Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
protože v první dědické skupině jsou její vlastní děti..pokud by neměla děti, dědila by zbylá rodina - nejprve sourozenci..
Dle ustanovení § 1635 NOZ mají v první třídě dědit děti a manžel, v případě, že dítě nedědí, tak by mělo dědit jeho dítě (vnuk).
vnučka by podle mého mínění měla zdědit polovinu, opravdu neexistuje závěť?
No já jsem si tedy vždy myslela, že když jsou dvě děti, jedno zemře dříve jak rodič, ale má své dítě (tj. vnouče), tak dědí jak dítě, které žije, tak i vnouče již mrtvého dítěte. Ale asi jsem se mýlila, když to tak čtu.
my měli podobnou situaci, jen byl můj otec vyděděný. Takže dědictví po dědovi šlo 1/2 teta, 1/2 potomci mého otce, neboli jsme si to dělili se sourozenci. Kdybych odmítla, jde to zase na naše děti… Takže moc nechápu, proč vnučka nedědí, ale klidně bych se zeptala notáře, co to vyřizuje, třeba o ní jen neví
leyllae to napsal správně. Myslím, že si zakladatelka dělá legraci. Lidově: Stejný díl pozůstalosti získají zůstavitelovi děti a manžel. Pokud některé z dětí nedědí, jeho podíl přejde na jeho potomky, tedy vnoučata, případně pravnoučata zůstavitele.
@Paralenka červená píše:
@leyllae @elen-ka
Máte pravdu.
Otázka je, jestli je vnučka opravdu její vnučkou?
Ano, to je pravda, ale předpokládala jsem, že je. Pokud není, tak samozřejmě dědit nemůže.
Já to tedy tak měla, zemřela matka mého otce (babička), který zemřel již dřív a byli jako jeho děti přizvání k dědickému řízení
plus druhý syn.
Příspěvek upraven 20.06.18 v 12:37
@Luboš P
Nemusí si hned dělat legraci, ne?
Neznáme všechny souvislosti.
„Neznáme všechny souvislosti.“ To bychom pak nemohli odpovídat na nic. Přikláním se k tomu, že ta vnučka nebyla vnučka, možná byla synem zůstavitelky vyženěná.
Holky poraďte mi nebo objasněte mi to. Když zemřela paní a žije její jeden syn ( ostatní děti i manžel nežijí) tak jakto, že bude dědit jen on? řekla mi to notářka. Závět ta paní neměla. Má ale vnučku po zemřelém dítěti. Chápe to někdo?