rizikového klienta. Dluh na nájemném za celou pronajatou budovu je v současné chvíli více než 170 tisíc.
Předem děkujeme za rady.
Ahoj holky potřebuji radu. Sestřenice bydlí v bytě a byt nájemník nad ní je v podnájmu a má psa. Když odjede je pes sám a celou dobu štěká a to i do noci. Je to šíleně slyšet a to vím i já byli jsme u ní o víkendu a v noci šílené. Prostě dokud nepřijede pes nepřestane. Majitele bytu v domě nikdo nezná koupil ho a hned pronajímal a s nájemníkem není řeč. Soused co je vedle a taky ho to ruší říkal že příště už zavolá policii ale co oni zmůžou když je tam pes zavřený sám. Je to ale šílené když se v noci a ani po noční nemůže vyspat. anonym
@Anonymní píše:
Ahoj holky potřebuji radu. Sestřenice bydlí v bytě a byt nájemník nad ní je v podnájmu a má psa. Když odjede je pes sám a celou dobu štěká a to i do noci. Je to šíleně slyšet a to vím i já byli jsme u ní o víkendu a v noci šílené. Prostě dokud nepřijede pes nepřestane. Majitele bytu v domě nikdo nezná koupil ho a hned pronajímal a s nájemníkem není řeč. Soused co je vedle a taky ho to ruší říkal že příště už zavolá policii ale co oni zmůžou když je tam pes zavřený sám. Je to ale šílené když se v noci a ani po noční nemůže vyspat. anonym
Je to družstevní byt nebo byt v osobku? My třeba máme sepsáno ve stanovách, že v domě musí být klid. Psi jsou respektováni, nesmí dělat bordel a rušit noční klid.
Byty jsou v osobním a ve stanovách mají noční klid. Když to ale nezajímá majitele tak prý ten správce s tím nic nezmůže a majitele ani neznají.
@Anonymní píše:
Byty jsou v osobním a ve stanovách mají noční klid. Když to ale nezajímá majitele tak prý ten správce s tím nic nezmůže a majitele ani neznají.
Vyvěsit na nástěnku, že pes neustále v noci štěká a ruší noční klid. V rámci dobrých sousedských vztahů prosíš o vyřešení problému. Pokud pes bude štěkat dále, zavolat hygienu ať pořeší normy hluku. Pokud ani to nepomůže, psa otrávit, odstřelit, nebo zastřelit majitele ![]()
Ale rozumím ti, my máme taky debila sousedku. Pes furt štěká, co je na zahradě. Furt. Dokud o někdo nezavolá do baráku a nezavře. Štěká zbytečně, zloděj tam není.
@Anonymní píše:
Každé SVJ má své stanovy a podle nového OZ musí výboru společenství nahlásit, kdo v jeho bytě bude bydlet kvůli zálohám na služby. Předseda společenství musí mít na majitele bytu spojení, neb s ním komunikuje kvůli zálohám, vyúčtování, shromáždění apod. Takže první cesta Tvé sestřenice by měla být za podnájemníkem - vyzvat ho písemně, poté na výbor společenství k získání kontaktu na majitele bytu, též ho upozornit písemně, seznámit s danou situací výbor. Pokud by se situace nezlepšila, tak zavolat Policii, oni pak dané případy předávají na přestupkové komise. Měli jsme podobný případ, vyřešilo se to rychle.
@Martinaalex píše:
Ahoj, mela jsem najemniky, rumuny (normalni bili kluci pracujici v officu). Problem je ten, ze ukoncili najem s tim, ze odchazeji, nedodrzeli vypovedni dobu… ale to jsem tak nejak vzala. Delala jsem vyuctovani a meli nedoplatek, tak jsem jim to strhla z kauce. Jestectam bylo mnoho lzi, ze musi odejit, ze se vraceji do Rumunska atd, pak jsem ale zjistila, ze jsou porad tady, pracuji porad. Napsala jsem jim to, ze jsem i rada, ze odesli, ze mi lhali, a poslala zbytek z te kauce. Pak mi pridla odpoved, ze muzu byt rada, ze mi neznicili byt ( grafiti, okna atd… no dost ostrej mail) a ze by ho stejne policie nemohla obvinit, ani nase, ani jejich. Je toto pravda? ja si to nemyslim, ale potrebuju se ujistit, nez jim taky odepisu timto zpusobem.
@pikola píše:
Policie s tim nic spolecneho nema, musela bys pres soud. Ja uz bych jim nepsala, bud rada ze mas klid a nic ti nedluzi
Pokud by jí schválně poničili byt, tak by s tím policie cosi společného mít mohla:
Trestní zákoník, § 228
Poškození cizí věci
(1) Kdo zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnou cizí věc, a způsobí
tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím
svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.
(2) Stejně bude potrestán, kdo poškodí cizí věc tím, že ji postříká,
pomaluje či popíše barvou nebo jinou látkou.
@Jedna babička píše:
Každé SVJ má své stanovy a podle nového OZ musí výboru společenství nahlásit, kdo v jeho bytě bude bydlet kvůli zálohám na služby. Předseda společenství musí mít na majitele bytu spojení, neb s ním komunikuje kvůli zálohám, vyúčtování, shromáždění apod. Takže první cesta Tvé sestřenice by měla být za podnájemníkem - vyzvat ho písemně, poté na výbor společenství k získání kontaktu na majitele bytu, též ho upozornit písemně, seznámit s danou situací výbor. Pokud by se situace nezlepšila, tak zavolat Policii, oni pak dané případy předávají na přestupkové komise. Měli jsme podobný případ, vyřešilo se to rychle.
A když to nepomůže, tak soudně.
Jde o obtěžování hlukem nad míru přiměřenou poměrům.
Ta policie tam zasahovat asi nebude (nemůže), ale toho psa bude slyšet a stav může zaprotokolovat. Čili policii si můžete zavolat jako nezaujatého svědka, svého druhu. Pokud budou rozumní tak (v rámci prevence řešení takového stavu protiprávními způsoby) sepíšou protokol, dají vám jej a vy pak můžete například k soudu podat zdržovací žalobu.
Ahoj všem, prosím o názor, zda je vůbec řešení. Koupila jsem byt v menším městě. Po čase mně začal vadit hluk sousedů, kteří bydlí nade mnou. Je to rodina bez zaměstnání, s třemi dětmi. Dopoledne spí, takže to je klid. Potom však je to nepopsatelný hluk a do toho se stále ozývají rány, které jsem nedokázala identifikovat. No, a teď už vím co to je… Rodina je v pronájmu, vše co lze, platí stát. Majitelka bytu, které jsem o problémech s hlukem řekla, a teď pozor, řekla, že jsou to slušní lidé, ale že neplatili vodné a musela ze ně zaplatit několik desítek tisíc. Ráda by se jich zbavila, ale nechce přijít o ten dluh a tak přišla s tím, že jim zvedne nájem a oni (stát) jí tím budou dluh splácet! A smlouvu jim prodlouží. Do bytu se nešla nikdy podívat, neb se bojí. Dozvěděla jsem se, že v bytě je sklad beden (nechci psát s čím), s těmi manipulují ve dne v noci. Mají prý prodejnu na ty věci v bednách. Bedny jim vozí nějací lidé z Bulharska. No a kde si tedy stěžovat, aby mě nepřizabili, když jim naruším skvěle rozjetý obchod. Majitelka je osoba, která má úplně obrácenou logiku a nelze se s ní rozumně domluvit (jeden den je plačtivá, ustrašená, druhý den sebevědomá žena s ráznými rozhodnutími). Myslí si, že jsou hluční, protože je rozrušuje coronavirus - to je ukázka jejího myšlení. To o těch bednách se jí bojím říct abych se neohrozila. Chtěla jsem jít na úřady, ale po těch bednách jsem to zatím odložila. Co proboha s tím?
Podle mého názoru majitelka to má na háku. A upřímně co je komu do toho, že za ně zaplatila dluh? Takhle to podle mě nefunguje. Když teda jim platí stát nájemné ( tak jsem to tedy pochopila),tak bych je udala na úřad, kde tyto dávky pobírají. Já vím je to docela sviňárna. Když nemají zaměstnání to znamená, že dělají něco na černo a pobírají dávky. Snad napíše někdo zkušenější, kdo ti lépe poradí. Já bych to udělala tak.
@Verčaa.B. píše:
Podle mého názoru majitelka to má na háku. A upřímně co je komu do toho, že za ně zaplatila dluh? Takhle to podle mě nefunguje. Když teda jim platí stát nájemné ( tak jsem to tedy pochopila),tak bych je udala na úřad, kde tyto dávky pobírají. Já vím je to docela sviňárna. Když nemají zaměstnání to znamená, že dělají něco na černo a pobírají dávky. Snad napíše někdo zkušenější, kdo ti lépe poradí. Já bych to udělala tak.
Díky za názor, ale majitelka to na háku nemá. Byt chce prodat, ale bojí se jim dát výpověď (bez ohledu na dluh). BOJÍ SE JICH. Prostě zvláštní povaha. Kdyby ne, normálně se s ní domluvím a řeknu jí, že tam mají provozovnu a to by ji určitě vyděsilo a smlouvu by neprodloužila. Já mám obavy o sebe, takhle někomu narušit „super život“ udáním, přeci jen je to malé město.
@Arome MiLi
Můžete je nahlásit anonymně. Ze podnikají na černo v bytě. Nikdo nedokáže, že jste je udala vy. Chápu, že máte strach. My jsme kdysi bydleli v bytě, kde v posledním patře měli nějaký kšefty s drogama. V baráku se shromažďovali pochybni lidé. V domě to nikdo neřešil, ale mamka měla o nás strach byli jsme děti s bráchou. Tak to udala na policii anonymně. A vše během dne skončilo. No ráda bych vám poradila, bohužel nevím.