Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer skupinko. Už si nevím rady a jsem fakt zoufalá. ![]()
Dcera měla teď 18Měsíců a už asi 6 dní v kuse má hrozné záchvaty vzteku (které trvají třeba i hodinu).
Nikdy tohle nedělala, byla vždy úplně hodná, až teď posledních 6 dni v kuse to začalo (vzteká se u oblékání, vyslékání, přebalování, když ji spadne dudlík, proste i u kravin, někdy se začne vztekat jen tak.) Nikdy to ale nedělala, až teď.
Když rostou zoubky, tak je úplně hodna spíše to prospí a prokaká (takže si myslím, že zuby to nebudou).
Je to den co den horší, od rána má asi 6 záchvatů z toho jsou tak 2 aspoň hodinové.
Začne sebou škubat, nebo se schválně mlátí do hlavy, nebo si lehne na zem a proste jenom řve.
V noci spí krásně celou noc, sem tam zapláče, ale dám ji dudlíka a zase spí.
Dnes už mi nechtěla ani mléko a vztekala se kvůli tomu, že ji ho chci dát.
Nechce mi ani papat.
Má už asi 4 dny lehkou rýmečku, ale nic hrozného. (Nemoci mi též krásně zvládá).
Dnes sahala na bříško, pipinu a zadek a říkala “bebi” tak jsem z toho pochopila, že jí asi bolí bříško a nemůže se vykakat. Dali jsme kapky a procvičili. Asi půl hodinky na to se krásně vykakala a byl klid.
Teď mi tak vrtá hlavou, jestli ji něco nebolí, a nemá to souvislost s tím bříškem, pipinou a zadečkem.
Opravdu už nevím přemýšlím nad vším. Četla jsem o nějakém období vzdoru a nad tím též přemýšlím, ale opravdu jsem neviděla dítě, co by se takhle vztekalo. Dnes v obchodě mi lehla na zem a začala kousat vozík a pak i mě. Začala mě mlátit a chtěla na zem, když jsem ji dala na zem chtěla zase na mě a tulit se.
Prosím o nějakou radu. Proč se tak začala teď chovat a co se vlastně děje. ![]()
Jsem z toho už úplně nešťastná protože přemýšlím co s ní je. Děkuji moc za rady.
@Vanesdychy píše: Více
Za mě to je jasné období vzdoru. Ty scény, viz obchod apod. není fakt nic neobvyklého. Nemáš ve svém okoli lidi s dětmi? Určitě by ti to potvrdili.
Dcera prvni rok v podstate vubec nebrecela a byla klidne dite. V roce ze dne na den zmena a delala sceny kazdy den i hodinu az do 3,5 let.
Pak se zklidnovala a posledni scena ve 4,5 letech. Ted je ji 9.
Jeji bracha sceny nedelal.
V tomhle věku naprosto normální…hodně dělají scény když prožívají nějaké silné emoce které neumí zpracovat..nechápou ještě proč se něco děje, nedokážou říct co chtějí a my nerozumíme jejich posunkum…u mých dětí starší začala někdy kolem roka… lehá na zem, place, ječí, dupe, kričí Ne! Nebo se na mě věší…zezacatku i kousala…buď do nábytku nebo do mě nebo pak i sebe do ruky..to už naštěstí nedělá…a scény už taky skoro ne…v srpnu ji budou tři..je vcelku rozumná a většinu věcí už si nechá vysvětlit a odpoutat pozornost k něčemu jinému…Mladší ten začal dřív…tak kolem 10m…plácne sebou na zem a vříska, ted přidal NENENE NENENE! Mrska sebou, prohýbá se do luku…domluva s ním zatím moc není..ale taky se snažím vysvětlit…hodně na něj platí tuleni..ale musí člověk překonat ten počáteční odpor…a pak taky odpoutání pozornosti něčím jiným..oblíbeným…mladšímu je teď 16m…
První půl rok řev kvůli prdům. Od roku začala se vztekáním a řvaním.
Má 2,5 a jsou klidnější období a pak období, kdy mám problém se udržet a už z ní fakt nemůžu…
Snažím se vysvětlovat, ale většinou nic jiného než počkat nebo nastavit náruč, když se chce potulit, nepomáhá.
Popisuješ klasické období vzdoru. Prožila jsem s oběma dětmi, přešlo to kolem 4 let.
Mam stejne stareho syna a uz asi mesic prozivame uplne to stejne… neco chce a kdyz mu to davam tak najednou hysterak ze ne.. nebo chce ven tak ze ho teda obliknu a utika a rve ze nechce.. nekdy ty jeho myšlenkový pochody fakt nechapu
jeste k tomu jsem tehotna a uz mam docela velky bricho, kolikrat jsem se na to vyprdla a radsi zustala doma nez abych ho tady prosila a honila po baraku aby se nechal oblict.. ale brzo sem pochopila, ze hold ho musim capnout a oblict i prez to ze se mu to nelibi a vzteka se, jinak bych se nedostala nikam
nejhorsi to bylo asi kdyz jsme byli cely tyden doma protoze byl nemocny, to byly hysteraky porad cely den. Ted nastesti hodne chodime na zahradu a hodne montuje s tatinkem auta v garazi nebo je na pisku, to ho strasne bavi a pak je od nej relativne klid. To se mu pak nechce domu ani
nevim co budeme delat az venku budou padat trakaře, to se z toho doma asi zblaznime ![]()
@vabarbora Jee, no já jsem teď momentálně v 7 měsících těhu, takže úplně rozumím. Je to někdy veliký boj. Jsem ráda, že vím čím to je a budeme to muset prostě překousnout. ![]()
VŠEM DĚKUJI ZA RADY. ![]()
Jestli se začala vztekat až teď, tak je to vlastně dost úspěch.
Podle mě je několik variant, čím to může být. Napřed bych vyloučila zdravotní problém. Když je syn protivný a mám podezření, že ho něco bolí, zkusím mu dát nurofen, i když na první pohled nic problematického nevidím. Někdy to zabere a pak je to jasný. Ono dospělého taky někdy třeba bolí hlava, je z toho nesvůj a když si dá ibáč, tak je mu líp. Jenže to dítě si o ibáč neřekne, že jo. Pak jsou případy, kdy to nepomůže. Tohle je věk, kdy se děje spousta vývojových skoků a je celkem normální, že to děcko neví, co se sebou a reaguje na to podrážděně. Často jsem u dětí zažila takové období a na jeho konci se to dítě třeba něco nového naučilo. Mozek v tomhle věku není schopný regulovat emoce a pak často hází takovýhle error. Dřív než tak v 7 letech ten mozek vůbec není žádné regulace schopný a prostě se to učí. Je to normální, všechna batolata mají takové etapy a neznamená to, že je s ním něco špatně nebo že něco děláš blbě ty. Často se s tím prostě nedá dělat nic, jen vydržet.