Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Pěkný den všem, dlouhodobě mám problém se svou sedmičkou vpravo dole
Několikrát opravována, je to vpodstatě jen amalgánová blomba, co tvoří výplň a skořápka zubu. Čas od času mě ten zub dost bolí, ale jinak na něj normálně koušu. Ale je pravda, že každé cca tři měsíce se ozve a to je pak pekelné. Při posledním RTG mi zubařka řekla, že je v tom zubu chronický zánět, je vpodstatě za zenitem a jediný jak mi může v tomto ohledu pomoci, tak je ho vytrhnout. Pravda je, že všechny moje zuby dostaly při těhotenství dost zabrat, takže na něm až nezdravě lpím a bráním se trhání. Jsem v koncích, co dělat, zubaře měnit zatím nechci, chodím k ní já i s sedmiletým synem, ale zase na druhu stranu její postup se mi taky moc nezdá. Poslední týden mě zase hrozně bolí, tak odklad to taky už moc nesnese a měl bych to akutně řešit. Poradíte? děkuji.
Tak pokud už je to jak sama píšeš jen amalgám, tak bych ji vytrhla a pokud je v něm chronický zánět tak na co chceš čekat? Než riskovat zánět okostnice tak ho radši vytrhnu. Toť můj názor ![]()
@MinkaD takže není možné udělat endodoncii, kořenovou nástavbu a korunku?
@Malaga lékařka mi to vůbec nenabídla, bud trhání nebo že to přeléčí lokálně atb, ale nic jiného. Nemám problém si připlatit, ale ona mi žádnou jinou možnost nedala, nemám problém si připlatit za péči. V tomto ohledu ohledu žádné zkušenosit, co se týče třeba korunek atd, mám sice skoro v každém zubu plombu, ale jinak mi zatí celkem drží.
TAk ještě by se možná daly vytrhat nervy a dát bílá blomba = min. 2000 Kč. Ale jestli to u sedmičky za to stojí, to nevím.
@MinkaD A máte vedle 8. Mě takhle zlobila 7 a ukázalo se že problém byl na 8.. Měla jsem teda vytržené nervy. na zkažené 7.
Jeden kanálek stále zlobil. Jak se vytrhla ta 8, která byla zkažená, tak se vše zlepšilo. Ten kaz na 8 byl vidět až na velkém rentgenu.
@Aries6 píše:
TAk ještě by se možná daly vytrhat nervy a dát bílá blomba = min. 2000 Kč. Ale jestli to u sedmičky za to stojí, to nevím.
každej zub za to stojí…
@Malaga píše:
každej zub za to stojí…
Tak já to neumím odborně posoudit. Mě teď plombovala sedmičku, nemyslela jsem že je tak špatná. A řekla mi, že kdyby něco, tak už půjde ven. Ale dávala tam bílou plombu, tak snad něco vydrží ![]()
Měla jsem vedla osmičku, tu jsem si nechala vyřezat, lékařka mi tvrdila, že to té sedmičce uleví, že ji tam osmička utlačuje. Lepší to není vůbec, bolí pořád ted 2 měsíce nic a ozvala se a týden je to pekelné. Tu sedmičku už opravovala několikrát, je v hodně špatném stavu, to tedy tvrdí ona. Muž si mi na to díval a jako naprostý laik prohlásil, že se diví, že ten zub drží pohromadě, že je to opravdu už jen skořápka a není tam co zachraňovat. Prý by taky trhal ![]()
Příspěvek upraven 27.10.17 v 22:23
@Aries6 tak snad máš dobrou zubařku a neplombuje zuby na extrakci ![]()
spíš jsem to myslela tak, že na čísle nezáleží, každý zub se hodí ![]()
@Malaga píše:
@Aries6 tak snad máš dobrou zubařku a neplombuje zuby na extrakci
spíš jsem to myslela tak, že na čísle nezáleží, každý zub se hodí
No to doufám. NA to, že za sebou mám první návštěvu, tak mě (teda manžela) to stálo už dost peněz a ještě bude ![]()
@Aries6 píše:
No to doufám. NA to, že za sebou mám první návštěvu, tak mě (teda manžela) to stálo už dost peněz a ještě bude
kvalitní ošetření zubů je drahý, ale pořád vyjde levněji než implantáty ![]()
Osobně si myslím, že investice do zubů je dobrá (pokud je práce kvalitně odvedená), ale uznávám, že je to i profesní deformace…
@MinkaD
Zánět je svinstvo, mě doslova sežral dva zuby. Minimálně se to musí léčit. Před tím, než jsem si ty dva nebožáky nechala vytrhnout, tak se je jeden stomatochirurg pokusil zachránit injekcí antibiotik přímo do kosti. Pomohlo to na 4 roky. Po 4 letech jsem při čekání na rentgen čelisti, aby se jako lékaři podívali, co je s tím, omdlela bolestí. No a pak jsem byla ráda, že byly oba pryč. Ale čelist mě v tom místě bolí při změně počasí dodnes. Možnosti léčby jsou, ale nejsou nikdy trvalé. ![]()
@Malaga píše:
kvalitní ošetření zubů je drahý, ale pořád vyjde levněji než implantáty
Osobně si myslím, že investice do zubů je dobrá (pokud je práce kvalitně odvedená), ale uznávám, že je to i profesní deformace…
Já tomu taky věřím. Ale jsem ještě na RD a nebýt manželova platu, jsem bez zubů. No možná i kdybych byla už v práci…
Zubař začíná být luxus. A to chodím fakt co půlroku, čistím pravidelně, i mezizubními… nevím, kde je chyba. Jestli opravdu tak zamává se zuby těhotenství a kojení a tak ![]()
Mám podobný problém, můj zubař co dělá na pojišťovnu ani nezjistil z rentgenu že tam zánět je. Tak jsem šla do soukromé kliniky na konzultaci. Je tam zánět pod kanálkama mrtvého zubu, které jsou špatně vyplněné. Navrhli mi sundat korunku (tu mi tam dal před lety zubař protože zub už byl jen skořápka vyplněná amalganem), odvrtat amalgánovou plombu, vyndat plnění kanálků, dočistit je, vydezinfikovat, zaléčit zánět, pak vyplnit kanálky nějakými štěpy a zavřít. Bude to na dvě dvouhodinové návstěvy a bude to stát deset tisíc plus nová korunka protože ta stará už nepůjde použít. Kdyby to byla sedmička tak si jí nechám vytrhnout ale takhle váhám, je to šestka. Jo a mimochodem mi našli další čtyři kazy o kterejch nemá můj zubař tušení, posledních x let z pravidelných kontrol odcházím s přesvědčením že nemám žádné kazy????