Problémy s novým autem

Anonymní
2.9.24 23:13

Problémy s novým autem

Ahoj ženy, doufám, že tu bude nějaká moudrá žena a pořadí v naší prekérní situaci. Koupili jsme ojeteho Peugeota 5008 za půl mega. Rok výroby 2019,najeto 120 tis., pět let měl servisni knížku a nyní už tedy ne. Při koupi nám bylo řečeno, že se tam dělaly nové rozvody a auto je jak nové, stačí jen natankovat a jet. Nicmene po týdnu a 100 km začali auto divné sycet. Bylo nám to divné ale jako lajci jsme to víc nezkoumali. Ne rozsvítila se žádná kontrolka, auto jelo jak mělo a tak jsme mysleli, že takový zvuk byl i předtím a jen jsme si nevšimli. Bylo to slyšet jen s otevřenými okynky. Po dalších 14 dnech jsem jela větší dálku a po 100 km se rozsvítila závada antiemisniho systému a kontrolka motoru a svítilo adblue.
Auto jsme dali do autorizovaného servisu, kde nám bylo řečeno, že je v háji chladící systém, protože je v něm díra. A ne zvenku od kamínků ale vyloženě uvnitř u motoru a dále chyba katalyzátoru.
Volala jsem tedy do bazaru a tam mi řekli, že auto bylo pořádku a bla bla.
V aut. servisu nám řekli, že to vypadá, že tu díru jen tak naoko zalepili a jízdou se to rozlepilo a delší jízda asi způsobila problémy s tím chladícím systémem a možná i katalyzátorem.

Tak a mě jde teď o to, že si myslím, že to je určitě skrytá závada jak vyšitá a myslí si to všichni. Přítel samozřejmě kupní smlouvu nečetl ale myslí si, že v kupní smlouvě určitě uvedena nebyla. Kupní smlouvu jsme nechali v autě, které je v servisu. Chci se zeptat, pokud tam bude mít bazar nějaké vlastní podmínky pro nás nevýhodné, tak my se stejně můžeme odvolat na půl roční záruku na skryté vady, ne? Co jsem vyčetla tak na to máme prostě ze zákona nárok…ale nevím, jak to je, pokud je v té smlouvě něco jiného a ta je podepsána.
Určitě nechceme další opravu, už tomu bazaru nevěříme. Chceme vrátit peníze. Máme nepojízdné auto za půl mega a ve středu jedeme 1000 km na dovolenou, která už nejde zrušit. Jsme úplně v pr…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
2.9.24 23:26

Radu nemám, jen soucítím, já koupila Peugeota 5008 za 102 tisíc, a do půl roku dala za opravy 54 tisíc

• Citovat
  • Upravit
1229
2.9.24 23:40

No, 5 let starý Peugeot za půl mega s nájezdem 120 tisíc a po kompletním servisu… Už tohle je pět důvodů, proč od toho auta pryč.
Dokazování skryté vady je vždycky složité. Můžeš prodávajícího konfrontovat s výsledkem zjištění servisu. Vyvázat se z odpovědnosti o tyto vady nelze, pokud na ně opravdu nepoukáže - tj. není ve smlouvě, že to auto má nějakou takovou vadu.
Nicméně, je divné, že by bazar (nebo prodávající do bazaru) zalepil nějakou díru a všechno bylo v pohodě už před tím.
Osobně si myslím, že tohle bude na hodně ostré lokty a pokud bude prodejce zatvrzelý, tak ničeho nedosáhnete. Tím neříkám, že to nemáš zkusit nebo že na to nemáš právo. Klidně to taky můžeš udělat tak, že to auto dotáhneš bazarníkovi zpět na plac a že mu to tam necháš a přijdeš si pro to, až to bude opravené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
3.9.24 01:04

Drahe ponauceni, znas to urcite taky: nejsem tak bohata, abych mohla kupovat levne veci!

Koupit ojetinu s tolika najetymi km za takovy prachy :zed: ; za tu cenu se da koupit nova funglovka!

Bezplatne pravni poradny funguji take pri mestskych uradech nebo rovnou advokat nebo DAS-pojistovna pravni ochrany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kralovnal
3.9.24 03:40

Pokud máte v autě skrytou závadu, máte nárok na reklamaci i vrácení peněz, a to bez ohledu na to, co je v kupní smlouvě uvedeno. Zákon na vaší straně, i když se v kupní smlouvě pokusí bazar zříci zodpovědnosti. Nejlepší je ihned se obrátit na právníka, který vám pomůže v komunikaci s bazarem a případně vymáhání vašich práv.

• Citovat
  • Upravit
1229
3.9.24 08:05
@Kralovnal píše: Více

Bazar se podle mě svých práv nebude snažit zříct, ale bude dělat mrtvého brouka. Nebude zvedat telefon, když tam zakladatelka přijde, nikdo se s ní nebude bavit (není tady pracovník odpovědný za reklamace, máme plno zákazníků, nemáme čas,…). Jakákoliv písemná forma bude ignorována, atd… Právník může pomoct, ale taky to nemusí být tutovka, že to vyjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
3.9.24 08:09
@Ahep píše: Více

Kilometrů to má relativně málo, ale prostě smrdí to. I když se trh cenově dost pohnul, tak dát za pětileté auto půl mega a ještě za Peugeota,… Kolik to auto pak stálo jako nové?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.9.24 08:27

@Petr-33 nové auto stojí mega

• Citovat
  • Upravit
4385
3.9.24 08:44

Holt s lidmi, kteří koupí 5 let staré auto s nájezdem 120 tisíc km a ani si nečte kupní smlouvu se obchoduje (čti jinak) nejlépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1445
3.9.24 11:28

Koupit si Peugeota, pět let starého, s tolika najetými kilometry, může jenom blázen. Ještě větší blázen, za něj dá půl mega :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
547
3.9.24 11:32

Ty najdete kilometry problém nejsou..alespoň je vidět, že to auto jezdilo dlouhé trasy..ale dát za 5 let staré auto půl mega je naprostá šílenost. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4385
3.9.24 11:45

Proč jste si za ty prachy nekoupili nějakou funglovku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
3.9.24 13:00
@Pitřice píše: Více

Ty kilometry fakt nejsou problém. Sám jsem kupoval 6leté auto s nájezdem 110 tisíc. Najeto to bylo převážně ve městě. Kupoval jsem ale přímo od prvního majitele, ne přes bazar a s majitelem jsem se nějakou dobu znal. Drtivá většina aut najede kolem pěti let 100 a víc tisíc. To, že lidi chtějí pětiletá auta s nájezdem 30-60 tisíc, to zbytečně křiví trh, protože pro moderní auta není ani nájezd 350-400 tisíc km žádný problém, pokud je správná údržba. Ale blbě se to prodává, protože si každý myslí, jak to auto bude vylítané a začne se na tom kazit úplně všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.9.24 13:05

Servisní knížka už bývá elektronická, ta se nedá ztratit… Nicméně souhlasím s tím, co tu bylo řečeno: je to pro vás bohužel drahé ponaučení. To auto z bazaru může být klidně zaflikovaná bouračka nebo může být výrazně stočené. I kdyby nebylo, tak po 120 tisících kilometrech už pomalu začínají drahé servisy, jako je dpf, brzdy, u automatu převodovka, již zmíněné rozvody… Neusetříš nic. Mohli jste mít třeba nového Dustera za tu cenu, ale to už asi víte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13969
3.9.24 13:17
@ancovicka rybicka píše: Více
Čoveče, brzdy se mení u každého auta stejně s nájezdu 100k to má pramálo společného. Co měníš na převodovce u automatu po 100k? :lol:. Olej se v ní musí menit pravidelně, stejně jako olej v motoru, na to fakt staří auta nebo nájezd nemá vliv. Dpf ti taky vydrží déle.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný