Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Ivan PPZ píše: Více
vůbec žádnou nepoužívám. Nemám ráda vůně, takže kosmetiku jedu spíš, aby co nejméně voněla. Bolí mě z vůní hlava.
K těm koním. Znervozní. Ohání se. Začnou se plašit.
A to je fakt několik zkušeností, dcera ke koním chodí a já se radši držím dál, aby jí nezpůsobila pád.
Přitom koně od malička miluju a strašně mě mrzí, že jsem si v podstatě žádnýho ještě pořádně nepomazlila. Pod sedlem dobrý, byť jen párkrát na lekci, skončila jsem jako začátečník teda… ale jsem tam tak nejistá, že s postupujícím věkem už nejezdím. Už mám prostě strach z těch nečekaných událostí pod sedlem.
Přemýšlela jsem i o takové té koňské terapii, kde sedíte s koňmi v ohradě a kůň je psycholog, co by z toho vylezlo. Fakt nevím.
Kočky mě milujou.
Malý ratlíci, známí psi taky. Ale velký psy a koně… nevim no.
@KarlKarlson píše: Více
Těžko říct, asi to bude tím, že to není „šílená agresivní bestie“, ale pes, který ve stavu vysokého stresu reaguje agresí, což je jedna z odpovědí organismu na určitou hladinu stresových hormonů, a taky pak funkční strategie, pokud se pes naučí, že se tak zbaví toho, co ho ohrožuje. Pokud se do toho stavu nedostane, klidně si prdýlku drbat nechá.
@Anonymní píše: Více
Psi vnímají stresové hormony jako adrenalin nebo kortizol, ale rozhodně to není spouštěč agrese na principu „ucítím oběť = útočím“. Kdyby to tak fungovalo, lidé s traumaty by byli na každé procházce pokousaní, a to se evidentně neděje.
Spíš psi často reagují na řeč těla. A pokud se psům až „nápadně vyhýbáš“, obcházíš je s respektem, jsi v napětí nebo přepnutá na pohotovost, psi to vidí. Čtou pohyb, postoj, napětí svalů, a právě to je může rozhodit. A jak víme, pes reaguje na energii a chování.
Pes pozná nejistotu, strach, agresi nebo divné chování, ale morální nebo jiné hodnocení fakt nemá. Náš vlastní pes je jinak plyšák, ale na souseda, co není zrovna svatoušek, štěká automaticky, jenže to není tím, že by znal jeho životopis a traumata. Prostě soused se chová zvláštně, má jinou dynamiku pohybu, možná zvýšený hlas nebo jinou tělesnou energii. ![]()
Za mě je nebezpečný (z těch normálních, ne zkažených) pes, co se sám bojí, nebo si není jistý, nebo nechápe, co se děje. Proto ho může člověk nějak „ohrožovat“, protože se chová jinak, než ten pes čeká.
Na druhou stranu- přibíhající pes (velký i malý) může být většinou spíš zvědavý, nebo i hravý. Ale chápu, že to „cizího“ člověka vůbec nezajímá a cítí se ohrožen.
Na me dlouho vyjizdeli psi, ale bez rozdilu. Pote, co jsem jednou byla pokousana (prochazela jsem na vsi okolo otevrenych vrat, vyritil se dobrman a zakousl se do me proste jen proto, ze jsem sla okolo, tehdy jsem se jeste psu nebala), tak jsem mela slusnou fobii a psi ze me citili ten strach. Pak jsem nejaky cas zila v cizine, kde jsem par let psa bez voditka nepotkala, zklidnila jsem se a moje problemy se minimalizovaly i po navratu. Ale drazdeni vylucne velkych plemen - to teda nevim. Na me vyjizdeli vsichni.
Ještě jak na to myslím, tak vlastně nikdy na mě nevyjel pes s mužem.
Dvakrát normální subtilní paní… ta vypadala veskrze normálně.
Dvakrát pak pes takových těch typů, že nevíte, jestli jsou opilý nebo zfetlý. Tam jsem si říkala, že pes je chudák a kdoví jestli sám pes není nervák týranej, a fakt se těmhle lidem se psy vyhýbám.
Ale nikdy to teda (zatím) nebyl pes v područí chlapa. Jestli to teda taky nějak nehraje roli.
@Dollorres píše: Více
Ja si nemuzu pomoct
Ty jses tym uplne jiny domaci zviratko ![]()
@Hobitka muzu vedet, ve ktere zemi nepotkas psa bez voditka? Tam by se mi moc libilo
Ja mam sveho 2kg pejska na voditku vzdy, ale irituje me ta ceska bezohlednost venceni bez voditka-od toho jsou psi hriste treba. Vnimam to jako naprosto bezohledne-jak by to tady vypadalo, kdyz by vsichni pejskari vencili sve psy bez voditek? Jsou pejsci s fobiemi z ostatnich psu, jsou lide s fobiemi ze psu, tak bychom se k sobe meli chovat ohleduplne..
@lékařka Mozna jsem mela stesti, v Nemecku, za 4 roky se mi nestalo, ze by me prisel ocuchat cizi pes. V CR na me cizi psi bezne vyskakovali
. I kdyz musim rici, ze i v CR mi posledni dobou prijde, ze se situace trochu zlepsila
.