Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Chtěla bych se zeptat co se dá dělat v případě problemu s nájemníkem:( Pronajala jsem byt, bohužel jsem si ale nevzala kauci a první nájem v hotovosti, ale souhlasila jsem s převodem na účet. Což byla chyba. Do dnes jsem nedostala ani korunu, nájemník je v bytě už třetí týden a neustále jen tvrdí jak už peníze posílal atd. Což není evidentně pravda. Chtěla jsem vrátit klíče, ale na to mi napsal, že to bohužel nepujde, protože je v cizině. Potřebovala bych vědět na co mám v tomto případě právo. Mužu do bytu jít vodit nové zájemce když tam ještě má věci? Jak z něj dostat peníze alespoň za dobu kdy v bytě bydlel? Upřímě nevim co s tím a mám pocit, že si ze mě dělá jen legraci… ![]()
Tohle byla asi velká chyba. Chtěla bych po něm potvrzení odeslání platby a to hned pokud tak neučiní okamžitě bych ukončila nájemní smlouvu.
Možná bych decentně pohrozila že pokud v dohodnutý termín nebude doma tak mu věci pobalím vyměním zámek a věci někde uschovám. Věřím že pak doma najednou z ciziny bude
@Alumina do bytu bych zašla (s někým), věci pobalila, vyměnila zámek a napsala mu, ať si je vyzvedně u tebe ![]()
Podle meho laickeho pohledu muzes s okamzitou platnosti odstoupit od smlouvy. za ucasti policie bych do bytu vstoupila pobalila udelala seznam veci poslala mu doporucene na trv. bydliste kde a do kdy si veci muze vyzvednout. a vymenila bych zamky
To bych udělala ráda, jen nevim jestli na to mám právo:( aby me potom jětě třeba neobvinil že. Jsem mu něco ukradla nebo tak…
@Alumina píše:
To bych udělala ráda, jen nevim jestli na to mám právo:( aby me potom jětě třeba neobvinil že. Jsem mu něco ukradla nebo tak…
Přemýšlíš naprosto správným směrem, nemáš na to právo. Na jak dlouho máte uzavřenou smlouvu?
@Alumina píše:
no prave z toho duvodu bych sebou brala policii.
@Timinka píše:
no prave z toho duvodu bych sebou brala policii.
Policie s tebou nepůjde, nemůže se míchat do soukromoprávních sporů. Navíc by se jednalo o prošení domovní svobody, ten člověk má platnou nájemní smlouvu a užívací právo na byt.
@mag do nejake doby by mela mit pravo na odstoupeni od smlouvy ne?? obzvlast kdyz nesplnil ani kauci a ani prvni najem.
@Timinka píše:
@mag do nejake doby by mela mit pravo na odstoupeni od smlouvy ne?? obzvlast kdyz nesplnil ani kauci a ani prvni najem.
Ne, žádné právo na odstoupení od smlouvy není, proto je občanském zákoníku právo na kauci ve výši tří nájmů. To pokryje náklady za dlužné období, po kterém lze teprve nájemníkovi dát výpověď bez přivolení soudu pro hrubé porušení nájemní smlouvy.
@mag tak to je sila. ja bych ho stejne za asistence svedku vystehovala. ![]()
@Timinka píše:
@mag tak to je sila. ja bych ho stejne za asistence svedku vystehovala.
Jo, to můžeš, ale pokud bude nájemník vyčůraný a trochu znalý svých práv, tak z toho můžeš mít nemalé problémy.
@mag spolehala bych na to ze bude mit co delat aby mel kde hlavu slozit. ![]()
@Alumina osobně bych to zkusila po dobrém - napsat, jestli opravdu peníze poslali, protože ti nedošli… že chceš zaslat potvrzení o odeslání platby… a že pokud to neposlali, ať to řeknou a můžete se domluvit třeba na splátkách kauce… dala bych jim třeba tři dny, ať se vyjádří a řekla, že jinak ukončím smlouvu (poběží ti výpovědní lhůta) a pak je vystěhuješ…