Probourání zdi itong?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3236
4.8.12 19:39

Probourání zdi itong..?

Ahoj holky,

bydlím v pronájmu v malém bytě 2kk a vedle mě mamka ve 1+1.Mezi byty je zed.. vypadá to na itong. Majitel mi dovolil se probourat - chceme tam udělat dětský pokoj.
Nevíte kolik by to mohlo stát a hlavně pak taky jak se to vrací do původního stavu? předopládám že tady ještě nějakou dobu budeme tak - 2až 4 roky.
Děkuju moc za všechny postřehy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
sophinka
4.8.12 19:45

To by nemělo být těžké, vybourat zasadit futra a je hotovo… a nazpět zaytongovat perlinku, trochu lepidla…

• Citovat
  • Upravit
18305
4.8.12 19:48

Ytong i plynosilikát (šedý) je lepší provrtat řadou otvorů a pak opatrně proseknout - pokud má někdo nějakou tu stovku navíc, tak radši koupit frézovací vrták do ruční vrtačky a tím ytong profrézovat. Ono jde totiž o to, že ytong se nespojuje klasickou maltou, ale lepidlem. Sekáním do ytongové zdi se může narušit lepidlo i několik metrů daleko od místa seku - a celá zeď popraská. Proto je lepší vrtání nebo frézování…
Do původního stavu se taková zeď uvádí jednoduše - koupí se tvárnice stejné tloušťky, jako je zeď - teda vlastně o 1cm menší, na povrch se natáhne tenká vrstva lepidla z obou stran - a znova se postaví příčka; tvárnice se k sobě spojují stavebním lepidlem. Malta se nepoužívá hlavně proto, že tvárnice z ní rychle vysají hodně vody a malta nestihne uzrát (zrání malrty spočívá v tom, že vápník v maltě reaguje s vodou a s oxidem uhličitým ze vzduchu…)
Uff, to je zase přednáška… Tak snad jsem poradil všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
4.8.12 19:50

@Jura007 ty jdeš na všechno moc odborně :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
18305
4.8.12 19:55
@sophinka píše:
@Jura007 ty jdeš na všechno moc odborně :mrgreen:

No už jsem cosi dělal „neodborně“… a pak jsem v tom dalších 18 let musel bydlet… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
4.8.12 19:57

@Jura007 já myslím to vysvětlení :mrgreen: a k lepidlu jsi stejně zapoměl na perlinku :pankac:

• Citovat
  • Upravit
2566
4.8.12 20:01

Ahoj, tohle máme čerstvě za sebou.
Manžel si do itongu vrtačkou vyvrtal pár dírek pod sebou, jen aby mohl vsadit úplně obyč. ruční pilu a otvor na dveře normálně vyřízl. Trvalo mu to cca 3/4 hodinky, hluk a bordel minimální.
Začal řezat jakoby v horním rohu budoucích futer směrem dolů, rohy měl taky předvrtané vrtačkou. Celý blok pak jednoduše vyndal.
Se začištěním si poradil zedník během hodinky.
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38179
4.8.12 20:12

@helenkanai
Já jako člověk částečně z oboru upozorním na jednu drobnost, pokud je to zeď mezi dvěma byty, tak se v žádném případě nejedná o příčku, ale o pravděpodobně nosnou zeď.
Takže ne že by to nešlo, ale je potřeba napřed osadit překlad a až potom vybourávat otvor, který je opravdu nejlepší vyřezat.
A aby bylo vše tak, jak má být, měly by se správně ještě podepřít stropy.
Pokud se jedná o cenu, tak ta bude v řádu několika tisíc, opravdu to není žádnej složitej zásah do konstrukcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
4.8.12 20:15

@Hanulínek taky máme nedávno za sebou bourání zdi z itongu a postupovali jsme úplně stejně. Rozdíl byl jen v tom, že jsme zeď bourali úplně celou pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
4.8.12 21:08

@Heineken

ne je to fakt itong :-D ono.. majitel se tu příliš s bytem nepáral.. je to dole se zahradou ex atelieér a od z něj udělal dva a rozdělil itongem. Slyším mámu chrápat v posteli když jsme v ložnici :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
4.8.12 21:11

@Jura007

jéé děkuju moc :-)to je vyčerpávající odpověd.. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38179
4.8.12 21:16

To se nemusí vylučovat i nosná zeď může být z Ytongu.
Ale pokud to dělal na černo, tak to samozřejmě může být i příčka.
Nicméně ten překlad by se měl osadit i tak, pokud se chcete vyhnout trhlinám nad dveřmi.
Jen ten překlad nemusí být nosný a nemusí se podepírat stropy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
4.8.12 21:20

@Heineken

ok děkuju moc za radu. Nevíš kolik by stála třeba firma co by to udělala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38179
4.8.12 21:26
@helenkanai píše:
@Heinekenok děkuju moc za radu. Nevíš kolik by stála třeba firma co by to udělala?

Přesně ti to neřeknu, musel bych to spočítat, ale odhaduju to na několik tisíc.
Záleží na tloušťce zdi a taky na typu dveří, který tam chcete.
Ale zkuste sehnat spíš nějakýho zedníka, mám strach, že firmy se do toho moc nepohrnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný