Proč se 18 měsíční dítě vzteká?

24
13.4.24 20:46

Proč se 18 měsíční dítě vzteká ?

Dobrý večer skupinko. Už si nevím rady a jsem fakt zoufalá. :think:
Dcera měla teď 18Měsíců a už asi 6 dní v kuse má hrozné záchvaty vzteku (které trvají třeba i hodinu).
Nikdy tohle nedělala, byla vždy úplně hodná, až teď posledních 6 dni v kuse to začalo (vzteká se u oblékání, vyslékání, přebalování, když ji spadne dudlík, proste i u kravin, někdy se začne vztekat jen tak.) Nikdy to ale nedělala, až teď.
Když rostou zoubky, tak je úplně hodna spíše to prospí a prokaká (takže si myslím, že zuby to nebudou).
Je to den co den horší, od rána má asi 6 záchvatů z toho jsou tak 2 aspoň hodinové.
Začne sebou škubat, nebo se schválně mlátí do hlavy, nebo si lehne na zem a proste jenom řve.
V noci spí krásně celou noc, sem tam zapláče, ale dám ji dudlíka a zase spí.
Dnes už mi nechtěla ani mléko a vztekala se kvůli tomu, že ji ho chci dát.
Nechce mi ani papat.
Má už asi 4 dny lehkou rýmečku, ale nic hrozného. (Nemoci mi též krásně zvládá).
Dnes sahala na bříško, pipinu a zadek a říkala “bebi” tak jsem z toho pochopila, že jí asi bolí bříško a nemůže se vykakat. Dali jsme kapky a procvičili. Asi půl hodinky na to se krásně vykakala a byl klid.
Teď mi tak vrtá hlavou, jestli ji něco nebolí, a nemá to souvislost s tím bříškem, pipinou a zadečkem. :,( Opravdu už nevím přemýšlím nad vším. Četla jsem o nějakém období vzdoru a nad tím též přemýšlím, ale opravdu jsem neviděla dítě, co by se takhle vztekalo. Dnes v obchodě mi lehla na zem a začala kousat vozík a pak i mě. Začala mě mlátit a chtěla na zem, když jsem ji dala na zem chtěla zase na mě a tulit se.
Prosím o nějakou radu. Proč se tak začala teď chovat a co se vlastně děje. :(
Jsem z toho už úplně nešťastná protože přemýšlím co s ní je. Děkuji moc za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8593
13.4.24 20:55
@Vanesdychy píše: Více

Za mě to je jasné období vzdoru. Ty scény, viz obchod apod. není fakt nic neobvyklého. Nemáš ve svém okoli lidi s dětmi? Určitě by ti to potvrdili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85425
13.4.24 20:59

Dcera prvni rok v podstate vubec nebrecela a byla klidne dite. V roce ze dne na den zmena a delala sceny kazdy den i hodinu az do 3,5 let.
Pak se zklidnovala a posledni scena ve 4,5 letech. Ted je ji 9.
Jeji bracha sceny nedelal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11856
13.4.24 21:18

V tomhle věku naprosto normální…hodně dělají scény když prožívají nějaké silné emoce které neumí zpracovat..nechápou ještě proč se něco děje, nedokážou říct co chtějí a my nerozumíme jejich posunkum…u mých dětí starší začala někdy kolem roka… lehá na zem, place, ječí, dupe, kričí Ne! Nebo se na mě věší…zezacatku i kousala…buď do nábytku nebo do mě nebo pak i sebe do ruky..to už naštěstí nedělá…a scény už taky skoro ne…v srpnu ji budou tři..je vcelku rozumná a většinu věcí už si nechá vysvětlit a odpoutat pozornost k něčemu jinému…Mladší ten začal dřív…tak kolem 10m…plácne sebou na zem a vříska, ted přidal NENENE NENENE! Mrska sebou, prohýbá se do luku…domluva s ním zatím moc není..ale taky se snažím vysvětlit…hodně na něj platí tuleni..ale musí člověk překonat ten počáteční odpor…a pak taky odpoutání pozornosti něčím jiným..oblíbeným…mladšímu je teď 16m…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
13.4.24 21:48

První půl rok řev kvůli prdům. Od roku začala se vztekáním a řvaním.
Má 2,5 a jsou klidnější období a pak období, kdy mám problém se udržet a už z ní fakt nemůžu…
Snažím se vysvětlovat, ale většinou nic jiného než počkat nebo nastavit náruč, když se chce potulit, nepomáhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21655
13.4.24 22:31

Popisuješ klasické období vzdoru. Prožila jsem s oběma dětmi, přešlo to kolem 4 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
758
13.4.24 22:46

Mam stejne stareho syna a uz asi mesic prozivame uplne to stejne… neco chce a kdyz mu to davam tak najednou hysterak ze ne.. nebo chce ven tak ze ho teda obliknu a utika a rve ze nechce.. nekdy ty jeho myšlenkový pochody fakt nechapu :D jeste k tomu jsem tehotna a uz mam docela velky bricho, kolikrat jsem se na to vyprdla a radsi zustala doma nez abych ho tady prosila a honila po baraku aby se nechal oblict.. ale brzo sem pochopila, ze hold ho musim capnout a oblict i prez to ze se mu to nelibi a vzteka se, jinak bych se nedostala nikam :D nejhorsi to bylo asi kdyz jsme byli cely tyden doma protoze byl nemocny, to byly hysteraky porad cely den. Ted nastesti hodne chodime na zahradu a hodne montuje s tatinkem auta v garazi nebo je na pisku, to ho strasne bavi a pak je od nej relativne klid. To se mu pak nechce domu ani :D nevim co budeme delat az venku budou padat trakaře, to se z toho doma asi zblaznime :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11856
14.4.24 01:37

@vabarbora bedna kinetického písku do obýváku :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
14.4.24 07:24

@vabarbora Jee, no já jsem teď momentálně v 7 měsících těhu, takže úplně rozumím. Je to někdy veliký boj. Jsem ráda, že vím čím to je a budeme to muset prostě překousnout. :palec:

VŠEM DĚKUJI ZA RADY. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
179
14.4.24 22:33

Jestli se začala vztekat až teď, tak je to vlastně dost úspěch. :-) Podle mě je několik variant, čím to může být. Napřed bych vyloučila zdravotní problém. Když je syn protivný a mám podezření, že ho něco bolí, zkusím mu dát nurofen, i když na první pohled nic problematického nevidím. Někdy to zabere a pak je to jasný. Ono dospělého taky někdy třeba bolí hlava, je z toho nesvůj a když si dá ibáč, tak je mu líp. Jenže to dítě si o ibáč neřekne, že jo. Pak jsou případy, kdy to nepomůže. Tohle je věk, kdy se děje spousta vývojových skoků a je celkem normální, že to děcko neví, co se sebou a reaguje na to podrážděně. Často jsem u dětí zažila takové období a na jeho konci se to dítě třeba něco nového naučilo. Mozek v tomhle věku není schopný regulovat emoce a pak často hází takovýhle error. Dřív než tak v 7 letech ten mozek vůbec není žádné regulace schopný a prostě se to učí. Je to normální, všechna batolata mají takové etapy a neznamená to, že je s ním něco špatně nebo že něco děláš blbě ty. Často se s tím prostě nedá dělat nic, jen vydržet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí