Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Arturus píše: žádného takového otce sice neznám, ale vůbec nemám žádné iluze o tom, že to postihlo i někoho „nevinného“
Dnešní doba s prací není jednoduchá, a tak si živě dokážu představit, že někdo nemohl ve svém oboru najít práci, tak vzal něco méně placeného, a stejně dostal alimenty z vyššího platu. Jak říkám, tohle mně nepřijde teda moc spravedlivé. Řešení by se mělo hledat někde jinde, jak už bylo zmíněno výše
Tomu rozumím a tedy doufám, že řešení se hledá i nadále, současnou úpravu vnímám jako určitý mezikrok, pokus pokřivené jen mírně narovnat. Máš nějaký nápad? Obávám se, že by totiž bylo potřeba odstranit příčinu, tedy falšování příjmů muži samotnými se záměrem vyplatit svým dětem méně, než jim přísluší. A jak odstraníš tuto příčinu, když zjevně spočívá na osobnostních a morálních zásadách jednotlivce, kterého formuje morální klima celé společnosti? Děti rostou velmi rychle a než si toto jednotlivci, společnost a soudci přeberou, tyto děti si z toho už nic nevezmou. Také si dovedu představit, že někdo vzal hůře placenou práci, protože nemohl sehnat adekvátně svému vzdělání, ale rovněž očekávám, že to není definitivní řešení a že se dotyčný intenzivně snaží tuto situaci změnit, protože vzhledem k tomu, že má povinnost své děti živit, se prostě víc otáčet musí, není to tak, že mu stačí vydělat si na holé živobytí sám pro sebe… Matky dětí řeší naprosto to stejné, nejedna má dvě zaměstnání, z toho jedno podřadné, aby utáhly nájem v minibytě, stejně tak to přece může udělat otec a vzít druhé zaměstnání k dorovnání příjmu, aby své děti uživil… ![]()
Nečetla jsem celou diskuzi, ale pro zakladatelku, přes kalkulačku sem ti to vypočítala a to je minimum co by ti měl dát 3500,–. Můj ex platí 3000,– na jedno dítko. Takže bych to snížení použila proti němu na zvýšení. Podle mě šanci nemá!
@zajdavem píše:
Nečetla jsem celou diskuzi, ale pro zakladatelku, přes kalkulačku sem ti to vypočítala a to je minimum co by ti měl dát 3500,–. Můj ex platí 3000,– na jedno dítko. Takže bych to snížení použila proti němu na zvýšení. Podle mě šanci nemá!
Moc ti děkuji vážím si toho ![]()
@Kdoule píše:
Tomu rozumím a tedy doufám, že řešení se hledá i nadále, současnou úpravu vnímám jako určitý mezikrok, pokus pokřivené jen mírně narovnat. Máš nějaký nápad? Obávám se, že by totiž bylo potřeba odstranit příčinu, tedy falšování příjmů muži samotnými se záměrem vyplatit svým dětem méně, než jim přísluší. A jak odstraníš tuto příčinu, když zjevně spočívá na osobnostních a morálních zásadách jednotlivce, kterého formuje morální klima celé společnosti? Děti rostou velmi rychle a než si toto jednotlivci, společnost a soudci přeberou, tyto děti si z toho už nic nevezmou. Také si dovedu představit, že někdo vzal hůře placenou práci, protože nemohl sehnat adekvátně svému vzdělání, ale rovněž očekávám, že to není definitivní řešení a že se dotyčný intenzivně snaží tuto situaci změnit, protože vzhledem k tomu, že má povinnost své děti živit, se prostě víc otáčet musí, není to tak, že mu stačí vydělat si na holé živobytí sám pro sebe… Matky dětí řeší naprosto to stejné, nejedna má dvě zaměstnání, z toho jedno podřadné, aby utáhly nájem v minibytě, stejně tak to přece může udělat otec a vzít druhé zaměstnání k dorovnání příjmu, aby své děti uživil…
Nápady jsem už nějaké napsal (třeba zakázat švarce), ale nejsme politici, takže nápady jsou nám k ničemu
@Arturus píše:
Nápady jsem už nějaké napsal (třeba zakázat švarce), ale nejsme politici, takže nápady jsou nám k ničemu
Jestli sis nevšiml, tak ten je zakázaný už celkem dlouho
akorát lidi se tím zákazem nějak neřídí…
@j.a.n.i1 píše:
Jestli sis nevšiml, tak ten je zakázaný už celkem dlouhoakorát lidi se tím zákazem nějak neřídí…
to, že je zakázaný neznamená, že je u hodně případů úřadama tolerován ![]()
@Arturus no, ono to zas není tak úplně jednoduché prokázat… pokud ten „zaměstnavatel“ a „zaměstnanec“ spolupracují spolu.
@j.a.n.i1 píše:
@Arturus no, ono to zas není tak úplně jednoduché prokázat… pokud ten „zaměstnavatel“ a „zaměstnanec“ spolupracují spolu.
Což je bohužel většinou, protože z toho významně profitují obě strany… (myšleno na muže uměle upravujícího výši platu, ne na jakéhokoliv zaměstnance).
@niv1986
držím palce Tobě a hlavně dětem, je to nízké výživné na dvě děti, tak přeju soudnou soudkyni ![]()
Mám dotaz Muž platí alíky na dceru z prvního manželství je jí 7 let a znova se oženil narodilo se mu miminko a vyženil 2 děti jedno z nich je postižené MÁ NÁROK NA SNÍŽENÍ ALIMENTŮ. Děkuji za názory
![]()
@janule janeckova píše:
Mám dotaz Muž platí alíky na dceru z prvního manželství je jí 7 let a znova se oženil narodilo se mu miminko a vyženil 2 děti jedno z nich je postižené MÁ NÁROK NA SNÍŽENÍ ALIMENTŮ. Děkuji za názory![]()
to se takhle říct nedá. pokud se mu narodilo dítě, tak je možnost snížení, na druhou stranu záleží na tom, kolik na první dítě platí a jak dlouho platí či jestli se nějak výrazně změnil jeho příjem - jestli platí málo nebo jestli matka přijde s tím, že se nároky dcery naopak zvýšily (třeba vstupem do školy), tak mu je zvýšit nemusí. vyženěné děti soudce nezajímají, ty mají vlastního tatínka.
@sagina píše:
to se takhle říct nedá. pokud se mu narodilo dítě, tak je možnost snížení, na druhou stranu záleží na tom, kolik na první dítě platí a jak dlouho platí či jestli se nějak výrazně změnil jeho příjem - jestli platí málo nebo jestli matka přijde s tím, že se nároky dcery naopak zvýšily (třeba vstupem do školy), tak mu je zvýšit nemusí. vyženěné děti soudce nezajímají, ty mají vlastního tatínka.
Na první dítě platí 3 000kč platí už 6 let a když mu vypočítávaly alíky byl sám a v podnájmu ted platí hypo a má manželku a v domácnosti 3 děti.
@janule janeckova píše:
Na první dítě platí 3 000kč platí už 6 let a když mu vypočítávaly alíky byl sám a v podnájmu ted platí hypo a má manželku a v domácnosti 3 děti.
tak pokud ty tři tisíce platí už šest let a nebyly alíky mezitím zvýšené, tak bych asi exku žádostí o snížení moc nedráždila, protože naoplátku si může ona zažádat o zvýšení (alíky se na stejné úrovni drží už mnoho let, mezitím se zvýšily potřeby dítěte) a to může pokud se nepletu až dva roky zpětně
jeho dítě a manželku soud zohlední, tvoje děti (jestli dobře chápu, jeho nejsou) soud zajímat nebude a hypotéka soud taky obvykle nedojme, protože výživa dítěte má přednost před dluhama.
@janule janeckova píše:
soud nebude zajimat, ze vyzenil dve deti. K tem nema vyzivovaci povinnost on, ale jejich biologicky otec.
A jsou trochu jine financni naroky na rocni dite a na sedmileteho skolaka.
Nova partnerka vedela, ze si bere muze, ktery ma dite a k nemu vyzivovaci povinnost i do 26 let.
Osobne byt soudcem a nakracet mi tam chlap, ze chce po sesti letech snizit alimenty jen proto, ze si poridil novou rodinu, tak mu je naparim jeste vyssi
a byt to exkou, tak by mne nasral tak, ze bych okamzite pozadala o zvyseni a nedivila bych se, kdyby uspela… ![]()