Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Holky poraďte mi nebo objasněte mi to. Když zemřela paní a žije její jeden syn ( ostatní děti i manžel nežijí) tak jakto, že bude dědit jen on? řekla mi to notářka. Závět ta paní neměla. Má ale vnučku po zemřelém dítěti. Chápe to někdo?
Jiné možnosti nejsou.
Také jsem zažil, že vnučkou byla nazývána dcera neteře, nebo byla v pěstounské péči.
Příspěvek upraven 20.06.18 v 13:21
@Anonymní píše:
Holky poraďte mi nebo objasněte mi to. Když zemřela paní a žije její jeden syn ( ostatní děti i manžel nežijí) tak jakto, že bude dědit jen on? řekla mi to notářka. Závět ta paní neměla. Má ale vnučku po zemřelém dítěti. Chápe to někdo?
Je to divné. My byli ve stejné situaci, po babičce byl jen syn a dcera (naše mama) už nezila. Dedili jsme polovinu stejně jako strýc. Je to už ale 15 let nazpět. Podle mě by vnuci/vnučky dědit měli. Zeptej se notáře ještě jednou.
@Anonymní píše:
Vnučka je pravá
Pak by měla dědit podíl náležející zemřelému rodiči.
Pokud není závěť, bude se dědit v první skupině. Do té spadá manžel a děti. Vzhledem k tomu, že syn zemřel, automaticky na jeho místo nastoupí jeho potomci – tady vnučka.
@Anonymní píše:
Vnučka je pravá
Pak je dospělá a vyděděná.
Nebo existuje závěť a její podíl je snížen podle zákona. (tzn. dostane pár šupů)
Nic jiného možné není. ![]()
Tak mně napadla ještě jedna varianta - dědictví je zanedbatelné hodnoty, pak dědí jen vypravitel pohřbu. Nemohlo to být takto? U nás v rodině to tak bylo - dědil jen syn zemřelého, který zaplatil pohřeb (náklady na pohřeb byly v podstatě srovnatelné s výší dědictví), takže notářka to uzavřela tak, že se jedná o dědictví zanedbatelné hodnoty a dcery zemřelého vůbec nedohledávala.
@Goldyra píše:
Tak mně napadla ještě jedna varianta - dědictví je zanedbatelné hodnoty, pak dědí jen vypravitel pohřbu. Nemohlo to být takto? U nás v rodině to tak bylo - dědil jen syn zemřelého, který zaplatil pohřeb (náklady na pohřeb byly v podstatě srovnatelné s výší dědictví), takže notářka to uzavřela tak, že se jedná o dědictví zanedbatelné hodnoty a dcery zemřelého vůbec nedohledávala.
Pravda.