Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj všem, na začátek napíšu, že jsem za poslední týden byla se svým problémem už dvakrát u PL( naposled dnes)
Minulé pondělí jsem dostala průjem, který provázely křeče v podbřišku, problémy s trávením jídla, nechutenství a lehce zvýšená teplota. Druhý den jsem šla k dr a po pohmatu břicha nic nezjistila, vzala moč a krev ( oboje ok) a udělal výtěr z konečníku.( toho jsem měla výsledky v pátek a je taky ok) V úterý průjem po Immodiu ustal a užívala jsem Hylak a Algifen, který mi dr. napsala. Do pátku jsem zase měla naopak zácpu. Od pátku jsem začala mít stolici obalenou hlenem. A dnes jsem už zas byla 5× za den - nicméně není to průjmovité. Tak mi to nedalo a šla jsem opět k dr. Mám stále i lehčí bolesti v pravém podbřišku. Dnes mi břicho opět prohmatala a říkám jí, že mě napadlo, zda nemám slepák a ona mi udělala ty prohmatání, které se u toho dělají a nic. Ve střevech mi neustále kručí, mám pořád hlad a už jsem z toho celkem na nervy, V pátek mi ještě volala dr z alergologie, že jí vyšlo z krve, že mám histaminovou intoleranci. Obvodní dr se toho celkem chytla a řekla, že to může vše být z toho a že mám pak přijít se zprávou z alerga.
Já si přijdu taková odbytá, že v podstatě jsem bez nějaké léčby a dobře mi není. Můžu si někam zajít sama bez žádanky? Jenom ještě upřesním, že tento problém nemám poprvé, ale vždy to nějak utichlo bez dr. Stává se mi, že me třeba chytne stolice hned brzo ráno, několik dní po sobě, pak zase klid. Mám za sebou poměrně dost stresové období, bylo to tedy leden -únor ( to mě budila stolice i v noci). Co byste dělali? Díky za odpověď ![]()
Tak si něco načti k histaminové intoleranci a drž patřičnou dietu. Třeba je to fakt ono a dieta ti pomůže. Na to ani nejsou léky, jen jeden potravinový doplněk, který moc nepomáhá.
@TobiT83 ale všechny tvé potíže odpovídají té histaminové intoleranci, ty musíš dlouhodobě, možná celoživotně, držet dietu podle pravidel pro tuto nemoc,
na to není žádná zázračná tabletka a šup lup, jsi zdravá,
tu dietu musíš držet ty, to za tebe nikdo neudělá, takže začni studovat co můžeš a nemůžeš jíst, dodržuj to, a po měsíci uvidíš určitě zlepšení,
a ještě - každý člověk je individuální, takže něco, co je při této dietě doporučováno, ti může klidně vadit a naopak
@stinga píše: Více
Já samozřejmě nemyslela, že bych si dala tabletku a vše odeznělo, jen mě zaujalo, že může třeba něco aspoň pomoct. A já jinak právě jím celkem zdravě, jen sem poslední dobou jedla fakt hodně rajčat. Studovala jsem to jen trochu zatím a ty rajčata jsem tam našla.
Můžu se zeptat, ty máš s HIT nějaké zkušenosti? Že píšeš že to odpovídá?
Určitě bych zkusila vysadit mléčné produkty s lepek.
Já kdysi měla nevolnosti a bolest žaludku a zjistili mi kamen na žlučníku, takže možnost ještě vyšetření má gastro a případně UTZ břicha, ale pokud na alergu řekli tu histaminovou intoleranci, tak to měla kolegyně a nemůže jist moc jídel a bere i nějaké léky, někdy ji bývalo opravdu hodně špatně, když snedla něco nevhodného.
Ahoj, mě docela daosin pomůže za určitých podmínek, ale sem tam se stalo, že nepomohl ale spis posunul příznaky na později. Lepek mi nevadí a mliko omezují, ale nevyrazuji po konzultaci s doktorem, není dobře to úplně vyhodit z jídelníčku, pokud nemáš na tohle intoleranci.
Mám u sebe vyzkoušené žádné červené a bílé víno a obecně ubrat alkohol. Ale tohle je docela individuální, některým některé potraviny vadí a jiným zase ne. Občas u sebe vidím, ze když omezim alkohol a jsem v pohodě (stres to také ovlivňuje ), tak mužů sníst i to co mě jindy hodně prožene. Jestli se chceš na toto téma pobavit víc, tak mi nápis do SZ. Zítra budu na PC a dala bych ti vědět. Omlouvám se za sloh, píšu na mobilu a mám migrénu, takže ta moje čeština bude stát asi taky za to.
@Petra712 píše: Více
Ahoj, moc děkuji za zprávu, ráda ti napíšu zítra. Držím pěsti, ať přejde migrena ![]()
Připojím do diskuse pár poznatků, manžel trpí HIT, tak jsem si k tomu snažila nastudovat informace. Jsou potraviny, které přirozeně obsahují velké množství histaminu - rajčata, špenát, tuňák, kakao, čokoláda.. a potraviny, ve kterých histamin je díky zpracování ve větším množství. Obecně vadí potraviny nečerstvé (jídlo z předchozího dne…), prošlé fermentací (nakládačky, kysané zelí, jogurty, kefíry,..) z alkoholu hlavně pivo, víno. Čerstvé jídlo, čerstvé mléko (vadí i trvanlivé krabicové víc než čerstvé pouze pasterované) by nemělo dělat problém. Maso - nikdy nevíš, jak dlouho leželo v marketu. Uvařit z úplně čerstvého nevadí. Vadí uvařit jídlo, když už v mase třeba pár dny ležení v chlaďáku vzniklo množství histaminu.. Atd atd. Není to raketová věda, dá se najít a na sobě vyzkoušet, co funguje.
@TobiT83 píše: Více
Koukni na Švýcarské tabulky tolerance potravin, tam jsou potraviny rozdělené velmi přehledně. Začíná se s těmi označenými nulou. Ze začátku je dobré držet se pár bezpečných potravin, nechat tělo uklidnit a pak postupně přidávat.
Daosin u někoho funguje, u někoho ne. Ono je to velmi těžké zobecňovat, každý toleruje jiné potraviny, jiné množství a jiné kombinace. Daosin pomáhá tak 50:50.
Ještě možná zkusit toto, užívala jsem dříve při helicobakter piroli a teď také mám nějaké trávicí potíže a vždy pomůže.
https://www.drmax.cz/…ha-40-kapsli?…(css)_dev-all_Action-Heureka-the-cheapest_(bee)&utm_id=12492620363&gbraid=0AAAAADQWgQwTT-ZX8w7VkVNYjAFazDRwx&gclid=CjwKCAjw6c63BhAiEiwAF0EH1J5kxF60yzLoTDoNlpA1LwGkgZqxzv2MIFtjXGvyzFmsboaEWaR82×oCBakQAvD_BwE
@VeseláBobina píše: Více
jeee děkuji to znám, používala jsem na reflux a zabíralo
tak zase začnu brát ![]()
a jinak děkuji všem za odpovědi, už studuju tu dietu