Proč na mne útočí psi?

Anonymní
4.3.25 10:41

Proč na mne útočí psi?

Ahoj všem. Možná šlápnu do vosího hnízda, ale pro odpověď si chci jít ke zdroji. Řeším poslední dva roky to, že mne až nápadně často chtějí napadat velcí psi. Všechno se tedy děje na louce, psi naštěstí vždycky byli na vodítku. Zavrčí, zaútočí. Nebo jen skočí s roztaženou tlamou. Páníček se vždycky lekne, říká, že „tohle udělal poprvé“… a já fakt nevím, jestli to je klasická výmluva, nebo jsem fakt něčím tak strašně pro ty psy lákavá.
Už se začínám docela bát, očuchávání mi nevadí, omlouvala jsem si to tím, že jsem cítit kočkama. Že by ale vůně koček provokovala agresi, nevím. Vždycky to je skutečně výpad až nečekaný. Na psy se nedívám, obcházím už s respektem nebo úplně zapomenu, že by mohl být nebezpečný, ale přesto. Nyní už se snažím fakt psům až nápadně vyhýbat, takže…fakt nevim.
Nedávno jsem ale četla něco, co mne vrtá hlavou. Stejně špatně na mne reagují i koně. Nervozní. Instruktor sebeobrany v rozhovoru říkal, že oběti traumatu voní jinak. Není to jen podvědomé chování, ale i vůně těla, zvířata to cítí. Je pravdou, že poslední dva roky se intenzivně potýkám s posttraumatickou stresovou poruchou, mohou ti psi ze mne prostě cítit oběť, nepohodu, já nevim co. Děje se to tedy ale i ve chvíli, kdy jdu z běhání spokojená, nabitá endorfiny, po úzkosti a depce ani stopy, tak nevim…
Jasně, vím, že „pes pozná člověka“, právě proto mne to trápí. Ale moc na to nevěřím, pes umí pokousat i dobrého člověka. A milovat zlého.
Edit: na psí skupině se mne kdosi se stejným dotazem ptal, jestli kouřím trávu… tak ne, nekouřím. Nic. Ani parfém, ani nic. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33628
4.3.25 10:48
@Anonymní píše: Více

Viděla jsem video, tuším že to bylo z Anglie? Nejsem si jistá, ale hradní stráž sedí na koni a turisti se rádi fotí tak každou chvilku někdo otravuje. Někoho ten kůnˇhned kousnul, na někoho si položil hlavu a nechal se hladit. Zvířata mají prostě něco co my nemáme.

U tebe je ale dost možné, že to vyvolává posttraumatická stresová porucha, a oni to fakt vycítí. Dřív se ti to nestávalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18648
4.3.25 11:07

Nas pes sel po bezdacich a cikanech. Asi nejaka vune co ho iritovala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
4.3.25 11:10

Někdo to tak prostě má a někdo může strčit hlavu do tlamy bestii, co sežrala dospělý chlapy. Nemyslím, že by to bylo traumatem ve smyslu pachu, nicméně možná kvůli němu působilíš extrémně submisivně a hafan ti jde ukázat, kdo je vůdce smečky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
4.3.25 11:20

Mám to stejně, psi po mě většinou štěkají, ať už jsou na vodítku nebo za plotem a čím menší koště, tím spíš. Ale já je fakt nemám ráda, tak to možná ze mě cítí. Jsem tým kočka. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.25 11:24

Právě ten instruktor sebeobrany říkal, že člověk v traumatu vylučuje feromony, které lákají agresory. Není to jen o submisivní chůzi, třeba.
Prostě voníte jinak.
A teda jen velcí psy, malí ne. Takový ty telatoidní psy.
Retvívři, labradoři ne, ale je fakt, že po dvou posledních útocích už mám fakt respekt a zacykluju se v tom, že ty psy fakt obcházím. To mi nepřijde prostě dobrý, tím to jen zhoršuju.

A jako uplně mazlič cizích psů nejsem, tak nevím, ale co se to trauma otevřelo, tak teda začaly ty útoky. To by asi fakt odpovídalo časově.

• Citovat
  • Upravit
29730
4.3.25 11:37
@KarlKarlson píše: Více

Jako kdyby ona do jeho „smečky“ patřila… Psi to takhle vážně nemají. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
4.3.25 11:41
@asha píše: Více

Nevím, jsem přesně ten typ, co strčí hlavu do tlamy rotvajlera a nic se mu nestane :lol: Ráda se nechám poučit. Doopravdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
4.3.25 11:51

Lidé s PTSD nevylučují speciální feromony, ale jejich tělesný pach se mění v důsledku stresu a hormonálních změn. Psi dokážou tyto změny vnímat a podle nich reagovat. Takže pokud narazíš na psa, který si sám sebou není úplně jistý, může potom reagovat tak, jak píšeš. Za agresivitou u psů je nejčastěji jejich nejistota a strach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
4.3.25 11:56
@KarlKarlson píše: Více

Tak já tuhle část nezpochybňuju, jen tu část o submisi a o tom, jak pes ukáže „kdo je šéf smečky“. Tak to u psů nechodí. A už vůbec s cizími lidmi.
Před časem vyšla fajn knížka, doporučuju :)
 https://www.plotknihy.cz/…cnost/307/p/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
4.3.25 11:59
@asha píše: Více

Skvělý, díky! Ráda si přečtu.
A proč jsou teda lidi, ke kterým se rozběhne i šílená agresivní bestie a nechá si drbat prdýlku? To je taky pachem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
4.3.25 12:03

Já mám třeba zlušenost, že kočky bezpečně poznají, když na ně má někdo alergii a o to víc se s ním chtějí mazlit :D

Jakože je asi klidně možné, že z tebe zvířata něco. Já u koní strávila hezkých pár let a tvorové jsou to fakt citliví :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
4.3.25 12:13

Teda- osobně bych řekl, že na submisivní jedince alfa neútočí, nemá důvod. Hiearchie je jasná. Ale „blbá vůně“ a odlišné pohyby (pro člověka hůře vnímatelné) určitě mohou hrát roli. Psi, koně, delfíni… nesnesou opilého člověka. Delfín prý je schopen i zaútočit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1094
4.3.25 12:21

Já na tohle slyšela dost různých teorií, ale vůbec se to nedá aplikovat na všechny. Já jsem třeba ten typ, který s žádným psem nikdy neměl problém. A přitom se jich bojím. Psy mám, mám i kočky, ale cizí velký pes je pro mě docela strašák. Někdy to přecházelo až do panické ataky, zvlášť když jsem měla u sebe svého psa, o kterého jsem se bála. Dvakrát se stalo, že jsem musela svého psa přehodit přes plot, mě si pes nikdy nevšímal. Nevšímali si mě ani když jsem měla dlouhodobý stres, no a taky trpím silnými úzkostmi a to často a hlavně venku. Je vlastně úplně jedno jak mi je, co mám na sobě, potkala jsem čokla i pod vlivem, nikdy si mě nevšímali. Je tedy pravda, že jsem se nikdy neotočila a nezačala zdrhat, ale prošla jsem se skříplýma půlkama natáhlá jak pravítko a zdrhala až za rohem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5241
4.3.25 12:41

Me teda zaujalo, ze krome velkych psu na tebe spatne reaguji i kone :think: Muzes to nejak rozvest? Nikoho takoveho neznam, kdo by vedel, ze na nej kone reaguji spatne, tak me to zajima.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný