Problém se změnou pracovní doby

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
25.5.15 12:14

problém se zmenou pracovní doby

Ahoj holky. Mám docela problém. V 7/2015 mam nastoupit do prace po RD. Předtím jsem dělala 6-16 h.Ted mám jet na 2směnny provoz ranní odpolední 8h, ale odpolední nemužu. Mě by vyhovovalo vypoved s odstupným. Co muzu od zamestnavatele cekat? Musí přistoupit jenom na ty ranní? A jak je to pak s platem? Poradte prosím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101524
25.5.15 12:17

@tehulka -2008 Tak pokud máš ve smlouvě těch 6-16, tak je povinen to dodržet nebo ti dát odstupné. Pokud to tam uvedeno nemáš, tak je na tobě požádat o úpravu pracovní doby, tam je povinen ti vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody, takže tam je otázkou, jak se k tomu postaví, když to zamítne, tak leda odbory nebo soud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lednova.jita
25.5.15 12:22

Vyhovět ti musí, ovšem pouze tehdy, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Čili když ti nevyhoví, je na tobě, aby ses změny pracovní doby domáhala soudně a u soudu pak záleží na tom, jestli si zaměstnavatel dokáže obhájit, že ti vyhovět nemůže.

Pokud ti nevyhoví a ty kvůli tomu nemůžeš po rodičovské dovolené nastoupit zpátky do zaměstnání, tak je na tobě, abys dala výpověď nebo aby ses dohodla na ukončení pracovního poměru. Ani v jednom případě odstupné nenáleží, protože k ukončení pracovního poměru dochází na tvoji žádost a ne z vůle zaměstnavatele

• Citovat
  • Upravit
673
25.5.15 15:33

@tehulka -2008 pokud to mas ve smlouve uvedeno ze pracovni doba je od te do te doby tak ti musi vyhovet, pokud nemas tak je to tvuj problem ze se ti to nehodi - nebylo by to fer vuci ostatnim zamestnancum :nevim: Tzn pokud to ve smlouve nemas, mas akorat tuhle moznost - zazadat jen o ranni, zamestnavatel nemusi vyhovet, ty bud nastoupis jak to jde nebo nenastoupis a ty das vypoved ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101524
25.5.15 15:43
@Meluzinecka píše:
@tehulka -2008 pokud to mas ve smlouve uvedeno ze pracovni doba je od te do te doby tak ti musi vyhovet, pokud nemas tak je to tvuj problem ze se ti to nehodi - nebylo by to fer vuci ostatnim zamestnancum :nevim: Tzn pokud to ve smlouve nemas, mas akorat tuhle moznost - zazadat jen o ranni, zamestnavatel nemusi vyhovet, ty bud nastoupis jak to jde nebo nenastoupis a ty das vypoved ;)

Tak zrovna tohle pravda není, zaměstnavatel je povinen vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody, což to, že to přijde nefér ostatním není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
25.5.15 19:54

@j.a.n.i1 tak jasnacka, ale hypoteticky - makas v mensi firme, kde jsou dve moznosti smen, ranni a odpoledni. Zena se vrati z RD a je ji schvaleno jen rano, tzn nekdo logicky musi makat ty odpoledni. A rekneme si to na rovinu, kdyz jde clovek na odpoledni tak celej den je zabitej protoze pred tou smenou vesmes nic neudela, jen se chysta na tu smenu a pak uz je pomalu noc. Rikejme tomu treba provozni duvody, ale podle me by rozumnej zamestnavatel mel resit zda nejsou zamestnanci nastvani ze maji trvale treba jen odpoledni kvuli nekomu, kdo predpoklada ze se na nej musi brat ohledy :nevim: Zalezi jak je zakladatelcina firma velka, kolik zamestnancu, zda brigadnici apod samozrejme. Nicmene, ac jsem matka, tak mi to pripada diskriminacni kdyz si to predstavim z te druhe strany, tech treba bezdetnych co pak uviznou jen na odpoledni :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101524
25.5.15 20:41

@Meluzinecka Tak, pokud se tam střídají 2 zaměstnanci, tak nemyslím, že by vážné provozní důvody někdo rozporoval… a pokud jich je tam víc, tak se prostřídají. A ad odpolední, ano je to otrava, ale zas na druhou stranu, dá se to, pracovala jsem takhle 2 roky, čistě odpolední nebo 1 týdně ranní a zbytek odpolední (dopoledne jsem chodila do školy).
A jinak já si myslím, že zákoník práce je silně diskriminační, ale je platný, takže to, že si to myslím, je asi tak všechno, co s tím můžu dělat… a vůbec se nedivím zaměstnavatelům, že nechtějí matky s malými dětmi zaměstnávat, právě protože jim zákoník práci uděluje výhody vůči ostatním, tak proč si zbytečně přidělávat starosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
25.5.15 20:58
@j.a.n.i1 píše:
@Meluzinecka Tak, pokud se tam střídají 2 zaměstnanci, tak nemyslím, že by vážné provozní důvody někdo rozporoval… a pokud jich je tam víc, tak se prostřídají. A ad odpolední, ano je to otrava, ale zas na druhou stranu, dá se to, pracovala jsem takhle 2 roky, čistě odpolední nebo 1 týdně ranní a zbytek odpolední (dopoledne jsem chodila do školy).
A jinak já si myslím, že zákoník práce je silně diskriminační, ale je platný, takže to, že si to myslím, je asi tak všechno, co s tím můžu dělat… a vůbec se nedivím zaměstnavatelům, že nechtějí matky s malými dětmi zaměstnávat, právě protože jim zákoník práci uděluje výhody vůči ostatním, tak proč si zbytečně přidělávat starosti.

taky se nedivím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.8.19 19:36

Ahoj. Prosím o radu. Téměř 3 roky pracuji za 6 hodin/denně. Nyní mi chce zaměstnavatel navýšit pracovní poměr. Mám dvě děti 5 a 9 let. Manžel hodně pracuje. Má dosavadní pracovní doba nám vyhovuje. Peníze oželíme. Syn má jisté zdravotní problémy a nevím, jak to bude vše dál. Musím změnu pracovní smlouvy podepsat nebo nemusím? Jaká mám v tomto případě práva? Pokud musím podepsat, podepíšu. Pokud však nemusím, tak bych raději zůstala na zkrácený pracovní poměr. Samozřejmě bych se v práci chtěla normálně domluvit. Ale potřebuju vědět, zda můžu nebo ne… Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.8.19 19:38

Došlo k překlepu. Pracuji na 6 hodin denně. :oops:

• Citovat
  • Upravit
4367
17.8.19 20:23

Myslím, že nemusíš na změnu přistoupit. Otázka je, zda tě nevymeni za sílu na plný úvazek. Samozřejmě dle smlouvy - výpověď a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
17.8.19 20:25

Podepisovat novou smlouvu nemusíš, ale podstatné je, kdy a jak ti končí ta současná. Protože pokud není na neurčito, tak ti nemusí být prodloužená…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.8.19 20:31

Smlouvu mám na neurčito. S pauzou na RD jsem zde zaměstnaná 11 let. Práci i takto v kanceláři s kolegyní zvladame. Spíš po mě chtějí, abych pribrala ještě práci za někoho jineho. Doposud to však takto šlo. Teď najednou nejde. Ta osoba, od které mám část práce převzít se snaží od mého nástupu po RD o zvýšení mého úvazku. :zed:

• Citovat
  • Upravit
3745
17.8.19 20:33

Ano, máš nárok na zkrácený úvazek, ledaže by v tom zaměstnavateli bránily vážné důvody, ale to by musel prokázat… a vážný důvod není, že na ty zbývající hodiny, co bys měla na plný úvazek dělat ty, nikoho nesežene…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
17.8.19 20:34
@Anonymní píše:
Smlouvu mám na neurčito. S pauzou na RD jsem zde zaměstnaná 11 let. Práci i takto v kanceláři s kolegyní zvladame. Spíš po mě chtějí, abych pribrala ještě práci za někoho jineho. Doposud to však takto šlo. Teď najednou nejde. Ta osoba, od které mám část práce převzít se snaží od mého nástupu po RD o zvýšení mého úvazku. :zed:

na to nemusíš přistoupit… je na to i jeden judikát

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat