Problémy s ucením na štátnice

286
6.5.09 14:43

Problémy s ucením na štátnice

Ahojte, v podstate som už podobnú tému zakladala, môj problém je teraz trošku o inom, preto som si dovolila založiť novú tému (snáď nevadí).

Štátnice mám o mesiac - dohromady sa mám naučiť 100 otázok. No musím povedať, že je to katastrofa. AK mal niekto napr. mikroekonómiu al.makroekonómiu, určite pochopí.

Zatiaľ som si prešla 25 otázok (ale fakt len zbežne, úprimne nemôžem povedať, že by som niektoru fakt vedela). Keď som si robila plán ako to všetko zvládnuť - musela by som sa naučiť denne 5-6 otázok. Ja však maximálne zvládnem 3 (už som písala, že si musím niektoré otázky vypracovať sama, niečo ide zo skrípt, niečo proste spracovať musím).

Navyse sa teraz u mna vyskytol problém s vysokým krvným tlakom (trápilo ma to v tehotenstve, a asi sa mi to znova objavilo). Keď som bola pred dvoma mesiacmi u lekárky, kvôli hrdlu - namerala mi tlak 140/90 a už mi chcela dať tabletky. Teraz ked si tlak zmeriam mám klidne aj 160/100, pulz tak okolo 110 za minútu. No a keď mám takéto hodnoty, asi pochopíte, že sa veľa toho nenaučím - vtedy mám fakt problém len pokojne sediet, tak mi je zle.

Inak zvykla som si, že už sa nič nenaučím bez kávy, memoplusu alebo guarany…lenže všetko toto obsahuje kofeín a dvíha tlak. NO bez toho, mi to fakt nejde. V konečnom dôsledku po veľmi zvýšenom tlaku (čo nie je vždy) tiež nie.
Navyše začínam byť dosť nervózna, že to nezvládnem. U nás je to dosť masaker - vyhadzujú trašne veľa ľudí, navyše som mala v škole s určitým vyučujúcim mierny konflikt - proste vyučujúci urobil chybu, čím by poškodil mne…ja som sa ozvala…a tým som poškodila jemu. No a na rovinu mi odkázal, že sa mám poriadne pripraviť, že budem mať ťažké štátnice. Takže asi tak, . toto mi tiež veľmi na optimizme nepridáva.

Prosím Vás o nejaku konrkétnu radu, ako zvýšiť výkonnosť mozgu (možno niečim prírodným, aby som úplne vynechala ten kofeín), prípadne ako ste si vy rozvrhli režim dňa - musim sa totiž postarať o to, aby moji „chlapi“ mali čo jesť, aby si mali čo obliesť, a aby bol doma aspon ako taky poriadok. Navyše moj drobec je strašné číslo, vyžaduje si celodennú pozornosť - ak sa len chvíľku nepozerám - je v okne, polieva mi kvety, vyjde na linku, naberá vodu, všetko oblieva, maluje fixkami kade tade. Proste treba ho stále sledovať, čo koncentrácii moc nepridáva. Inak baviť ho nemá kto.

Začínam byť zúfala, že to proste všetko nezvládnem a zahodim za hlavu 4 roky driny. Navyše, ak nespravím na prvý termín, budem musieť platiť 10 000 Kč, čo si asi nebudem môcť dovoliť.

Za každú radu či reakciu úprimne ďakujem

Terka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
6.5.09 15:01

Terko,

já myslím, že to zvládneš…jen je třeba, aby se prostě na ten chod domácnosti zaměřil manžel a vyšel ti vstříc…namysli si jak by ti to vyhovovalo a nějak si to uspořádejte..opravdu stačí chvilka denně, hlavně už mít otázky vypracované…a když to budeš mít připraveno tak to i za ten týden dáš! a už budeš vědět co a jak neb tou přípravou se to taky učíš…a taky - nemohl by si vzít na ten poslední týden před státnicema volno a prostě odjel někam s malým - na pánskou jízdu??

a teda mikro makro…uf uf..si to živě pamatuju ;-)

držím palce

Zdenik

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
6.5.09 15:03

omlouvám se, píšu jak hotentot ;-) vyrušil mi tu synátor ;-)…Zdenik

• Citovat
  • Upravit
1814
6.5.09 15:08

Teeerinko - krom manžela, nešly by ještě zapojit nějaké babičky? Že bys měla fakt v tom období třeba 2 týdny (nemusí být v kuse) čistě jen pro sebe na učení? Já se takhle učila vloni v létě na advokátní zkoušky - odjeli jsme s Vojtou k mojí mamce, který si vzala dovolenou, já se zašila k ní do obýváku nebo na zahradu pod pergolu a mamka se celé dny starala o Vojtu. Já zase nechtěla být úplně bez něj - asi bych pořád řešila, co kde dělá, jak to zvládají atd., tak tahle pomoc byla fakt super :)
Mně taky hodně pomáhala změna prostředí - že jsem se neučila celou dobu doma. Tam bych z toho zblbla… Nemáš možnost změnit místo? (doma budeš pořád něco řešit - že není umyté nádobí, že není vyžehleno apod…)
A upřímně myslím, že to zvládneš. Člověk musí zdravě pochybovat, aby se vyburcoval k výkonům :wink:
Budu moc držet palce, nervy nezávidím, ale bude to stát za to :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15043
6.5.09 15:30

Ted aktualne se drtim na autorizacni zkousky a pomaha jedine… abych byla sama… takze stridame syn s manzelem u rodicu nebo syn u babicky a manzel v praci. Jinak nemam sanci se soustredit a vecer, kdyz syn spi, toho uz do hlavy moc nenaleju.
Jinak obecne na zvyseni vykonosti mozku je gingo biloba… pila jsem na skole ve zkouskovem, ale jen jestli to nebyl jen placebo efekt. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1752
6.5.09 17:26

To chce klid, já jsem se učila na státnice systém - ke každé otázce něco. Měli jsme asi 30ot z 5 předmětů - ekonomii jsem tam měla taky :-) a mezi těmi předměty jsem si kombinovala souvislosti. Ve finále z toho bylo 10 A4 a to už jsem se naučila.
Na výdrž zkus gingko a kafe bez kofeinu (je to takový placebo, ale funguje to)
Tak hodně úspěchů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5009
23.5.15 15:58

Člověk má omezenou kapacitu a ta moje byla asi už naplněna. Zbývá 12 otázek, opakování(jestli bude čeho) a já už fakt nemám sílu. Přijde mi, že si každou chvílí musím začít slintat na tričko. Tupý výraz zoufalství mi už asi nikdo neodpáře…blíží se to také někomu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
23.5.15 16:09

@rosslyn jo no, proto se ucim prubezne:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1364
23.5.15 17:23

Před státnicemi jsem zkusila gingko bilobu a lecitin, oboje tabletky ze sportovní výživy. Dokázala jsem se pak docela dobře soustředit, nejvíc jsem se vždy naučila dopoledne, večer už pak vůbec, to jsem chtěla mít klid a trochu „voraz“, prostě nějaký čas pro sebe, s televizkou a tak. Jestli si to dobře vybavuju, tak jsem taky jela podle plánu 6 otázek denně. Taky mi pomáhalo si vypisovat, co už si pamatuju - po každé otázce, kterou jsem se právě učila, jsem si pak hned dělala výpisky a hned jsem věděla, co v hlavě uvízlo. To, že jsem to napsala mi znalosti upevnilo.
Nezávidím Ti ty nervy, ale neboj, ono to půjde, držím palce :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
700
23.5.15 17:32

@rosslyn
Přesně se vidím, mám to zasebou od středy a zatím mi asi nedochází, že už je po všem :palec: Každý den z posledních cca 2 měsíců jsem žila v představě, že státnic nedožiju a když náhodou jo, nevzpomenu si ani na jméno. Měli jsme zkoušky rozdělené nadvakrát, koncem dubna obhajoba+specializace a teď pedagogika a psychologie. Učila jsem se průměrně 2-3 hodiny denně, ne naráz, ale vžydycky tak po půlhoďce. Nevím jestli to k něčemu bylo, ale brala jsem Acutil - měl by to být na posílení koncentrace atd. Výpisky jsem si dělala taky, to bylo taky ku prospěchu. Ráno jsem ke státnicím dojela ani nevím jak, hodiny uvnitř, chvíle čekání na ortel a pak si člověk řekne, že ty všechny nervy za to ani nestálo. Držím palce! ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2442
23.5.15 17:37

@rosslyn Čeká mě to sice až za měsíc, ale cítím se stejně, dodělávám ještě poslední zkoušku a připadám si kolikrát, že už ani nevím, jak se jmenuju.
@Tsambika Ty výpisky hned po učení jsou super nápad, já si je pokaždý dělala průběžně, tohle by mohlo být lepší. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3436
23.5.15 17:52

@Tsambika i lecitinem se dá předávkovat :mrgreen: nejlepší je večer naučit udělat výpis, ráno zopakovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9318
23.5.15 20:17

Jee ja statnicovala 4.2.2015
ve 30+1 s dvojcatky v brise a dvouletakem

Skoro sem se neucila, neslo to. Pak me tyden pred hospitalizovali. Jasala sem jak se budu ucit.. noo potkaly sme se super holky a tyden prokecaly. Otazky sem neotevrela.
Ucila sem se tri okruhy celkem 5dni. Pres den s klukem a do noci sama.

Pocitala sem stim, ze obhajim dp (tu sem mela skvelou) a rozpravu si holt zopakuju.
Nakonec sem si vse vybavila a mela nej znamky z nasi skupiny ;)

Ale takovej stres uz nikdy nechci zazit.. nevedeka jsem. jestli umru nebo porodim :zed:

Hodne stesti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5009
26.5.15 20:39

@MarieOVMUC tak na všechny zkoušky jsme se učila poctivě, takže mohu říct, že jsem se učila průběžně. Bohužel tři týdny učení už jsou na mě jaksi moc a když nevidím konec, je to k uzoufání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
26.5.15 21:01
@rosslyn píše:
@MarieOVMUC tak na všechny zkoušky jsme se učila poctivě, takže mohu říct, že jsem se učila průběžně. Bohužel tři týdny učení už jsou na mě jaksi moc a když nevidím konec, je to k uzoufání…

ja se ucim v kuse uz od ledna, taky uz mi solidne harasi a vcera se mi zdalo o rozmnozovani krytosemennych rostlin. D a jeste tak mesic me ceka:D pak chvili pauzu a cele prazdniny se musim ucit, abych zvladla 12 predmetu, co mam na zimni semestr a svihem dodelat predmety, co mi chybi, kdyz mi tedka zmenili sylabus a v kvetnu 2016 mam statnice.. do toho po me skacou dve decka:D dneska mam veget od zitrka do 10 jedu v kuse:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze