Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky prosím o jakoukoliv radu na lepší spánek mých holčiček.
Mám dvě holčičky s dvouletým věkovým rozdílem. Starší dcera má nyní dva a půl roku
mladší půl roku.
U starší dcery je to takto: od malička je zvyklá na určitý režim, to znamená večerní koupání (právě kvůli zvyku na spánek), pohádka před spaním, ukolébavka.
Ve dne jsem jí jako malou dávala spát jinam než do dětské postýlky ve které spí v noci, opět kvůli tomu aby věděla, že se večer spí v postýlce. Starší dcera byla kojena jen chvíli, takže po UM se mi budila na mlíčko v noci jen jednou za noc.Na radu doktorky jsme dali dcerku v roce spinkat samotnou do pokojíčku-prý si dítě lépe zvykne na samostatné spaní v mladší věku než pak ve třech letech. Neměla s tím probém pár týdnů jsme v pokojíčku usínali s manželem s ní(střídáme se) a krásně se naučila spát celou noc. Avšak posledního půl roku od té doby kdy se narodila mladší nyní půlroční holčička, začala vyžadovat uspávání tedy naší přítomnost do té doby než usne. V noci vždycky probudí s hrozným pláčem a opět vyžaduje, aby u ní někdo byl. Což chápu chce pozornost a také se třeba něčeho bojí, jenže je to pro mě problém. Jakmile dám starší dceru po obědě i na hodinu spát mám vyzkoušeno večer neusne dříve jak v deset hodin večer a to jí ukládám opravdu v osm do postele, žádné řádění v obyváku. Prostě se převaluje a neusne. Když ji po obědě spát nedám sice usne v sedm večer, ale večer se pak právě probudí s pláčem. Varianta kdy usíná v deset je hrozná, protože když se vzbudí mladší dcerka na dudlík, starší začne plakat, že od ní chci odejít a mladší dceru úplně probudí, jinak by mi usínání s ní nedělalo samozřejmě problém.
Spánek mladší dcery -také není bohužel kojena, nechci vysvětlovat důvody proč, každopádně vím, že děti po UM umějí krásně spát třeba i s jedním krmením na noc. Vzhledem k tomu, že je jí půl roku, dávám jí už týden na noc kaši či mlíčko s kaší. Usne mi v půl sedme někdy se probudí na dudlík v půl osmé někdy v deset. Nekdy vůbec né a spí do dvou rána, kdy už jí musím dát mlíčko, ale to je dvě hodiny vzhůru pak usne třeba ve čtyři a vzbudí se v půl sedmé. Jindy se vzbudí na mlíčko v půlnoci a pak v půl páté ráno a už je vzhůru. Celkově se tak nějak v noci kroutí. Další veliká chyba, za kterou mě asi ukamenujete, že jsem mladší dcerku naučila na spaní pouze na bříšku. Ano vím nesmí se to a u starší mě to ani nenapadlo, ale mladší měla takové prdíky, že jinak neusla. Což je ted problém, protože už má sportovní kočárek, kde na bříšku spát nejde, na zádech neusne a nebo až po hodině, ale za minut jí ta poloha vzbudí, přitom mi přijde, že v noci by se jí spalo lépe už i v jiné poloze. Takže nevím jak ji přeučit na spaní na zádech
. Nevím jestli zkusit dát holky spinkat spolu? Ale to určitě vzbudí jednou mladší dcera starší a naopak. Poradíte?
