Proč se nevdávat v květnu?

1044
19.2.11 13:09

Proč se nevdávat v květnu?

Chtěla bych se zeptat, proč se namají lidé brát v květnu? Už jsem se na to ptala plno lidí, ale nikd mi nebyl schopný odpovědět. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22051
19.2.11 13:12

Protože se dřív říkávalo, „svatba v máji, do roka máry“. Stařičká pověra.

Příspěvek upraven 19.02.11 v 13:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
19.2.11 13:13

Svatba se dřív v květnu nedoporučovala, protože dřív bylo běžný, že mladá nevěsta otěhotněla hned po svatbě, tudíž miminko se narodilo v únoru, což byl nejmrazivější měsíc a nejtěžší pro miminko i rodičku.
Proto vzniklo rčení „svatba v máji - do roka máry“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1044
19.2.11 13:15

Tak to já se vdávala s bříškem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1044
19.2.11 13:23

No ale to se přeci říkávalo, tak proč se to říká stále, když je to v životě jiný. tenkrát se o svatební noci splodil potomek, ale teď je to regulovatelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
19.2.11 13:28
dzarunka píše:
Svatba se dřív v květnu nedoporučovala, protože dřív bylo běžný, že mladá nevěsta otěhotněla hned po svatbě, tudíž miminko se narodilo v únoru, což byl nejmrazivější měsíc a nejtěžší pro miminko i rodičku.
Proto vzniklo rčení „svatba v máji - do roka máry“.

Přesně tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
19.2.11 13:29

Tahle „pověra“ má myslím silný kořen, taky jsem se pro jistotu vdávala v srpnu :mrgreen: přitom květen je na svatbu ideální měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
19.2.11 13:29
Emilka1 píše:
No ale to se přeci říkávalo, tak proč se to říká stále, když je to v životě jiný. tenkrát se o svatební noci splodil potomek, ale teď je to regulovatelné.

No ano říkávalo se to dřív, ale drží se to do dneška, stejně jako hromada jiných pořekadel.
Tak jak tak, se chci vdávat v květnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1044
19.2.11 13:31

Já se právě také vdávala v květnu. Měli 2 volná mísa co se týkalo nejbližšího termínu a jeden byl na čarodějnice a druhý na první máj, Takže 1.5. zvítězilo. My jsme se chtěli brát před porodem, takže proto tak brzy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
19.2.11 13:38

tak tak.A proto,plne vedoma tehle povery,jsem se schvalne vdavala v kvetnu :lol: .Jaka to byla krasa.Vsude vsechno kvetlo,nikde pobliz zadne nevesty jen ja,vsude volno… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3412
19.2.11 13:42

kamarádka nevěří na pověry a vdává se v květnu a ještě v pátek 13. :mrgreen:

To je jak pověra s kočárkem před porodem a stříhání dětí do roka. Btw. oboje u nás proběhlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
19.2.11 14:05
dzarunka píše:
Proto vzniklo rčení „svatba v máji - do roka máry“.

Taky jsem kdysi pátrala a dopátrala se tohoto vysvětlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
431
19.2.11 14:23
Miarei píše:
kamarádka nevěří na pověry a vdává se v květnu a ještě v pátek 13. :mrgreen:To je jak pověra s kočárkem před porodem a stříhání dětí do roka. Btw. oboje u nás proběhlo

Máme s manželem výborné kamarády,jsou spolu už třináct let,manželé deset a brali se taky v pátek třináctého května.A můžu říct,že lepší pár neznám :-D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10016
19.2.11 14:28

Tak my mame termin 28.5.2011 a taky s tim problem nemam :wink: Chceme svatbu venku, na konich a moje kobca ceka zacatkem leta hribatko, takze to uz by pak bylo slozitejsi a v dubnu je jeste zima :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11952
19.2.11 14:37

Ahoj, já jsem se chtěla právě v tom květnu vdávat a taky se mi to vyplnilo a myslím,že tak krásná příroda není v žádný jiný měsíc- všechno kvete, voní, je to takové svěží období roku- ani zima ani horko.. :kytka: Jinak pověra,jak již holky psaly, vychází z úmrtí novorozených v únoru, apropo v únoru jsem se narodila,takže také oblíbený měsíc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný