Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Já mám trhané osmy tři a dvě horní byly naprosto v pohodě a ta jedna dolní mě pořádně potrápila. taky jsem nemohla otevřít pusu a měla dost velký otok. Co vím, bývají problematičtější dolní než horní, ale je možné, že ti tam ty zkroucené kořeny něco podráždily v čelisti, těžko říct. Otevírání bych necvičila, ale nechala samo odeznít, do té doby prostě kašovitější stravu apod. Obecně bych se řídila instinktem a tím, jestli je zlepšující se tendence. Pokud se to mírně lepší, vyčkávala bych, ono to může fakt někdy trvat i 2-3 týdny, než se pusa vrátí jakž takž do normálu. Pokud by se ale otok zvětšoval nebo to bolelo víc, pak bych určitě požadovala kontrolu, jestli není třeba v ráně infekce… Dobrý jsou výplachy z bylinek, šalvěj (desinfekční) + heřmánek (zklidňující)… nebo přímo něco z lékárny.
Teď čtu znovu a jestli máš velkou modřinu, je možné, že někde při trhání praskla žilka a ta může taky způsobovat ten otok a jestli je tam někde hematom, tak může i blokovat to otevírání… Já bych jedla rozumné potraviny, často vyplachovala a pokud se to nebude horšit, tak bych trpělivě vyčkávala…
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o radu. Jsem osm dnů po vytržení horní osmičky, osmička byla vyrostlá tak šla normálně vytáhnout, měla akorát divně zakroucené kořeny jinak nic zvláštního. Z rány po zubu mi stále něco vytéká (krev to není), ze dne na den to slábne, ale mám stále oteklou tvář i s modřinou, ale co mě nejvíce trápí já neotevřu pusu ani na 2 prstyTaky mě to stále ještě bolí, není to nějaká velká bolest. Je to trhaná třetí osmička a ty dvě předchozí byly bez problému. Zubařce jsem volala ve čtvrtek, dle popisu mých problémů je průběh normální…nechci hysterčit a volat jí znova, ale mám strach jestli je vše v pořádku a nemohu tam mít nějaký zánět? S otevíráním pusy mi říkala, že to mám cvičit to otevírání, ale to prostě více otevřít nejde, bolí to, prý aby mi to tak nezůstalo, že tu pusu neotevřu
… Nemáte s tím někdo zkušenosti
Je to normální. Kdybys měla zánět (třeba suché lůžko, nebo okostnici) tak bys bolestí čůrala magy v kostkách. Cvič to otevírání. Prvně na dva prsty, pak na tři, na čtyři…bolí to, ale když budeš poctivě cvičit, za pár dní budeš v pohodě.
@sunshinegirl Přítel měl zánět a projevovalo se to nemožností otvírání pusy a bolelo to, ale normálně fungoval. Na pohotovosti řekli, že je to sepse dostal paralen s kodainem a antibiotika.
Rozhodně bych jela na zubní pohotovost
Hmm, tak teď nevím. Já mám v plánu kdyby se to nezlepšilo jet v pátek ke své zubařce (jiné dny ordinuje v jiném městě). Koupila jsem si tablety na doporučení zubařky (aescin-teva) na mírnění otoku, tak doufám, že to zabere a tu pusu otevřu. šalvěj doma mám, tak zkusím častěji vyplachovat.
@Anonymní píše:
Hmm, tak teď nevím. Já mám v plánu kdyby se to nezlepšilo jet v pátek ke své zubařce (jiné dny ordinuje v jiném městě). Koupila jsem si tablety na doporučení zubařky (aescin-teva) na mírnění otoku, tak doufám, že to zabere a tu pusu otevřu. šalvěj doma mám, tak zkusím častěji vyplachovat.
jo, já bych řekla, že to je dobrý plán. A když se to do pátku )vlastně ode dneška za 6 dní) ani trochu nezlepší, tak jeď, to už podle mě asi úplně normální nebude… Držím palce, ať je to den ode dne lepší a ať nikam jezdit nemusíš ![]()
Ahoj, prosím o radu. Jsem osm dnů po vytržení horní osmičky, osmička byla vyrostlá tak šla normálně vytáhnout, měla akorát divně zakroucené kořeny jinak nic zvláštního. Z rány po zubu mi stále něco vytéká (krev to není), ze dne na den to slábne, ale mám stále oteklou tvář i s modřinou, ale co mě nejvíce trápí já neotevřu pusu ani na 2 prsty
Taky mě to stále ještě bolí, není to nějaká velká bolest. Je to trhaná třetí osmička a ty dvě předchozí byly bez problému. Zubařce jsem volala ve čtvrtek, dle popisu mých problémů je průběh normální…nechci hysterčit a volat jí znova, ale mám strach jestli je vše v pořádku a nemohu tam mít nějaký zánět? S otevíráním pusy mi říkala, že to mám cvičit to otevírání, ale to prostě více otevřít nejde, bolí to, prý aby mi to tak nezůstalo, že tu pusu neotevřu
… Nemáte s tím někdo zkušenosti