Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, můžu se zeptat těch, co měly tak dlouhé příznaky.. mně je blbě už tři měsíce.. Desná únava, žaludek na vodě, nervy rozhozený :-/ vytratilo se to pak nějak najednou nebo jak dlouho jste se dávaly do kupy? Mně přijde že mi to tam snad v tom těle neco rozhasilo nebo už nevím
mám furt děsně divný stavy a ne a ne to přejít. Sice na začátku to bylo fakt nejhorší to jsem sotva lezla ale teď je to hrozný pořád. Nemám si skočit na endokrinologii? Doktoři krčí rameny a posilaji na psychiatrii
i gynekoložka se k tomu obrací zády když jsem ji po týdnu od užití říkala jak mi je blbe a že je blbě jen další den. A taky navrhla psychiatrii. Přitom tady ta svědectví mluví jinak?!
děkuji všem kdo k tomu mají co říct, přijde mi že se z toho snad nevyhrabu…
Tři měsíce je hodně.
Na psychiatrii si zadjěte jedině, pokud jste měla problémy třeba s úzkostmi, nebo s depresemi už před tím a hormonální koktejl to jenom zvýraznil. Pak je na místě aby psychiatr proved důkladnou diferenciální diagnozu.
Ještě než začnete běhat po doktorech, zkusila bych proměnit životní styl tak, abyste přirozeně snižovala hladinu estrogenu, kterou ten postinor mohl rozhasit.
Zejména jezte brukvovitou zeleninu - kedlubny, ředkvičky, zelí, květák, brokolice, tuříny, řepy, řeřicha, rukola, kapusta.
A taky se zejména teď v létě vrhněte na ovoce - dodá vodu, vitamíny a rychlou energii.
z doplňků zkuste rybí tuk ve velkém (tak 5g EPA/DHA denně, ale klidně 10),b-komplex selen a zinek.
z bylinek zkuste něco s drmkem - ale něco co ho skutenčě obsahuje, ne nějaký homeopatický či „bioinformační“ nesmysl.
@Ou píše:
Tři měsíce je hodně.Na psychiatrii si zadjěte jedině, pokud jste měla problémy třeba s úzkostmi, nebo s depresemi už před tím a hormonální koktejl to jenom zvýraznil. Pak je na místě aby psychiatr proved důkladnou diferenciální diagnozu.
Ještě než začnete běhat po doktorech, zkusila bych proměnit životní styl tak, abyste přirozeně snižovala hladinu estrogenu, kterou ten postinor mohl rozhasit.
- vynechgte smažená jídla a věci jako jsou uzeniny, chipsy a podobně, taky sladkosti, které jste si sama nevyrobila a bílou mouku.
- naopak si hlídejte abyste měla vlákniny okolo 30g denně (je to docela náročné a chce to zpočátku měřit) a taky dostatek zdravých tuků - zdravý tuk je takový, ve kterém jsou přirozeně rozpuštěné vitamíny A, E,D, E, K - tedy některé rostilnné oleje, rybí tuk, mléčný tuk, vejce a podobně. Vysoký příjem vlákniny bez tuku vede k ošklivým zácpám, pokud nejste na větší množství vlákniny zvyklá, tak zdvihejte příjem postupně- jinak vás to bude nadýmat.
Zejména jezte brukvovitou zeleninu - kedlubny, ředkvičky, zelí, květák, brokolice, tuříny, řepy, řeřicha, rukola, kapusta.
A taky se zejména teď v létě vrhněte na ovoce - dodá vodu, vitamíny a rychlou energii.
z doplňků zkuste rybí tuk ve velkém (tak 5g EPA/DHA denně, ale klidně 10),b-komplex selen a zinek.
z bylinek zkuste něco s drmkem - ale něco co ho skutenčě obsahuje, ne nějaký homeopatický či „bioinformační“ nesmysl.
Děkuji,
Je pravda, že mám v anamnéze panické ataky, srdeční neurózu atp. , Psychiatr mi diagnostikoval gen. Úzkostnou poruchu , a je pravda, že v nedávném těhotenství se mi to po letech vrátilo. Porodila jsem, chvíli to ještě zlobilo, a pak už byl klid - takže mě prave taky napadly ty hormony.
