Proč mladí muži nestudují VŠ?

9722
25.3.22 18:42

Proč mladí muži nestudují VŠ?

Narazila jsem na zajímavou informaci - v ČR má v kategorii 25-34 let VŠ vzdělání (min. bakaláře) 40 % žen, ale jen 26 % mužů. Řešili jsme s manželem proč by to tak mohlo být.
Dospěli jsme k názoru, že ženy mají větší motivaci ke studiu, vzhledem k tomu, že se jim s vyšším vzděláním lépe hledá práce skloubitelná s rodinou, než mužům, kteří nejsou tolik omezováni třeba dětmi, takže můžou vzít i práci na směny apod.
Další tip je, že kluci častěji studují obory, kde vlastně to formální vzdělání není až tak nezbytné a tak častěji ze školy utečou rovnou do práce (třeba IT). Navíc řada technických a řemeslných oborů je dobře placená i bez VŠ.
Napadají vás ještě nějaké další důvody?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3459
25.3.22 18:48

@Jahru protože často studují v zahraničí a dokončují studium později. Protože pro ženu je věk 30+ trochu hraniční, pokud je prorodinně založená (chce stihnout nějakou kariéru a děti ideálně do 35), muž může začít pracovat na kariéře až po 30. Kluci třeba i nějakou VŠ začnou studovat a právě proto, že to jsou často technické školy, najdou si dobrou práci už při studiu a proto ji nedokončí.

Odkud jste čísla čerpali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16173
25.3.22 18:49

Ono to může být přesně naopak, a sice že ti muži těmi dětmi omezovaní jsou, protože když jim to ujede, tak na ten rodičák jde žena a snaží se třeba i vystudovat dálkově, kdežto ten chlap musí v tu chvíli prostě přebrat roli živitele rodiny. A když si čichne k plnému úvazku a financím, tak se potom už těžko vrací na školu.
Já znám osobně 2 chlapy, kteří nedostudovali VŠ, protože jejich partnerka otěhotněla a oni prostě museli začít raději vydělávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16173
25.3.22 18:51

@roba18 Ta čísla sedí, já jsem na to nedávno na ČSÚ (takže reálné statistiky) narazila taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3798
25.3.22 18:51

Je to přesně tak. Šikovný řemeslník nebo i IT si i bez vysoké školy vydělají velké peníze. Tak proč by dělali nějakou vysokou školu. Pak se také podívejte, jaké mají možnosti holky v učebních oborech oproti klukům. Zatímco kluk se může vyučit truhlářem, pokrývačem, tesařem, zedníkem, instalatérem, automechanikem, podlahářem, zámečníkem, elektrikářem, malířem pokojů a mnoho dalších oborů. Tak čím se může vyučit holka, kuchařkou, cukrářkou, kadeřnicí, kosmetičkou, švadlenou a pár dalších poměrně blbě placených oborů. Rozhodně má mnohem nižší výběr učebních oborů a i uplatnění z učebních oborů, než má kluk. Holce nezbývá skoro nic jiného, než se šprtat a jít alespoň na střední školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3459
25.3.22 18:55

@Da12 částečně souhlasím. Ale on není IT jako IT. Pokud chce v IT vydělávat opravdu dobré peníze (myslím 100 a víc), tak je určitě velká výhoda, když VŠ (technického směru) má. Na střední se sice naučí programovat, ale aby byl dobrý programátorem či projekťákem tak potřebuje znát souvislosti a to jim často SŠ nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9722
25.3.22 18:58
@roba18 píše:
@Jahru protože často studují v zahraničí a dokončují studium později. Protože pro ženu je věk 30+ trochu hraniční, pokud je prorodinně založená (chce stihnout nějakou kariéru a děti ideálně do 35), muž může začít pracovat na kariéře až po 30. Kluci třeba i nějakou VŠ začnou studovat a právě proto, že to jsou často technické školy, najdou si dobrou práci už při studiu a proto ji nedokončí.Odkud jste čísla čerpali?

Teď byl zveřejněn Index prosperity 2021 + čísla z ČSÚ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9722
25.3.22 18:59
@roba18 píše:
@Da12 částečně souhlasím. Ale on není IT jako IT. Pokud chce v IT vydělávat opravdu dobré peníze (myslím 100 a víc), tak je určitě velká výhoda, když VŠ (technického směru) má. Na střední se sice naučí programovat, ale aby byl dobrý programátorem či projekťákem tak potřebuje znát souvislosti a to jim často SŠ nedá.

Výhoda ano, nezbytnost ne. Ale zase to může i žena.
Upřímně mě překvapuje, že je v IT tak málo holek, přijde mi to jako ideální obor :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
25.3.22 19:02
@roba18 píše:
@Da12 částečně souhlasím. Ale on není IT jako IT. Pokud chce v IT vydělávat opravdu dobré peníze (myslím 100 a víc), tak je určitě velká výhoda, když VŠ (technického směru) má. Na střední se sice naučí programovat, ale aby byl dobrý programátorem či projekťákem tak potřebuje znát souvislosti a to jim často SŠ nedá.

Nebo se to naučí sám, nepotřebuje SŠ ani VŠ. Ale souhlasím, na druhou stranu je škoda tu VŠ neudělat, když na to má, jenže někoho nepřesvědčís

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3459
25.3.22 19:04
@Jahru píše:
Výhoda ano, nezbytnost ne. Ale zase to může i žena.
Upřímně mě překvapuje, že je v IT tak málo holek, přijde mi to jako ideální obor :nevim:

v poslední době nemám pocit, že by holek v IT bylo málo. Samozřejmě, že je více mužů, ale rozhodně je žen v IT daleko více než třeba před 10 lety. A ideální obor pro ženu… asi záleží co konkrétně v IT bude dělat. Ono vést mezinárodní projekty napříč časovými pásmy, řešit třeba 250 lidí v týmu v různých zemích a do toho mít za zády malé dítě… :think: :nevim:
Když se budeme bavit o programování, tak tam dost je dost zásadní logické uvažování, ale to mi přijde, že spousta žen má, jen je to nevyužité.
No a pak je to jistá mužská ješitnost, když vidí ženu ve stejném oboru.
Mě přijde, že se celkově obor IT hrozně zobecňuje a panuje všeobecný názor, že v něm jsou velké peníze. Ano jsou, ale jen pro některé pozice a jen v některých společnostech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3459
25.3.22 19:05
@g.sandova píše:
Nebo se to naučí sám, nepotřebuje SŠ ani VŠ. Ale souhlasím, na druhou stranu je škoda tu VŠ neudělat, když na to má, jenže někoho nepřesvědčís

jasně naučí se programovat, ale to mu nedá souvislosti. Tihle samouci jsou sice skvělí odborníci, ale v podstatě zabedněnci v tom svém oboru, nemají přesah jinam. Což je u manažerských pozic potřeba.
A jo i s učňákem můžeš šéfa přesvědčit, že umíš programovat (dělají se testy, chtějí vidět Tvoji práci apod.), takže pokud nemá člověk ambice pracovat v nadnárodních korporacích, proč ne. Rozhodně není rovnítko mezi mám vš = jsem úžasný it.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9722
25.3.22 19:18
@roba18 píše:
v poslední době nemám pocit, že by holek v IT bylo málo. Samozřejmě, že je více mužů, ale rozhodně je žen v IT daleko více než třeba před 10 lety. A ideální obor pro ženu… asi záleží co konkrétně v IT bude dělat. Ono vést mezinárodní projekty napříč časovými pásmy, řešit třeba 250 lidí v týmu v různých zemích a do toho mít za zády malé dítě… :think: :nevim:
Když se budeme bavit o programování, tak tam dost je dost zásadní logické uvažování, ale to mi přijde, že spousta žen má, jen je to nevyužité.
No a pak je to jistá mužská ješitnost, když vidí ženu ve stejném oboru.
Mě přijde, že se celkově obor IT hrozně zobecňuje a panuje všeobecný názor, že v něm jsou velké peníze. Ano jsou, ale jen pro některé pozice a jen v některých společnostech.

To sice ano, ale ta stejná věc se jí může přihodit i v obchodě, výzkumu, vedení firmy… to už není o oboru, ale o pozici.
Ale jinak máš pravdu, rozhodně je těch bab v IT víc než bývalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
25.3.22 19:29

@roba18 hele, nemluvím o ucnaku, mluvím o nedodelane VŠ a SŠ ne- prumyslovce. A ne, nemusí být zabednenec a může dělat v nadnárodních firmách.
To je jedno, škoda, že někoho nejde přesvědčit, aby di tu VŠ udělal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3459
25.3.22 19:31

@g.sandova jsou firmy, kde si potrpí i na známkách z určitých předmětů a tam je pak opravdu těžké člověka s nedodělanou SŠ protlačit. To by to musel být super odborník se znalostí, která je nedostatková.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.3.22 19:32
@roba18 píše:
Tihle samouci jsou sice skvělí odborníci, ale v podstatě zabedněnci v tom svém oboru, nemají přesah jinam.

Tohle je nesmysl. Samovzdělávání je v těchhle oborech naprosto běžné.
Partner s odřenýma ušima dodělal střední školu, ale kromě toho, že si dnes může diktovat podmínky svého zaměstnání, se ve volném čase zabývá aplikovanou matematikou a filosofií AI či co to je za disciplíny.

Na formální vzdělání v tomhle konkrétním oboru skutečně se*e pes, abych tak řekla.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin