Proč nemá dcera ráda školku?

Anonymní
10.4.22 00:24

Proč nemá dcera ráda školku?

Ahoj,
dcera (4 roky) začala nedávno navštěvovat místní mateřskou školku. Když měla 3, tak tam jít nechtěla a plakala, tak jsme počkali. Teď projevila zájem sama, tak jsme ji tam přihlásili. Ve školce pracuje naše sousedka (jako učitelka), kterou dobře zná, a která ji občas hlídá, chodí k ní ráda, chodí teď ve školce k ní do třídy. Take už před nástupem znala některé děti z hřiště. Zpočátku se hodně těšila, ale po pár návštěvách tam začala plakat. Naposledy tam už šla taková smutná a dnes mi řekla, že už tam chodit nechce, že je jí tam smutno. Čím to může být? Chodí dvakrát týdně, od 8 do 11:15, sousedka říkala, že první dvě hodiny bývá v pohodě, a mezi 10-11 pak začíná být smutná.. Přitom jinak nemá problém být beze mě i na delší dobu.. když jde k sousedce, tak je tam klidně i 5-6 hodin a domu se jí nechce, se svými prarodiči nebo tetami a strýci bývá i celý víkend a taky bez problémů.. Když jí řeknu, že si pro ni ráno někdo na víkend přijede, tak se hned běží balit a ráno vstává brzy, jak se už těší.. Během tydne má několik kroužku se svými vrstevníky, kam ji vodim, a tam se vždycky těší…tak v čem může být podle vas problém v té školce??

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14376
10.4.22 00:39

Chodí tam málo. Brala to jako zábavu a zpestření a teď už se jí to líbit přestalo. Školka má být pro dítě tak trochu povinnost a rutina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3871
10.4.22 00:54

Přesně. Jestli chodí obden, je jasný, že chce byt raději doma. Tohle je kontraproduktivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.22 00:55
@Aduš8 píše:
Chodí tam málo. Brala to jako zábavu a zpestření a teď už se jí to líbit přestalo. Školka má být pro dítě tak trochu povinnost a rutina.

Chodí tam pravidelně, dvakrát týdně ve stejné dny, tak jako ma pravidelně kroužky.. Když kde třeba ke kamarádce, tak tam klidně stráví celé odpoledne a na mě si ani nevzpomene, ale ve školce je jí smutno a to je tam ta kamarádka celou dobu s ní.. navíc tam tvoří a to jí hodně baví, tak tomu moc nerozumím a chtěla bych to pochopit..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.4.22 00:57
@Martina84 píše:
Přesně. Jestli chodí obden, je jasný, že chce byt raději doma. Tohle je kontraproduktivní.

Chodí v úterý a pátek, ale v jiné dny má zase jiné aktivity, je zvyklá být denne v kolektivu s dětmi a beze mě..

• Citovat
  • Upravit
2671
10.4.22 01:04
@Anonymní píše:
Ahoj,
dcera (4 roky) začala nedávno navštěvovat místní mateřskou školku. Když měla 3, tak tam jít nechtěla a plakala, tak jsme počkali. Teď projevila zájem sama, tak jsme ji tam přihlásili. Ve školce pracuje naše sousedka (jako učitelka), kterou dobře zná, a která ji občas hlídá, chodí k ní ráda, chodí teď ve školce k ní do třídy. Take už před nástupem znala některé děti z hřiště. Zpočátku se hodně těšila, ale po pár návštěvách tam začala plakat. Naposledy tam už šla taková smutná a dnes mi řekla, že už tam chodit nechce, že je jí tam smutno. Čím to může být? Chodí dvakrát týdně, od 8 do 11:15, sousedka říkala, že první dvě hodiny bývá v pohodě, a mezi 10-11 pak začíná být smutná.. Přitom jinak nemá problém být beze mě i na delší dobu.. když jde k sousedce, tak je tam klidně i 5-6 hodin a domu se jí nechce, se svými prarodiči nebo tetami a strýci bývá i celý víkend a taky bez problémů.. Když jí řeknu, že si pro ni ráno někdo na víkend přijede, tak se hned běží balit a ráno vstává brzy, jak se už těší.. Během tydne má několik kroužku se svými vrstevníky, kam ji vodim, a tam se vždycky těší…tak v čem může být podle vas problém v té školce??