Ahoj,
Se starsi asi neporadim, my mame 16mesicni a ma od cca 10m jen jedno spani, protoze je moc akcni a večer by nechrnela. Ale musi spat do max pul3, vetsinou spi jen hodinu, max 1.5h po obede. Na dovoleny si zvykla spat s nama v pokoji a asi tyden trvalo nez si odvykla a spi zas sama v pokojicku. Resili jsme to tak, ze jsem ji dala spat, ritualy jako vzdycky a pak rev, tak jsem za ni porad chodila, polozila, pohladila a rikala, ze jsme vedle a kdyby cokoli, ze hned prijdem, prip jsem nechala pootevrene dvere (bydlime v byte). No a za tyden se to srovnalo..ale je fakt, ze kdyz se probudi po pulnoci uz sama neusne a stehuje se k nam do postele:/
Jsem zvedava na tipy s dva detma, na podzim se narodi druhy kus, tak se bojim, ze budeme mit v nasi posteli dost plno:)
Jinak s tim spanim na brisku - rika se, ze kdyz se mimi umi samo otocit, tak je to uz jedno. Jinak syn. nahlyho umrti hrozi hlavne prvniho pul roku, takze myslim, ze uz to u vas bude bez rizika;)
Podle mého popisujete úplně běžné usínání a spaní dětí daného věku. Moje zkušenost je taková, že s tím nic moc nenaděláte. Prostě bych se zklidnila, lítala jak hadr na koštěti
a doufala, že se to brzy změní. U našich dětí nepomohlo nic, jen se prostě smířit se situací a počkat, až to přejde. Metoda vyplakání u nas byla nanic, byly schopné se prozvracet večerem a to jsem jim udělat nechtěla. Hodně sil
Bude líp.
I s tím jídlem mi to přijde běžné - prostě to malá tak potřebuje.
@smultul No běžné to možná je, jenže já nemohu a ani tedy nechci lítat v noci mezi oběma jak hadr na koštěti. Jak jsem řekla vím, že to je běžné že starší děti se v noci prostě budí a mladší taky, ale ve chvíli kdy prostě uspávám tu starší a vzbudí se ta mladší pouze na dudlík, tak ta starší mě nepustí a pokud jde semnou tak u toho vyvádí a tu mladší úplně probudí. Takže ve finále pak stejně musím jednu nebo druhou nechat plakat, abych jednu zatím tak nějak uspala a pak jdu za druhou což mi přijde hrozné, nechat je takhle řvát. Byla bych raději, kdybych starší dcerku naučila nějak v klidu usínat samotnou, abych pak případně mohla k mladší jít a dát jí dudel v klidu. ![]()
@ovvce Děkuji za radu, moc co se týče otevřených dveří a vykládání jsme vedle, bohužel nezabírá a je schopná řvát i dvě hodiny-vyzkoušeno
podle mě je to prostě kvůli té mladší dceři, chce pozornost. A u té mladší sice se převrátí sama na záda jenže jak je zvyklá spát na bříšku tak jakmile se přetočí samozřejmě všechno najednou vidí a úplně jí to vzbudí i v noci
proto jí chci nějak naučit na spaní na zádech, aby v noci když se probudí byla v pohodě.
Ajaj, tak to je prekerni situace:/ no jednou je to obe prejde a nauci se usinat samy, ale pretrpet to obdobi je sileny…
@ovvce
no jenže mě příjde že netrpíme jen mi, ale i ty holky. A samozřejmě tohle všechno je úděl rodičů, dva roky od sebe děti jsme chtěli, naše rozhodnutí náš boj
to všechno beru. Jenomže ono se nedá moc dobře třeba týden v kuse nespat v noci i ve dne, to prostě nejde jednou se mi už stalo že jsem vyčerpáním prostě skolabovala i vhledem k tomu že jsem ženská která je fakt dost(díky dětem) hubená při 171 cm mám 53 kg, prostě nestíhám kolikrát jíst tak to je a ze vším jsem počítala, ale nejde to vydržet věčně a vím, že určitě existují způsoby jak to alespoň trošku udělat jednoušší, jen nemám čas prohledávat na internetu články ![]()
@nela232 Zakladatelko, to, že tvoje starší teď vyžaduje vaší přítomnost u uspávání a v noci se budí, to nemusí být vůbec spojený s mladší - mám dceru v podobném věku, je jí 22 měsíců a už tak měsíc máme stejný problém. Do té doby usínala krásně sama a spala celou noc. Také jsem těhotná a mám pár dní do porodu, takže za chvilku budu řešit to, co ty. Nejspíš půjde o to, aby ti s uspáváním pomohl manžel, chvíli se holt bude muset podílet i v noci, nejde, aby jsi vůbec nespala, svého muže jsem na to taky připravila. A co se týče řešení. Přizpůsobit a vyřešit se to bude muset se starší. Miminko těžko naučíš jiný režim, ještě ho nemá vybudovaný a tvoje starší dcerka už je dost velká, aby se s tím dalo pracovat. Hledala jsem řešení tohoto problému na netu. Někdo nechává vybrečet a časem se to ustálí, pokud tohle nejde, protože starší pláče hodně dlouho a k uklidnění to nepřispívá, můžeš zkusit světlo na usínání, povídacího plyšáka, a nebo toho tatínka u usnutí. Prý to ale časem přejde samo - mimochodem, taky doufám. My zatím prostě uspáváme a v noci jí občas vezmu k nám do postele, což za chvíli nepůjde…Hodně sil ![]()
@Grapefruitik Děkuji, tatínek samozřejmě normálně pomáhá u dětí se střídáme jednu noc je s mladší druhou se starší, ale minimálně jeden týden v měsíci je pryč a ten týden prostě potom opravdu sedm nocí nespím a babičky také nemohou pomáhat pokáždé když manžel musí pracovně třeba na slovensko. Takže to řeším právě kvůli tomu týdnu kdy je muž pryč a jsem na ně sama a celou tu dobu nespím
.Jinak co se týče toho nechat vyřvat-ono by to zabralo, ale vzbudí díky tomu řevu tu mladší
takže to nemůžeme využít. Ale děkuji nějak to budu zkoušet dál, asi to chce trpělivost
@nela232 A co dela ta mladší, když se v noci vzbudí? Je nutné, abys ji u toho cele dve hodiny asistovala?
Ja mam teď holky 25mes a 2,5 mes. Starší byla naučená spát se mnou v posteli a uspávání jak v poledne tak vecer. Spávala mi cca od pul desáté do pul osmé a pak po obědě mezi jednou a třetí. Jak se narodila druha, byla jsem asi měsíc úplně v háji, jely totálně opacne režimy a do toho jsem nebyla schopna uspat starší v poledne, protože mi mladší plakala na prdy. V noci mladší usíná kolem osmé a vstává kolem páté (teď se to teda lepší). Do toho několikrát kojeni.
Takze moje řešení - se starší spi manžel, ja ji uspávám, ale pak si za ni vecer lehne on. Ja spím s mladší vedle v pokoji. Pres den jsem starší přestala davat spát a pokud Potřebuje, schrupne si na pul hodku v kocare (to je nejčastější varianta, kvůli tomu jsem i pořídila kocar pro sourozence). Vecer pokud jsme samy doma, tak okoupu mladší, nakojim, okoupu starší a bud mi mladší mezitím usne a jdu jen se starší, nebo je vezmu obě s sebou, starší povídám pohádku a mladší mam treba na klíně.
Asi u vás nepůjde treba přesně tento režim. Ale najdeš jiny. Jde o to, nesnažit se dodržet ten režim, který jste měli před tím. To proste nejde. I starší si proste bude muset nenasilne zvyknout na nejake změny. Proste nervat to silou do toho, na co si zvykla. Nechat to par dni běžet, aniz bys neco plánovala a ono si to pak nějak samo sedne.
@petulatko ahoj, petulátko tak když jsem četla ze začátku tvůj příspěvek, jako by si měla moje dvě holky doma
, jak píšeš každá úplně opačný režim, hlavně odpolední starší jsem nemohla uspat protože maldší trpěla na prdy takže řev.
Vyřešila jsem to taky tak jak říkáš, že jsem starší dceři odbourala odpolední spánek, který však ona ani nepotřebuje, je opravdu tak aktivní dítě že není po obědě ani unavená, samozřejmě kdybych jí dala lehnout a šla jí uspat tak do půl hodky asi usne, ale za řevu té mladší stejně asi ne.Taky je to ted lepší, mladší dcerka najela alespon na nějaký režim dopoledne mi spí od 9 do půl jedenácte odpoledne cca od jedné do tří a večer chodí spinkat nejpozdeji do šesti. Takže jak píšeš vykoupu tu mladší, nakrmím, dám do postýlky chvilku hladím a spinka.Pak jdu v půl sedmé ze starší, vykoupat, nakrmit a jdu si s ní lehnout, ovšem jak jsem psala stane se že se náhodou mladší vzbudí musím jí jít dát dudel no a to je v háji, starší vyvádí a vysvětlování, zkoušela jsem i hry pojd semnou teda, budeme ale tichounko jako mišičky musíme dát Elišce dudlíček, když to porušíš příště semnou nepůjdeš, nic nezabírá vždycky řev jako prase. Když bych jí zavřela(což je mi proti srsti)řev jako prase. A naopak když jak píšeš nechám tu menší v noci volně v postýlce a neasistuju tak do deseti minut začne řvát jak pavián a vzbudí mi v noci tu starší-takže pak nastane přesně to v noci ve dvě, že jsou obě vzhůru a vzájemně spolu prostě neusnou ta se kroutí, ta povídá neusnou. Já vím co by zabralo zavřít jednu, zavřít druhou nechat je obě půl hodiny řvát, nebo hodinu a ony by usly, ale upřímně na to já fakt nemám
.A tatínek funguje skvěle, střídáme se jednu noc je se starší jednu noc s mladší díky tomu že nekojím, to jde, problém je ve chvíli kdy musí na týden pracovně jet pryč a já když třetí den už nespím jsem v háji a padám na hubu
omlouvám se za pravopis
@nela232 A nemůže byt problém, ze se u té starší střídáte? Ze jakoby neví, vedle koho se probudí?
Je teda na prd, ze mladší musíš asistovat, já (zatím) nemusím, je proste vzhůru a já spím a ona taky usne. Asi bych teda zkusila spis pracovat na starší, (já jsem typ, co miminu do roka vyhoví v každém prdu). Me teda starší taky rve, jakmile se vzdálím od postele, takze to řeším tím, ze si proste mladší vezmu na ruce s jsem u starší. Ale řeknu ti na rovinu, jako matka, která odmítá jakoukoliv vyrvavsci metodu - pokud bych byla opravdu ve stavu, ze je zároveň proste neuspim, nechala bych starší poplakat. Dvakrat jsem už proste nemela na vyber a než jsem obslouzila mladší, starší proste rvala. Jednou se urvala do spánku, po druhé chytla hysterak, který jsme uklidnovaly na rukách. Kdybych to nezažila, nikdy bych to neřekla, ale mam obavu, ze nebudeš mít na vyber a budes ji muset nechat plakat.
My jsme zacli praktikovat jeste to, ze jsem starší už u usínání nedržela za ruku a postupně si odsedavala dal od postýlky, občas odešla - jakože na záchod, umyt si ruce apod. Nekdy byla v pohodě, někdy se rozbrečela, ale nějak se to posouvalo. No teď jsem to zase pro svoje pohodli porušila, ale chtela bych se k tomu vrátit.
@nela232 píše:
@smultul No běžné to možná je, jenže já nemohu a ani tedy nechci lítat v noci mezi oběma jak hadr na koštěti. Jak jsem řekla vím, že to je běžné že starší děti se v noci prostě budí a mladší taky, ale ve chvíli kdy prostě uspávám tu starší a vzbudí se ta mladší pouze na dudlík, tak ta starší mě nepustí a pokud jde semnou tak u toho vyvádí a tu mladší úplně probudí. Takže ve finále pak stejně musím jednu nebo druhou nechat plakat, abych jednu zatím tak nějak uspala a pak jdu za druhou což mi přijde hrozné, nechat je takhle řvát. Byla bych raději, kdybych starší dcerku naučila nějak v klidu usínat samotnou, abych pak případně mohla k mladší jít a dát jí dudel v klidu.
Taky bych ráda, aby to děti zvládly samy. No, na nic jsem nepřišla - dětem je 5.5 a dvakrát 2 roky. V rámci našeho přižití jsme měli postel a postýlky ještě nedávno u nás v ložnici přiražené co nejblíž k nám. Dneska už starší spí sám - nějak k tomu dozrála a dvojky mají stále postýlky přiražené k naší posteli. Jsou tak spokojenější. Moje děti asi potřebují naši blízkost. Moc jsem neporadila, prostě bych si děti nastěhovala k sobě.
@petulatko píše:
@nela232 A nemůže byt problém, ze se u té starší střídáte? Ze jakoby neví, vedle koho se probudí?
Je teda na prd, ze mladší musíš asistovat, já (zatím) nemusím, je proste vzhůru a já spím a ona taky usne. Asi bych teda zkusila spis pracovat na starší, (já jsem typ, co miminu do roka vyhoví v každém prdu). Me teda starší taky rve, jakmile se vzdálím od postele, takze to řeším tím, ze si proste mladší vezmu na ruce s jsem u starší. Ale řeknu ti na rovinu, jako matka, která odmítá jakoukoliv vyrvavsci metodu - pokud bych byla opravdu ve stavu, ze je zároveň proste neuspim, nechala bych starší poplakat. Dvakrat jsem už proste nemela na vyber a než jsem obslouzila mladší, starší proste rvala. Jednou se urvala do spánku, po druhé chytla hysterak, který jsme uklidnovaly na rukách. Kdybych to nezažila, nikdy bych to neřekla, ale mam obavu, ze nebudeš mít na vyber a budes ji muset nechat plakat.
My jsme zacli praktikovat jeste to, ze jsem starší už u usínání nedržela za ruku a postupně si odsedavala dal od postýlky, občas odešla - jakože na záchod, umyt si ruce apod. Nekdy byla v pohodě, někdy se rozbrečela, ale nějak se to posouvalo. No teď jsem to zase pro svoje pohodli porušila, ale chtela bych se k tomu vrátit.
omlouvám se za pozdní odpověď, jestli to vyznělo z příspěvků tak že jsem jí nikdy nenechala brečet
tak to určitě ne kolikrát za život jsem jí nechala vyřvat, myslela jsem to tak, že když jí teď nechám tu starší vybrečet, nechám jí v pokoji a jdu uspávat tu mladší což stejně nejde protože, stejně jde ta starší zamnou, určitě nezůstane v pokojíku
a zamykat jí v pokoji nehodlám tak je schopná řvát i tři hodiny, ona je bohužel opravdu tak aktivní dítě, že hodina ani dvě nezaberou-vím podle toho, že jsem jí zhruba v roce a půl takhle nechala třikrát si pořvat i čtyřikrát, myslela jsem si tak čtyři dny si pořve zjistí že to nemá cenu a přestane, ale bohužel žádný úspěch, cokoliv když udělá a nechám jí prostě pobrečet, dokonce už sama od sebe jde na chodbu zavře se tam sama když zlobí a řve si tam, ale vidí na mě máme průhledné mléčné sklo na dveřích, jakmile bych se vzdálila vystřelí a bude brečet u mě. Jen tím chci říct, že mám plakání, vyřvávání vyzkoušeno a bohužel to nefunguje ani tak že by jí to uspalo. A navíc moje dcera když řve tak opravdu řve
myslím že to slyší i sousedi od tři baráky dále a u takového řevu mi ta mladší prostě neusne u toho by neusnul nikdo. Nevím jestli jsem tu situaci dobře popsala, každopádně půlroční dítě ještě nemůžu nechat hodinu řvát přijde mi to brzo a ta starší je záhul a má hroznou výdrž
bohužel a asi jak psala smultul nezbyde mi nic jiného než to vydržet nebo nevím, poslední věc co mi zbyla je jí v tom pokoji zamčít, ale to mi nebylo doporučeno vůbec nikým kvůli pozdějšímu tramatu takže to nehrozí. Další problém mám, že mladší dceru hodně plácá a bije v uvozovkách, chce to udělat zabráním tomu a nepomůže ani plácnutí, vysvětlování prostě nic. Tak hledám ted na internetu nějaký film, či video kde jsou sourozenci co se k sobě hezky chovají abych jí ho ukázala
jinak nevím jak jí to vysvětlit, prostě žárlí.