To, co píšete o tom estrogenu, to mi zní zajímavě , víte proč? Protože jak jsem právě ruzne podle svých příznaků hledala, kde by mohl být zakopaný pes, a jako první se nabízely ty hormony, tak jsem narazila na příznaky u žen v menopauze a přišlo mi, že je tam jistá podobnost, a že se jim prý začne tvořit méně estrogenu. No… ale já mám , řekla bych, potenciálně docela dobrý zdroj info, co by se v tele mohlo dít - měřím si bazální teplotu… Nevíte jestli by se z toho nedalo něco zjistit ? ( Odborník ) ja se ale stydím to vytáhnout před svou gynelolozkou , že by mě na psychiatrii poslala dvojnásob
no ale prostě z různých textů o tom jsem pochopila, že ten graf bazální teploty v podstatě vypovídá ( až na drobné odchylky ) o kolísání estrogen/progesteron. Vidím z něho, že se chová podle očekávání…nízké teploty po nich skok a vysoké teploty, vcelku pravidelný. No té lékařky bych se zeptala jak je to s absolutní hodnotou teplot, jestli ta má je v pořádku. Všude čtu, jak to má výpovědní hodnotu.. třebas pri štítné žláze snížené prý podprůměrná teplota. No… Jak zjistit jak to je ? Já nevím jestli by mi vyšli na té endokrinologii vstříc nebo toho není vůbec třeba ?
Na vyšetřeních jsem byla: gynekologie- nic špatného nevidí. Psychiatrie - jen mi udělal výpis pro PRL z té diagnózy se kterou jsem u něj už nějaký ten pátek plus napsal že ' mám normální psychomotorické tempo ' ( …ze nemám deprese? ) Neurologie - taky nic. Napsala mi tam ' únava po Postinoru ' a jinak mi říkala že jsem citlivá. Obvodní mě vyšetřovat nechce, že jsem prostě unavená ( po porodu který byl před 9ti měsíci ).
Životosprávu jsem upravila , trochu se to zlepšilo, ale zase ne tak, že bych si mohla v klidu rict ano teď už to začne odeznívat…
Funguje to ve vlnách. Tři dny po tom prášku to začalo, pár dní, a sotva jsem vstala na nohy. Bylo to neuvěřitelné. Pak přišlo krvácení, trochu úleva, a zde během cca 5 ti dnů do starých kolejí. Pak až do ovulace ( dřevěné cele tělo, naprosta malátnost, žaludek na vodě, závratě ) od ovulace postupna proměna příznaků. Pořád únava, ale jiná.. tělo se ' oddřevěnělo ' ale místo toho taková ta bolest svalů jako po maratonu, ale pro mě tohle znamenalo úlevu ! Jinak tuhle svalovou slabost, ale krátce a mírně, mivam před ms. Proběhla ms a směrem k ovulaci se zase zacaly vracet ty strašne stavy, naproste malátnosti. A opět, po ovulaci postupně ' zlepšení.' až nyní, při poslední ms, jsem očekávala že to bude probíhat stejně, ale najednou mi bylo nějakých 20 dní skoro normálně ! Už jsem si skoro myslela že to spěje k uzdravení. A bylo to období nejdelší pohody. Ale nyní, po poslední ovulaci, se to zas pokazilo. Sice to není tak strašné jako dřív, ale pořád je to ubíjející.
Onlouvam se za vyčerpávající text. ![]()
Jinak můžu se zeptat na tu brukvovitou zeleninu, jaký má vliv? Já o ní slyšela akorát ve spojitosti se štítnou žlázou
Tak jsem byla u obvodní a byl tam supl z důvodu dovolené, a napsala mi injekce B12..
že už to prý trvá moc dlouho.
Ahoj holky,
já si také vzala postinor. Praskl nám kondom a měla jsem ten den menstruaci 2. den. Po použití postinoru se mi menstruace okamžite zastavila. Bylo to přesně 18.ledna co sem si prášek vzala. (15.ledna začala menstruace, 17. byl sex večer kolem 19h a 18.tého jsem si v lékárně zakoupila prášek a ten slupla odpoledne. Ale tíží mě to, že je dnes 1.3.2019 a já jsem od té doby menstruaci nedostala !!! Vím, že se po postinoru hodně rozhodí hormony v tělě, ale mám si zajít na gyndu pro injekci na spuštění menstruace? Nebo jak dlouho jste po postinoru nedostaly měsíčky? PS: Včera sem si dělala test a je negativní. Děkuju ![]()
Já dostala MS asi po týdnu, ale dva měsíce po tom mám zpoždění u další MŠ už 14 dnů.. test negativní
Máte někdo zkušenosti ae svěděním po postinoru. Svědí mě celé tělo a nevím jestli je to práškem. Další věc co by mě zajímala jestli se můžou další příznaky projevit třeba až z týden mebo se projeví hned druhý den. Nemám s Postinorem zatím žádné zkušenosti
Zvracení dva dny a bolest hlavy. A další příznak přišel za 9 měsíců a jmenuje se Dominik
Holky, nevíte co na průjem po Postinoru? zkoušela jsem endiaron, ale k ničemu, tak jestli to musím přetrpět nebo něco pomůže. Děkuju