Problémy s jídlem u syna

26
1.7.26 08:43

Problémy s jídlem u syna

Máte to doma taky? Vaše dítě u každého jídla vymýšlí?

Můj šestiletý syn při každém jídle něco řeší. Jednou nechce tohle, podruhé je pomazánka špatně namazaná, potřetí mu najednou nechutná jídlo, které ještě před pár dny jedl úplně bez problémů.

Dnes ráno jsem to už nezvládla a křičela jsem na něj. Pak snědl celou snídani, ale mám pocit, že spíš ze strachu. Je mi z toho hrozně a nevím, co dělat. Moc bych si přála, aby jedl normálně. Mám i obavy, že je často nemocný právě kvůli tomu, že jeho jídelníček není moc pestrý a výživný.

Ve školce je to podobné. Paní učitelky ho samozřejmě nebudou přemlouvat, aby jedl, takže často zůstane skoro bez jídla.

Už jsem opravdu bezradná. V září půjde do školy a bojím se, že když se nenají, bude protivný, unavený a nebude se soustředit.

Potřebovala jsem se trochu vypsat a třeba najít nějaký způsob, jak to řešíte vy. Budu moc ráda za vaše zkušenosti a rady. A klidně snesu i kritiku za to, že jsem dnes kvůli jídlu vybuchla – sama vím, že to nebylo správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35997
1.7.26 09:12

Ja nabízím treba dvě věci aby si mohli vybrat. Nebo se zeptám co by chtěli. Když nechutná, sní treba aspoň přílohu, někdy jí jen suchý nudle :nevim: že neji ve školce nebo někde zas tak neřeším, dožene to pak doma. Ale u nás se snída doma, takze hladový nejde. Jak to pak bude ve škole nevim, ale to se uvidí časem. Tam za nima nikdo s jídlem běhat nebude. U nás taky nejí, když se mu chce na zachod na velkou, drží to :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13026
1.7.26 09:33

Nabídnu, pokud dělá dítě alotria bezdůvodně(viz pomazánka nebo jídlo, co běžně jí), pak prostě jídlo seberu a dostane ho na další chod, pokud je to možné nebo dostane další chod, ale jinak je bez sladkostí a čehokoli dalšího, co by se případně na jídlo dožadovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.26 09:40

Pokud by se mu nelezu bílá namazaná pomazánka dostal by misticku a priborak. Ať si laskavě namaže!. Nenamaže, smůla. Ke snídani na stůl několik alternativ a ať si vybere!.
Kolegyně má vnuka co ji jen suché těstoviny, brambory a sladkosti. Mají i ve školní jídelně domluvu s kuchyní. On by to jinak všechno hodil do koše. Pokud by se to jen přiblížilo k něčemu dalšímu.

• Citovat
  • Upravit
14862
1.7.26 10:06

Také nabízím alternativy. Do jídla nenutím. Nehroutím se, že dítě nesnědlo jeden chod, nedávám místo toho sladkosti nebo jiné blbosti, “aby aspoň něco snědlo”. Ale vím, že moje děti jsou po mně a kdyby měly k dispozici jen jídlo, na které nemají chuť, tak budou klidně den zcela bez jídla.

Jinak za mě je normální, že na jídlo, které dítěti běžně chutná, ba je jedno z jeho nejoblíbenějších, najednou nemá chuť.

A k té nemocnosti, no nevím, podle mě se ten vliv přeceňuje. Samozřejmě když to není extrém, což si myslím, že u vás není. Moje extrémně vybíravé dítě bylo velmi zdravé. A dítě, které jedlo mnohem víc (ale rozhodně není tlusté, podle BMI má podváhu) a mnohem pestřeji, bylo velmi často nemocné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
1.7.26 10:27

Děkuji za Vaše názory.. a asi se to musím naučit tolik neřešit. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31420
1.7.26 12:14

Mela jsem jednoho extremniho nejedlika. Trochu se uvolnit a neresit pomohlo nejvice, ale je to tezke, zvlast, kdyz v prukazce od pediatra mas jako ja se dvema vykricniky stav vyzivy neprimereny, extremne hubena… :mrgreen:. Je ji 14r a uz prestava byt i vybirava a hubena neni davno. Syn hodne marodil a to pak taky nejedl nic, mel nechutenstvi, vypadal jako duch, tam clovek chapal pricinu, ale taky mu to drazdilo nervy. Az treti dite ji krasne uz od porodnice. Tak jsem se dockala :mrgreen::hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1344
1.7.26 13:07

Mam droboučkou 6 letou dceru, snazim se, aby ji chutnalo.
Treba snídani přinesu 3 veci (jablko, jogurt, croissant nebo. Chleba se šunkou, orisky a okurku nebo toastak s marmeládou, pombeary a meruňky) vždy z toho něco sní.
Svačiny odpoledne si dcera udělá sama. Reknu ji, co tam tak je a ona si to udela po svém. Rada vaří společně - pak to spis sni.
Moc to nehrotím. Nekdy ji, nekdy ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6977
1.7.26 13:08

Nabídnu pár variant, společně se rozhodneme. Vědí, že pak už nic jiného nebude. Ale moje děti jedí odmala vše, nevymrzují.
Já tedy souvislost se stravou a zdravím vnímám jako dost silnou. Přijde mi to logické - co tělu dáš… Kamarádka má obě děti už skoro dospělé, extrémně odmala vybíravé. Obě řeší nedostatek železa a dalších prvků, jedna omdlívá, druhá extrémně unavená. Holt z těstovin to tělo pěkně neprospívá, když to trvá roky.
Ještě doplním, že řada rádoby nejedlíků (mám odpozorováno ze školy), to dohání sladkostmi, a pak docela slušně kynou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
1.7.26 14:16
@Hobitka píše: Více

treti jiz nestihnu.. je mi 39 :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1344
1.7.26 14:22
@petrushqa píše: Více

Aby ses nedivila 🤣

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
1.7.26 14:45
@TaLucie píše: Více
:lol: :oops:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14862
1.7.26 18:08
@Lojzísek píše: Více

No tak roky čistě na těstovinách je právě ten extrém, o kterém jsem psala. Např. můj velký vybíravec má krev ukázkovou. Železo, minerály a všechno v naprostém pořádku. Energie také dost, malá nemocnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31420
1.7.26 18:15

@Janča6 Jojo, je to ruzne, ta moje nejstarsi, co jedla vzdycky uplne nejsileneji a nic moc zdraveho do ust nevlozila, tak je zatim nejzdravejsi kus. Syn moc nejedl spis proto, ze byl slabsi kousek od narozeni (ti chlapi nic nevydrzi :mrgreen: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6977
1.7.26 18:57
@Janča6 píše: Více

Netvrdím, že to není možné, ale z logiky věci tělo ze vzduchu nevyžije a znám opačné případy. A nikdo ti nepoví, jakou bude mít takový jedinec budoucnost - kosti atd. Takže za mne strava důležitá je. A fakt věřím, že se to může projevit až ve střední dospělosti a dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová