Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevím si rady!!!! Jinak nejde začít. Často tady nepíšu, ale denně čtu, tak doufám že mi někdo poradí. Mám dceru poslední rok ve školce, poměrně vždy chodila do školky v pohodě, max pár krátkých výkyvů, které se daly běžně ustát. Chodila na kroužky, do školáka a normálně, bez problémů. V lednu jsem měla úraz s kolenem a byla 10 dní doma, dcera samo se mnou, neměl jí kdo dopravovat , manžel mimo město, staršák nevodil, je to přes celé město. Pak na pár dní do školky, celkem to šlo, neprotestovala, pak naneštěstí nemoc po dlouhé době cca zase 14 dní ze školky, z toho víc než týden zase se mnou..... A od té doby peklo. Do školky a vlastně ani jakoby ode mně nechce. Není to školkou, nechce ani ke kamarádkám.Je to jak separační úzkost u 2 letého dítěte, jinak mě to nepřijde. Asi 2× jsme do školky zase na pár dní dorazily, ale fakt na pár. Od toho se vezem v kdejakých chorobách, střevní atd. Občas hlídala babička, ale i s ní scéna, někdy větší, někdy menší scéna že odcházím. A pořád dokola. Teď jsme byli na jarních prázdninách , celá rodina, poměrně klid , ale samo jsme dělali vše spolu.. A dnes při návratu …angína. Snad si to i vsugerovala, nebo prostě nevím. A jak dál? Zkoušela jsem po dobrém, po zlém, dohodneme kdy přijdu a v tu chvíli opravdu přijdu, byli jsme i u velice schopné kinezioložky, která problém našla a odblokovala, ale nějak žádná změna, není to tak dlouho ale přece. Už nevím co zkusit, homeo? Bachovy esence? Prostě nevím..... Je to román, omlouvám se, ale třeba někdo poradí… Díky Majka
Předně, držím palce. Bude to ještě trvat… Ale přejde to, neboj. Podstatné je, že musíš vytrvat, musíš vydržet. Dcera postupně přijde fakt, že má své povinnosti a ty také své. Je to období tak jako jsou jiná období.
Je to předškolačka, takže se s ní už dá mluvit - zkus domluvu, drobný obchod - když bude bez tebe bez scén, může si vybrat drobný dárek - nebo dobrůtku. Nevolila bych nic dražšího, aby nezačala vydírat ještě víc. Chval, když bude šikovná, ale moc nekárej - jen třeba řekni, že je škoda, že se jí to nepovedlo, že to zkusíte příště…
L.
Byla bych s dcerou co možná nejvíc, pokud má tu potřebu a touhu, ale ne na úkor školky a tvé práce..Prostě přes nějaké věci nejede vlak - do školky musí , stejně jako ty do práce..Vysvětlila bych jí to jednou , dvakrát a víc ne..Vyhověla bych jí v tom ,že se mnou chce kupříkladu trávit veškerý volný čas, ale nepovolovala bych jí absenci ve školce atd..
S nemocností neporadím - jedině se vším chodit k doktorce a vyloučit simulanství..
Pevné nervy - jistě to brzy přejde.
ps. byla u zápisu?
Já bych zašla k dětské psycholožce, ta po rozmluvě odhalí, v čem je problém, jestli má strach, úzkost a hlavně proč, potom se s tím dá pracovat.
Držím palce ![]()
Pokud nemá teplotu tak jí normálně šoupni do školky. Kdyby jí bylo zle tak ti určitě ze školky zavolají a odvezeš si jí domů. Do školky musí přes to nejede vlak. Pár dní bude chodit do školky i přes protesty a pak už přestane dělat drahoty
Je jasný že to zkouší - je to chytrá holčička.
Díky za odpovědi, ohledně úplatků jsem taky vyzkoušela vše, žádný valný význam to nemělo, chválím, chválím, chválím…pořád dokola. Teď budeme zase déle doma, angínu má regulérní, horečku 39st, řekla jsem, že je školka stejně zavřená, aby si nemyslela, že tomu jako ušla. Asi tak. U zápisu jsme byly, v té době to bylo ok, takže tak. A babička hlídat částečně i může, ale je nemocná, tak určitě ne dlouhodobě. Na noc jí není kam dát, s rodiči bydlíme v jednou domě , sice odděleně, ale ona se prostě sebere a jde domů. Nikoho jiného nemáme. Vím, že je to běh na dlouhou trať, ale je to už fakt moc. A dětského psychologa? To nevím..... Majka.
AHoj měli jsme taky tak nějak v tomhle věku totéž. Pověsila se na mně a scény že jinde prostě ne e „myslim hlídat se nenechala“ a dělala strašný scény jako by jí někdo trhal nohy
No ale dvakrát jsem nekompromisně řekla že takhle teda ne a dopředu jsem jí oznámila že jak bude zas dělat scény tak odcházim beze slova a to jsem taky udělala spustila řev tak jsem se sebrala a šla a jasně jenom co se zavřeli dveře tak za chvíli si ani nevzpoměla to bylo asi dvakrát a od tý doby zas v pohodě bez problému.
Jinak držim palce
Kamarádka to teď taky řeší s Matějem, ale on má spíš dny že je ok a pak dny kdy je cirkus a do školky ho nedostane ani za nic… ![]()
Vzpomínám si u starší dcery to bylo podobné-právě v tom věku 6.let.Od malička byla hodně společenská,přizpůsobivá,nebyl problém s hlídáním u babiček,tetiček…ráda tam jezdila,ale pak se to najednou zlomilo /bez jakékoliv změny v režimu/ a začala být šílený mamánek, začala mi říkat, že se o mě bojí,když třeba jedu do práce ,aby se mi něco nastalo,a tak…nechtěla být u nikoho jiného…no,trvalo to několik měsíců.Do školky teda chodila,to musela
Ale taky se ptala, jestli nemůže domů po obědě,a tak. Takže bych si typla,že je to opravdu jen takové „období“ a přejde to.Chce to trpělivost ![]()
Asi bych čekala, až to přejde, ony ty nemoce namáhají i psychiku tak malého dítěte. Bachovky můžeš zkusit, nečekala bych zázrak přes noc. Taky záleží na tom, zda dokážeš co nejlépe popsat dcery pocity, nebo můžeš zkusit jít na konzultaci s dcerou. Když tak mrkni na moje stránky, jsou na mém profilu u ikonky domečku, je tam víc informací. Kdybys chtěla nějakého terapeuta na bachovky blízko od tebe, tak mi písni a já tě odkážu na seznam těch certifikovaných alespoň dvojkou vzděláním.