Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, prosím o radu…už s manžou padáme na hubu…náš 5ti týdenní syn, nechce spát a hodně brečí…usne jedině rukou, nebo na hrudi nebo u prsu, ale po přendání do postýlky, je okamžitě vzhůru a takhle pořád dokola…
Včera jsem ho zkoušela zavinout, protože hodně mává ručičkama, to spal poprvé 2,5 hodiny v kuse, ale od té doby to na něj už neplatí…nemluvě o tom, že sám v postýlce neusne ani náhodou…
Nevadí mi, že jsem se od porodu nevyspala, jen chci vědět, co dělám špatně…
Ahoj, malinké miminka potřebují cítit že jsou v bezpečí u maminky…tak ho zkus nechat usnout u prsu a jakmile bude spinkat tak nenápadně odejít…mě se tento postup moc osvědčil…malému jsou tři a půlměsíce a ještě ani jednou se mi nestalo že bych se nevyspala. A to že se říká že by děti neměly usínat u prsu si myslím že není pravda…je to přirozené, mláďátka v přírodě taky usínají u maminky. Přeji krásné usínání ![]()
Soulasim s Barush. Sofia je taky prsomilka. Do 5m mesicu vicemene nespala v postylce. Jen me na hrudi a v satku. Hodne plakala,po nocich manzel lital u nas v satelitu s malou uvazanou,aby ji uspal. Ted v roce je to vesela, spolecenska, ziva holka. Hold potrebuje citit mamu, tak mu to doprej a vez, ze delas nejlip, jak muzes ![]()
Nase mala byla podobne miminko. Osvedcil se mi satek, na tele byla zazracne klidna. V noci vstavala a brecela bez ohledu na cokoli, s tim s emi nepodarilo nikdy nic udelat. Muze ho bolet brisko, coz by melo tak do 4 mesicu ustat, nebo je trochu drazdivejsi a pak asi bude proste brecivej porad, ale urcite ne tak moc, zlepsi se to.Hodne sil, moc dobre si na to pamatuju
. Jakmile usne, jdi spat bez ohledu na miru bordelu doma…jen se predtim najez, to s etaky hodi
Drzim palce
Ahoj, tak my jsme měli úplně stejný problém. Syn začal brečet, když mu byl týden a pak furt jen bulel a bulel, nebyl schopný usnout, když mi usnul u prsa, hned jak jsem ho chtěla přenadat do postýlky, byl vzhůru. Nám teda zachránilo život houpací lehátko. Vždycky jsem ho uhoupala, nechala ho v tom spát a byl klid. Do půl roka neusnul jinak než uhoupáním.
Přeju hodně síly. Fakt to přejde, i když ti to asi teď přijde v nedohlednu.
To máme vibrační od Fishera a to jsi ho v tom nechala v noci???
Prťa píše:
Ahoj, tak my jsme měli úplně stejný problém. Syn začal brečet, když mu byl týden a pak furt jen bulel a bulel, nebyl schopný usnout, když mi usnul u prsa, hned jak jsem ho chtěla přenadat do postýlky, byl vzhůru. Nám teda zachránilo život houpací lehátko. Vždycky jsem ho uhoupala, nechala ho v tom spát a byl klid. Do půl roka neusnul jinak než uhoupáním.
Přeju hodně síly. Fakt to přejde, i když ti to asi teď přijde v nedohlednu.
Když já „kojím“ jen v noci, když nemůže spát. Kvůli kojení-nekojení jsem už tady měla jinou diskusi, nejde nám to. Jenže to se pak nevyspíme ani jeden, on sebou šije a já stejně neusnu, protože koukám, abych ho nezalehla nebo tak.
S tim nocnim spanim chapu - ja jsem taky nemohla spat s malym ditetem v posteli, taky jsem mela strach ze ji zalehnu. S druhym myslim uz to resit nebudu…
. Clovek se otrka. Ja tedy jsem necetla diskuzi o Tvem kojeni - nekojeni - ale pokud je s tim problem, mozna ma v noci hlad kdyz se pokousis o kojeni. Mozna mu dat UM? Mozna jsem taky mimo misu, pardon, necetla jsem tu diskuzi. Nebo dudlika? Ale jak uz tady nekdo psal, mozna mu jen chybi lidske teplo, nasi male take chybelo… ozkousej to, jestli to neni tim…
tak u nás to stejné, brečel a brečel a brečel. Vyzkoušeli jsme úplně všechno, nakoupili houpačku, probiotické kapičky na bříško atd. Nejvíc nám teda pomohlo na noc ho pořádně zavinout, úplně na pevno ruky podél těla a tak, aby se nemohl vyprostit, zní to hrozně, ale hned se strašně uklidnil. Ale přes den to na něj neplatilo, přes den jedině do kočárku. Jo a taky jsme ho naučili na dudlíka, i když se to nedoporučuje. A jestli tě to ještě trošičku povzbudí, jste v šestinedělí, to se adaptujete oba dva. U nás 7. týden jako když utne a od té doby je to noční spáč. V 6 večer položíme do postýlky a jen zvedáme na papání. A ještě nám k usínání hodně pomáhalo koupání.
To ne, vždycky jsem počkala, až usne tvrdě a přenesla ho. Ale my měli od Haucku, ty jsou rovný, Fisher Price nemá vyztužený ty záda a jsou v něm děti takový schoulený.
barique píše:
To máme vibrační od Fishera a to jsi ho v tom nechala v noci???Příspěvek upraven 08.11.10 v 21:37
My jsem s kojením od začátku bojovali, žiju v Irsku, domů jsem šla 36 hodin po porodu, sešitá, problémy sama se sebou… Mlíko se mi udělalo až 5.den večer, kdy malý byl už tak zesláblý (zhubnul z 4,22 kg na 3,76 kg) že nesál a usínal u toho. Začali jsme mu dávat trochu UM, přibral, ale už jsme se nerozkojili…já mlíko pořád ještě mám, ale nevěřím, že bych mu pokryla denní dávku a on si jen tak cucá…
Já doufám, že se to spaní brzo zlepší, jinak ![]()
Když pak čtu, jak holky v naší skupině se stejným TP píšou, jak jim mimča spí, nají se a zase spí, nebo že dají do postýlky a mimčo samo usne tak se mi chce brečet ![]()
Tak ho nedávej do postýlky, když tam nehce být, já se mu ani nedivím, taky bych na jeho místě raději spala u mámy
Takže si ho dej k sobě do postele, zalehnutí se bát nemusíš, on by se ozval, kdybys ho přimáčkla. Chce to pár dní zvyku, aby ses naučila dávat si v noci pozor a zbytečně ho třeba nebouchala rukama atd. Nebo zkus místo postýlky třeba korbičku od kočárku nebo nějakou malou kolíbku, prostě něco, kde bude mít stísněný prostor, tam se bude určitě cítit líp. Můžeš pod něj třeba dát nějaký nízký polštář, aby se do něj trošku zabořil, to mu dá taky větší pocit bezpečí. Pomáhá taky kojení vleža, kdy se pak od mimina jen odtáhneš, nemanipuluješ s ním, takže se nevzbudí. A když bylo nejhůř (při bolení bříška např.), položila jsem si dítě na sebe, trochu jsem si podložila záda polštářem a položila jsem si ho na hrudník (dítě v poloze na bříšku). To je pak hezky hřálo a hezky usnuli a já jsem se taky celkem vyspala, i když ideální to samozřejmě nebylo. Pak teda samozřejmě masáž bříška, když bys měla dojem, že je problém v tom.
barique píše:já mlíko pořád ještě mám, ale nevěřím, že bych mu pokryla denní dávku a on si jen tak cucá…
Pokud bys stála o rozkojení, podívej se sem – http://kojeni.net/databaze.php?…, dokud máš mlíko, je to určitě možné, ale pokud už je dítě zvyklé na flašku, může to být trochu boj.
barique píše:
Já doufám, že se to spaní brzo zlepší, jinak
Když pak čtu, jak holky v naší skupině se stejným TP píšou, jak jim mimča spí, nají se a zase spí, nebo že dají do postýlky a mimčo samo usne tak se mi chce brečet
Mě děti od narození přes den spaly velmi málo, to nemůžeš takto porovnávat, každý má jinou potřebu spánku a u miminek to není jinak. Těch obecně udávaných 20 hodin denně mi nenaspali ani omylem nikdy. A v postýlce byl syn asi tak 5× v životě
Přes den spává v korbičce od kočárku a v noci se mnou.
Vydrž! Vyzkoušej různý věci, co ti tady kdo radí, určitě na malýho něco zabere. To zavinování taky moc doporučuju.Já se taky třeba houpala na velkým míči a malýho jsem měla položenýho na sobě (já na něm ležela, nohama se opírala o zem, takže i dost makačka na svaly
). Ale lehátako bylo stejně nejlepší.Hlavně si řikej, že už máš nejmíň polovinu za sebou, kolem 3. měsíce už bude určitě o 100% lepší.
přesně jak píšou mamky, vydrž, určitě se to zlepší. Ježíš jak já jsem záviděla maminkám, když říkaly, že nakrmí a mimčo usne. To nemáme ani dodnes
. Držím palce. Taky jsem tomu nevěřila, ale pravda je, že bude líp.