Důvodů může být několik, jeden již tady holky napsaly, další může být, že jí prostě školka nesedne. Ne každé dítě běží do školky s nadšením a tráví tam šťastně x hodin. Moje mladší dcera školku nenáviděla, nezvykla si tam, nezlomilo se to ani po několika měsících. Je to občas o povaze daného dítěte a můžeš přesvědčovat a argumentovat sebevíc, dítě to má v sobě nastavené nějak a to nezměníš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3871
10.4.22 01:07

Jaké aktivity? Jaký má režim? Tři hodiny 2× v týdnu je malo na to aby si tam zvykla. Hraje si s dětma? Třeba ji neberou, když tam je tak málo. Může si tam připadat „jak na návštěvě“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.22 02:30

Třeba na to nemá povahu, nechce/nepotřebuje být v kolektivu… Uvedu příklad ze svého života… Byla jsem velmi tiché a uzavřené dítě, kolektiv dětí jsem nesnášela, školku tak trošku nenávidím do dneška :) Moje matka dostávala rady, jak by mě měla začleňovat do kolektivu, jak bych měla chodit každý den, abych si „zvyklá“ atd.. naštěstí se jimi neřídila… To samé na ZŠ… Celé dětství jsem byla vyčleňována z kolektivu, ale samotné mi to bylo jedno, raději jsem trávila volné chvíle s knihou v ruce… Ba naopak, nikdy jsem se nenechala strhnout nesprávnou partou, nedělala jsem žádné průšvihy a měla jsem výborné výsledky ve škole… Nevidím v tom absolutně žádný problém, nechala bych věci plynout a pokud to není nezbytně nutné (nemáte jak jinak obstarat hlídání), tak ji zbytečně nenuťte, akorát v ní vypěstujete ještě větší odpor.. Každý jsme nějaký a i z uzavřené, introvertní osůbky může vyrůst úspěšný člověk :kytka: :palec:

• Citovat
  • Upravit
ajulinkaaa
10.4.22 03:30

Jsem vystudovaná učitelka s několikaletou praxí ve školce. pokud chodí do školky jen dva dny v týdnu, nemá to smysl, dítě se nedokáže adaptovat.. buď ji do mš nedávej vůbec nebo raději na celý týden (klidně jen dopoledne), ale děti potřebují jistotu a řád, dva dny v týdnu jsou pro takto malého prcka akorát trápení, říkáme to všem rodičům a vždycky to zatím byla pravda. děti, které nám chodily na den, dva v týdnu byly protivné, uplakané, narušovaly kolektiv. jakmile jsme si promluvili s rodiči, ať je dávají na celý týden, zkusili jsme do oběda, byl občas s některými problém první dny a pak už klid. navíc návštěvy u sousedky/kamarádky/příbuzných nejsou srovnatelné s pobytem v mš

• Citovat
  • Upravit
1208
10.4.22 06:22

Možná tam nemá blízkou kamarádku. On ten kolektiv dětí, který se tam potkává každý den, může být vůči tvé dcerce tak trošku uzavřený. Mají rozehrané svoje hry už od předchozího dne. Nemusí to znamenat, že ji někdo odhání, ale přátelí se prostě více mezi sebou, jsou na sebe více napojení. Ono by tomu trošku napovídalo to, že se jí začne stýskat kolem té 10. hodiny. Do té doby je řízený program, tam ta „samota“ není tak znát, ale pak se jde na zahradu, děti si začnou hrát samy a ona se může cítit sama. Víš co…přidá se třeba ke hře na schovávanou, učitelky vidí, že si hraje s ostatními, ale pravda je taková, že ji třeba děti nehledají. Tak nějak nepočítají s tím, že tam je. A každé takové nenápadné odmítnutí (při babě ji většina dětí nehoní, při společné hře jí dají nedůležitou roli) to dítě utvrzuje, že je samo. Zvenku to vypadá, že je členem kolektivu, ale pravda je jinde a může to být důvod, proč se jí stýská.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9025
10.4.22 06:39

Většina děti nechce být na začátku ve školce. Tím, že ji tam dáváš tak málo, tak vlastně stále začíná, je to pro ní stále poprvé. Dávej ji na celý týden, vyzvedávej po O, jak se říká a je to.
Věř tu všem, kdo ti to radí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15242
10.4.22 07:12
@Anonymní píše:
Chodí v úterý a pátek, ale v jiné dny má zase jiné aktivity, je zvyklá být denne v kolektivu s dětmi a beze mě..

Jestli je tam jen 2× týdne a domů chodí ještě před obědem, tak zřejmě nedokáže zapadnout do kolektivu, nema svoje kamarádky. Taky je možné, že není stádní typ, nepotřebuje být tak často v houfu, děti kde se dělá všechno na povel. Mě to dělalo problém celé dětství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
10.4.22 07:17
@Anonymní píše:
Chodí v úterý a pátek, ale v jiné dny má zase jiné aktivity, je zvyklá být denne v kolektivu s dětmi a beze mě..

Děláš ji tímhle zmatek v hlavě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1615
10.4.22 07:25

Děti si tam za ten týden tvoří přátelství, vazby a tak. Tvoje dcera tam je tak málo že nemá šanci to ani navázat stejně, jako ti co jsou spolu denně. Ty děcka ví že tam prostě většinou není, netuší který den přijde :nevim: Davej ji na celý týden, vyzvedavej po obědě a pak pochopíš to, na co se ptáš :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1615
10.4.22 07:43
@Anonymní píše:

A to je přesně ono…má různé kolektivy ale žádný z nich nemá „pořádně“. Není to o tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin